Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμη καμπή το Χρηματιστήριο

Δοκιμάζεται το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum μετά τη νέα πτώση. Σε δοκιμασία οι στηρίξεις για Γ.Δ. και FT 25. Προβληματίζει την αγορά η δυστοκία με τις τράπεζες. Βάρυναν το κλίμα και οι δηλώσεις Νταϊσελμπλουμ. Πιέσεις στα τραπεζικά warrants. Οι στηρίξεις για τις μετοχές του FTSE 25.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα συνεχιστεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα υποστηρίζει ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών κ. Dijsselbloem σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο, στην οποία αναφέρει ότι η Χώρα δεν κάλυψε όλες τις απαιτήσεις για την πληρωμή της δόσης του 4ου τριμήνου. Σύμφωνα με το Bloomberg o επικεφαλής του Εurogroup υποστηρίζει ότι το όργανο θα συζητήσει τη νέα δόση προς την Ελλάδα με βάση την νέα έκθεση αξιολόγησης.

Ασφαλώς και η παραπάνω δήλωση δεν ήταν η κυριότερη αιτία της σημερινής νεότερης υποχώρησης των τιμών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως μόλις "είδε το φως της δημοσιότητας" στο διεθνές πρακτορείο, η πτωτική τάση ανέβασε εντυπωσιακά στροφές.

Οι πωλητές μετράνε "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων και αθροιστικές απώλειες 5,33%, για τον Γενικό Δείκτη, ενώ η απώλεια των 412 μονάδων για τον FTSE25 και των 1255 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, ακύρωσε το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum και έδωσε αρνητική κλίση στην Αγορά. Κατά την σημερινή συνεδρίαση δοκιμάστηκαν και οι αμέσως επόμενες στηρίξεις που οριοθετούνται στην ζώνη 400 - 397 για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και στις 1210 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Ο τελευταίος, σήμερα, κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 41 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1250,93 (+0,92%) και χαμηλό τις 1209,47 (-2,42%) μονάδες, μετά τις 13.30 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ μετά τις 15.40 η κυριαρχία των πωλητών ήταν σχεδόν απόλυτη. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1210,85 (-2,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1215,34 μονάδες με απώλειες 1,95%.

Ανησυχητική η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 2,5, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε το 1 προς 3 (!)

Εκτός από τον τίτλο της Eurobank Properties, όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του 25αρη "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Εξαίρεση η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως η όλη προσπάθεια είχε μάλλον "άδοξο τέλος", καθώς μέσω των δημοπρασιών έκλεισε αμετάβλητη και στο χαμηλό ημέρας.

Επίσης στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Frigoglass και στο υψηλό ημέρας οι Τιτάν και ΕΕΕ, με την τελευταία να "βάζει σημαντική πλάτη" στον Δείκτη, όταν τα πράγματα έδειχναν να ξεφεύγουν.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις επαγγελματιών του χώρου, η υποχώρηση των τιμών μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις 1200 - 1180 μονάδες, χωρίς να δημιουργήσει προβληματισμούς για την μεσοπρόθεσμη τάση, όμως η εντεινόμενη εκλογολογία, οι εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών ότι ο πολιτικός χρόνος της παρούσας Κυβέρνησης μειώνεται ανησυχητικά και η αναμονή της δημοσιοποίησης της έκθεσης της BlackRock σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Προβόπουλου για νέες κεφαλαιακές ανάγκες σε κάποιες Τράπεζες, είναι παράγοντες που ενισχύουν σαφώς την ψυχολογία των πωλητών.

Τι λένε οι αναλυτές

Χαμηλότερα από το επιδιωκόμενο όριο διόρθωσης των 1230 μονάδων έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η διάσπαση της "ακεραιότητας" της κάτω περιοχής του προαναφερόμενου καναλιού με ανώτερο "καθοδικό peak" τις 1227 μονάδες θέτει σε αμφισβήτηση τις βάσεις για μια επιστροφή ανοδικής επαναξιολόγησης της περιοχής αντίστασης των 1280 μονάδων. Το τελευταίο θα μας έθετε σε επενδυτική εγρήγορση, καθώς μια επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη θα θέσει ως στόχο το προσθετικό ύψος του καναλιού στις 1330 μονάδες περίπου.

