Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες για το Χρηματιστήριο

Εντείνονται οι απώλειες στην αγορά, με τον ΓΔ να υποχωρεί κάτω από το ορόσημο των 1.200 και τον FTSE 25 να κινείται χαμηλότερα από τις 400 μονάδες. Στο εγχώριο μέτωπο προστίθεται και η κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες.

Βάραιναν στο χρηματιστήριο τα εγγενή προβλήματα, προστίθεται και η κρίση στις αναδυόμενες αγορές, για να ενταθεί η πίεση. Διευρύνονται οι απώλειες για βασικούς δείκτες και μετοχές. Με το Γ.Δ. στις 1.190 μονάδες (-2,9%), τον FTSE κατά 3% χαμηλότερα στις 391 και τον τραπεζικό με απώλειες 3% να βουτά προς τις 186 μονάδες.

Σημαντικές οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές, πιέσεις στα εθνικά νομίσματα από την Αργεντινή μέχρι την Τουρκία, με τη μαζική φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές να αναφέρεται στο σχετικό θέμα του Εuro2day.gr.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο sell off σε νομίσματα αυτών των αγορών τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημαντικές απώλειες και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το -1,31% του DAX και το -2,385% του μαδριλένικου IBEX.

Στην τουρκική αγορά η ισοτιμία της λίρας σπάει το φράγμα και των 2,30 δολαρίων. Στο Χ.Α. η Εθνική διορθώνει ως 4,45%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε μετοχή του 25άρη. Ακολουθούν Frigoglass, Πειραιώς, Jumbo, 3E αλλά και ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, MIG, Intralot. Στις 15:30 μόνο ο ΟΠΑΠ αντιδρούσε από τις 25 του δείκτη. Ενώ μόνο δύο, ο Fourlis και ο ΟΛΘ, έμειναν σταθερές από τις 20 του FT Mib.

Η αβεβαιότητα λόγω της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές που πλήττει και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προστίθεται και στα εσωτερικά προβλήματα που πίεζαν το Χ.Α - κάτω από τις 1.200 μονάδες ο Γ.Δ., χαμηλότερα των 395 ο FTSE.

Οι συναλλαγές σε πολύ μέτρια επίπεδα, καθώς κυμαίνονταν στα 50 εκατ. ευρώ στις 15.15, από τα οποία τα 8,4 εκατ. στην Πειραιώς, περίπου 5,2 εκατ. στον ΟΠΑΠ και άλλα 3,2 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ. «Πακέτα» έχουν γίνει ένα στην Πειραιώς, ένα στην Jumbo, ένα στη Folli Follie Group και δύο στον ΟΠΑΠ.

Είναι όμως απογοητευτική και σήμερα η πραγματική εικόνα του ταμπλό. Μόλις μία μετοχη του FT 25 κινείται κόντρα στη διόρθωση, ενώ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση καταγράφεται ένας από τους χαμηλότερους τζίρους από την αρχή του έτους.

Ο 25άρης στηρίζεται κυρίως στην άνοδο του ΟΠΑΠ. Κόντρα στη διόρθωση επιχειρήθηκε νωρίτερα να κρατηθούν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Eurobank Properties και με απώλειες μικρότερες του 1% Σωληνουργεία Κορίνθου, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ (με μόλις 749 μετοχές).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης FT Mid στις 1.173 μονάδες (-0,32%), με Fourlis, ΣΙΔΕΝΟΡ και ΕΥΑΘ να αντιδρούν με λίγες όμως συναλλαγές. Με μόλις 10.623 ευρώ στην ΕΥΑΘ, με μόλις 13.842 ευρώ στη ΣΙΔΕΝΟΡ, ενώ την ίδια ώρα -στις 13.28- στη ΧΑΛΚΟΡ η αξία των συναλλαγών έφτανε τα 190 ευρώ, στον Ικτίνο τα 86 ευρώ, στο Σαράντη τα 72 ευρώ και στη μετοχή της EBZ μόλις τα 5 ευρώ.

Εικόνα ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v