Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Γύρισε πτωτικά ο Γενικός Δείκτης, με τον FT 25 κάτω από τις 400 μονάδες. «Παίρνει κεφάλι» η Πειραιώς στην κεφαλαιοποίηση έναντι της Εθνικής. Στο κόκκινο ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Coca Cola. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ. Μέτριες οι συναλλαγές.

Απώλειες στο χρηματιστήριο μετά τις 12.00, με κυριότερο χαρακτηριστικό τις χαμηλές συναλλαγές. Στα πρώτα 20΄-25΄ της συνεδρίασης βασικοί δείκτες και μετοχές επιχειρήθηκε να αντιδράσουν, με αποτέλεσμα ο μεν Γενικός Δείκτης να πιάσει τις 1.225,74 μονάδες, ο δε FT 25 τις 404,96.

Αυτό μέχρι τις 10.40-10.45, με συναλλαγές 2,5-2,8 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς σε νέο τοπικό υψηλό στο 1,86 ευρώ, τον ΟΠΑΠ να επανέρχεται πάνω από τα 10 ευρώ και την Alpha Bank να ενισχύεται έως το 0,686 ευρώ.

Μετά τις 12.00 ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης, με συνέπεια τη διόρθωση του Γ.Δ. προς τις 1.205-1.210 μονάδες και του 25άρη κάτω από τις 400.

Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Coca Cola, OTE, Mυτιληναίος. Αντίθετα κέρδη σημειώνουν ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ.

Σημειωτέον πως η πλειονότητα των μετοχών του FT 25 διορθώνει χαμηλότερα, ενώ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση μόνο σε τέσσερις μετοχές γίνονται άξιες λόγου κινήσεις. Συγκεκριμένα, σε Eurobank, Attica Bank, Intracom και Fourlis.

Είναι προφανές πως η αγορά έχει εγκλωβιστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον διαβόητο πολιτικό κίνδυνο, στον οποίο αναφέρεται εκτενώς ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Ένας από τους τρεις παράγοντες που αναφέρονται στο σχετικό άρθρο χρήζει προσοχής, καθώς αφορά τη στάση των hedge funds. Ο Στ. Κοτζαμάνης σημειώνει πως από τον Αύγουστο έως και σήμερα έχουμε εισροές ξένων κεφαλαίων που κυμαίνονται στο 1,5-2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή παραμένουν εκκρεμή τα μέτωπα στις τράπεζες, με τον Χρ. Κίτσιο να σημειώνει πως θα ήταν καταστροφή η μετάθεση του επίσημου πλάνου του υπουργείου Οικονομικών για μετά τις ευρωεκλογές. Είναι όμως προφανές πως το ενδεχόμενο της άσκησης του δικαιώματος συμμετοχής σε ΑΜΚ σε τρέχουσες τιμές έχει καεί ολοκληρωτικά και διά παντός.

Ζητήματα που μένει να διευκρινιστούν, εκκρεμότητες που μένει να αρθούν, ειδάλλως η «πολιτικοποίηση» θα επενεργεί αρνητικά στο χρηματιστήριο.

Βραχυπρόθεσμα οι παίκτες περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις. Τις τελευταίες ημέρες «παίζει» η Πειραιώς, αντιδρά η Alpha Bank, ενώ εκ περιτροπής κάποιες τοποθετήσεις γίνονται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και σε επιλεγμένα χαρτιά.

Σήμερα και μετά τις 12.00 οι κινήσεις αυτές περιορίζονταν στις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Ελληνικών Πετρελαίων, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΕΧΑΕ.

Λίγα πράγματα και στις χαμηλότερες κατηγορίες, καθώς με λιγοστά κομμάτια ενισχύονται οι μετοχές των εταιρειών Ακρίτα, Μπήτρου, Ξυλεμπορίας.

Περίπου την ίδια ώρα στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 0,28% στις 9.604 μονάδες, ο FTSE 100 κατά 0,19% στις 6.760 μονάδες και σε ποσοστό 0,37% ο CAC 40 στις 4.264 μονάδες.

Να σημειωθεί πως με βάση τις τιμές που διαμορφώνονται μετά τις 12.00 η Πειραιώς αποτιμάται περίπου στα 9,380 δισ. ευρώ έναντι της δεύτερης πλέον Εθνικής, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της υποχωρεί στα 9,250 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v