Δυστυχώς, περαιτέρω κωλυσιεργία του Δείκτη χαμηλότερα των 1250 μονάδων εντείνει τη διαγραμματική ανασφάλεια "σπρώχνοντας" αρκετούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Γεγονός, όπου εάν συνοδευτεί με ισχυρό τζίρο συναλλαγών θα "θαμπώσει" το ανοδικό σενάριο ωθώντας το Γενικό Δείκτη στην "αγκαλιά" της ζώνης στήριξης των 1220 με 1190 μονάδων. Αρνητικές αποχρώσεις λαμβάνει το επαναλαμβανόμενο στοιχείο των αποκλίσεων (Divergences) των ταλαντωτών ορμής σε σχέση με τις τιμές, που λαμβάνουμε από αρκετούς μετοχικούς τίτλους στα εβδομαδιαία διαγράμματα. Η επίδρασή τους όμως είναι αργή αφήνοντας περιθώρια ενεργοποίησής τους έως το πρώτο 10ήμερο του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, έντονα "εχθρική", ως προς το ανοδικό σενάριο, θα χαρακτηριζόταν μια καθοδική καταστρατήγηση των 400 μονάδων, με μια μετέπειτα πτωτική τμήση του απλού κινητού μέσου όρου τάσης των 50 ημερών, στις 392 μονάδες περίπου.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +0,99% του Ιαπωνικού Nikkei, μετά την ένεση ρευστότητας (42 δισ. δολαρίων) που παρείχε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, ενώ η αποδυνάμωση του γεν ώθησε τους Ιαπωνικούς δείκτες.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street (μετά την χθεσινή αργία), με την πτώση της απόδοσης των πορτογαλικών 10ετών κάτω του 5% να ξεχωρίζει.

Οι επενδυτές σταθμίζουν παράλληλα την αναθεώρηση του "World Economic Outlook" από το ΔΝΤ με την οποία αναθεωρεί προς το καλύτερο την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3,7% για το 2014, αλλά παράλληλα απευθύνει συστάσεις σε Fed και ΕΚΤ.

Τα τρία τέταρτα των διεθνών fund managers περιμένουν ισχυροποίηση της διεθνούς οικονομίας στο ερχόμενο 12μηνο, που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα σε τρία χρόνια.

Ωστόσο, οι μεγάλοι επενδυτές έχουν την χειρότερη άποψη στην ιστορία της έρευνας, όσον αφορά την εταιρική κερδοφορία των αναδυόμενων Αγορών και καθαρό ποσοστό 15% εξ αυτών δηλώνουν ότι έχουν θέσεις "underweight" στα αναπτυσσόμενα Χρηματιστήρια.

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των επενδυτών οι οποίοι θεωρούν υπερτιμημένες τις Αμερικανικές μετοχές είναι το μεγαλύτερο από τον Σεπτέμβριο 2000, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της Bank of America Merrill Lynch. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Αγορά υποτιμά τις προοπτικές κερδοφορίας των Ελληνικών Τραπεζών, λόγω της σταδιακής ομαλοποίησης χρηματοδότησης, της μείωσης του λειτουργικού κόστους και της επιστροφής της Χώρας σε ανάπτυξη, τονίζει σε έκθεσή της η JP Morgan.
 
Σημειώνει ότι οι εισροές καταθέσεων σταθεροποιούνται, με το κόστος (επιτόκιο) να υποχωρεί κάτω του 3% ενώ καταθέσεις ύψους 30 δισ. ευρώ ενδέχεται να επιστρέψουν στις Τράπεζες εντός των επόμενων ετών. Προειδοποιεί ωστόσο ότι πιθανόν να υπάρξουν αναταράξεις για τις Τράπεζες, είτε από το μέτωπο της πολιτικής στη Χώρα είτε από ενδεχόμενη καθυστερημένη έξοδο από την ύφεση. Σε αυτά τα επίπεδα, "συνεχίζουν να μας αρέσουν οι Πειραιώς και Alpha", που επωφελούνται από την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και την οικονομική ανάκαμψη, σημειώνει. Τα "stress tests" της Blackrock αλλά και οι εκλογές του Μαϊου ενδέχεται να δώσουν ένα ακόμη καλό σημείο εισόδου στις δυο μετοχές, σημειώνει (πιθανότατα ο οίκος υπονοεί υποχώρηση των τιμών, εν όψει των δύο αυτών καταλυτικών παραγόντων).
 
Εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη Χώρα θα πιάσουν "ταβάνι" το 2015 ενώ έχει επιβραδυνθεί η δημιουργία νέων επισφαλών δανείων και οι Τράπεζες λειτουργούν ενισχυμένα τμήματα διαχείρισης.
 
Η πτώση στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Fitch οδηγώντας τελικά σε συνολική μείωση των τιμών κατά 42%. Σημειώνει πάντως ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να επεκτείνει για έναν χρόνο την προστασία της πρώτης κατοικίας θα αφαιρέσει πίεση από την Αγορά στο σκέλος της προσφοράς. 
 
Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Folli Follie Group, στα 23,80 ευρώ από 17,90 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Eurobank Equities, διατηρώντας σύσταση "hold". Η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως η πρόσφατη απομείωση αποθεμάτων προκάλεσε έκπληξη, όχι επειδή δεν θεωρείται τόσο συνηθισμένη για τον κλάδο, όσο λόγω του μεγέθους της (260 εκατ. ευρώ).
 
