Έσπασε το πτωτικό σερί με τη χθεσινή αντίδραση και την επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες.
Αλλά και με την κίνηση του FTSE στις 404,15 (με χαμηλό ημέρας στις 394,37 μονάδες). Σημαντική η αντίδραση των τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να περνά τις 190 και να κλείνει στις 192,58 μονάδες, δηλαδή κοντά και πάλι στην κρίσιμη περιοχή των 195 μονάδων.
Ωστόσο οι εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, κύρια στο πολιτικό κι οι... επιπτώσεις τους στις τράπεζες έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά της αγοράς κι έχουν αυξήσει τη μεταβλητότητα βασικών δεικτών και μετοχών. Είναι σαφές πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εισέλθει σε μία άλλη φάση, που δεν έχει και τόσο πολλά κοινά με την προηγούμενη (που έφερε την κορύφωση προς τις 1.305,96 μονάδες και τα υψηλά της 10ης/1). Πλέον βραχυπρόθεσμοι παίκτες και επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους (όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη) και να συνεκτιμήσουν τις εξελίξεις και τον χρονικό ορίζοντα έως τον Μάιο.
Όπως σημείωνε στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος "...μάλιστα, μετά τις 11.45 ο Δείκτης γύρισε μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο, ενώ η καθοδική διάσπαση των 1.200 μονάδων ενεργοποίησε πλήθος margin calls από μεγάλο αριθμό ΑΧΕ, κάτι που είχε σως αν αποτέλεσμα ο Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 1.193,24 μονάδες (-1,82%). Σε εκείνο το σημείο και ενώ γινόταν ευρύτερα αντιληπτό ότι διακυβεύεται η βραχυπρόθεσμη τάση, ενεργοποιήθηκαν αγοραστές σε μη τραπεζικούς δεικτοβαρείς τίτλους έχοντας ως επικεφαλής τους ΕΕΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ ακολούθησαν Μυτιληναίος, Μέτκα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Jumbo".
Στα 3,91 ευρώ η μετοχή της Εθνικής (με χαμηλό ημέρας τα 3,77), στο 0,666 η Alpha Bank και στο 1,78 ευρώ η Πειραιώς. Οι δύο τελευταίες με εμφανώς καλύτερη τεχνική εικόνα φαίνεται να προτιμώνται και από ορισμένα ξένα σπίτια.
Ενδεικτική η τελευταία προσέγγιση της JP Morgan. Ταυτόχρονα και η Exotix προτείνει ορισμένες επενδυτικές κινήσεις:
* Ακολουθείστε τη York Capital και μείνετε long στην Πειραιώς, η οποία συμπεριελήφθη στις 10 τοπ επιλογές της.
* Μείνετε long στα warrants της Alpha Bank.
* Στα ομόλογα εξακολουθούμε να είμαστε υπέρ των warrants που είναι συνδεδεμένα με το ελληνικό ΑΕΠ, ενώ εκτιμούμε ότι η σειρά των ελληνικών ομολόγων εξακολουθεί να έχει αξία σε σχετική βάση.
Ωστόσο κλειδί για να προχωρήσει ο κλάδος παραμένει η Eurobank και ο τρόπος με τον οποίο τελικά θα συμφωνηθεί να γίνει η ΑΜΚ και η συμμετοχή των ξένων. Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr σημειώνεται: "Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Χρ. Μεγάλου, ο οποίος ήταν ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αποκάλυψε ότι στελέχη της τράπεζας είχαν επαφές με διεθνείς επενδυτές και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, προκειμένου να καλυφθούν τα 2 δισε. ευρώ, που απαιτούνται για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου".
Έτσι το βάρος της χθεσινής αντίδρασης έπεσε στους συνήθεις υπόπτους. Αρκετή στήριξη από ΟΤΕ (στα 10,79 ευρώ, +2,66%, με 20,463 εκατ. ευρώ συναλλαγές, τις περισσότερες από κάθε άλλη μετοχή), μέτρια από ΔΕΗ (10,45 ευρώ, +0,97%) και CC/HBC (21,70 ευρώ, +0,93%).
Σε αυτήν την αντίδραση ακολούθησαν και οι σηματωροί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα - Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank Properties (117.918 μετοχές).
Μέτρια, πολύ μέτρια, η εικόνα των μετοχών του FT Mid με πρωταγωνίστρια την Ιντρακόμ (στο 0,66 ευρώ, +4,60%) και δευτερευόντως τη ΣΙΔΕΝΟΡ, την MLS, την Attica Bank, την J&P ΑΒΑΞ, ενώ στη Eurobank αναφερθήκαμε νωρίτερα.
Σε νέα φάση (και) το Χ.Α. προεξοφλεί ήδη τα επερχόμενα με επιφυλακτικούς τους ξένους (που ωστόσο παραμένουν στο παιχνίδι, μειώνοντας μόνο λίγο συγκεκριμένες θέσεις τους) και διστακτικούς τους Έλληνες.
Θα συμφωνήσω με τον αναγνώστη Alex ο οποίος σημειώνει, πως "...οι 1.305,96 μονάδες είναι το πέρας της κίνησης που ξεκίνησε από τα μέσα του προηγούμενου Ιουλίου. Η αγορά εισέρχεται σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας, που φυσιολογικά θα διαρκέσει 3 μήνες περίπου. Το ακραίο σενάριο περιλαμβάνει την επίσκεψη του Γ.Δ. της περιοχής των 1.000 μονάδων" (σχόλιο στο χθεσινό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου).
Ζητούμενη, τεχνικά, η επιβεβαίωση των νέων/χαμηλότερων περιοχών που για τον Γ.Δ. διαμορφώνονται στις 1.193-1.195 και για τον FTSE στις 394-395 μονάδες.
Ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική εάν έχει συνέχεια η χθεσινή αντίδραση του τραπεζικού δείκτη από τις 184,91 στις 192,58 μονάδες.