Μεταφερόμενοι στα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στο ταμπλώ του Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι και κατ΄ επέκταση οι βασικοί δείκτες, έχουν αρχίσει να παίρνουν κλίση.
 
Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων αναρριχήθηκε στα 120,2 εκατ. από τα οποία τα 22,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΥΠΡΟΔ - "οκτώ πακέτα 33.888.849 δικαιωμάτων μεταβιβάστηκαν μέσω του Χ.Α. στην τιμή των 0,59 ευρώ. Τα "πακέτα" αντιστοιχούσαν στο 55,5% του συνόλου των δικαιωμάτων που διαπραγματεύονται. Υπενθυμίζεται ότι αύριο 22/1 είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος, ενώ στις 28/1 είναι η τελευταία ημέρα εξάσκησης του δικαιώματος).
 
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση και τα απόλυτα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις σε Δεικτοβαρείς μετοχές (αν αυτές συνεχίσουν να κινούνται "νότια"), οριοθετούνται ως εξής: Alpha Bank (0,58), Motor Oil (8,32),Jumbo (12,11), Frigoglass (4,84), Folli Follie Group (24,71), Εθνική (3,62), Πειραιώς (1,59), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2,92), ΔΕΗ (10,30), Ελλάκτωρ (3,00), Ελ. Πετρέλαια (6,90), ΕΥΔΑΠ (7,20), Eurobank Properties (6,50), ΕΧΑΕ (7,40), Μέτκα (10,80), Μυτιληναίος (5,20), ΟΛΠ (17,00), ΟΠΑΠ (9,90), ΟΤΕ (9,40), Σωλ. Κορίνθου (1,90), Τιτάν (20,02).
 
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και την πλέον ανησυχητική συμπεριφορά επιδεικνύει ο τίτλος της Εθνικής, καθώς έχει υποχωρήσει σημαντικότατα από την τιμή της σχετικά πρόσφατης ΑΜΚ (4,29 ευρώ), σε αντίθεση με τις Πειραιώς και Alpha Bank που ακόμα "κρατάνε τα προσχήματα".
 
Η Finansbank είναι η πλέον εκτεθειμένη Τουρκική Τράπεζα στα ρίσκα που συνδέονται με την Τουρκική λίρα, υπογραμμίζει η HSBC σε έκθεσή της για τον κλάδο. Όπως αναφέρει, η Τουρκική θυγατρική της Εθνικής έχει την πλέον αρνητική καθαρή θέση στις ισοτιμίες, με τις υποχρεώσεις της να προσεγγίζουν το 160% των στοιχείων ενεργητικού της σε ξένο νόμισμα. Οι πολιτικές αναταράξεις στη Γείτονα οδηγούν τον οίκο σε μείωση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2014, στο 2,2% από 3,1% και αναμένει αυξημένη μεταβλητότητα για την Τουρκική λίρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, σημειώνει ότι υπάρχουν ανησυχίες ακόμη και για πιθανή υποτίμηση του νομίσματος.
 
Αξιοπρόσεκτες πιέσεις και στα Τραπεζικά warrants, αν μη τι άλλο δίνουν "τροφή" σε αρνητικά σενάρια.
 
Ο παραστατικός τίτλος της Πειραιώς συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση κλείνοντας στα 0,8430 ευρώ (-4,31%) με όγκο 2655170 τεμ. Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις "μετράει" το warrant της Alpha Bank που σήμερα έκλεισε στα 1,27 ευρώ με απώλειες 5,93% και όγκο συναλλαγών 5175429 τεμ. Τουλάχιστον αξιοσημείωτη η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,53 ευρώ (κλείσιμο 10/1) για τον παραστατικό τίτλο της Εθνικής. Σήμερα έκλεισε στα 1,24 ευρώ (-6,77%) διακινώντας 1426418 τεμ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, "ξεφουσκώνει" από τα πρόσφατα υψηλά η Forthnet, νέα ανοδική προσπάθεια από την Fieratex, επέστρεψαν οι αγοραστές στον Μουζάκη, έστω και με "ανοιχτές" εντολές αγορών, ενώ σημαντικά "πονταρίσματα" πήρε η Lamda Development (έστω και αν υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας), μετά από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές για το Ελληνικό με βάση το τελικό χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου ενέκρινε το σχέδιο της σύμβασης πώλησης που θα υπογράψει ο πλειοδότης. Με βάση αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να παραχωρήσει στο μέλλον άδεια για καζίνο εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου ή της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, σε συνεργασία με τον όμιλο που θα επικρατήσει στον εν εξελίξει διαγωνισμό.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεώτερης υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά οι συναλλαγές στο συμβόλαιο FTSE25 και λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.676 συμβόλαια).
 
Με ελαφρώς μεγαλύτερες απώλειες το συμβόλαιο του δείκτη, γύρισε σε discount0,30%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.712 - 5.447 Φεβρουαρίου, 1.245 για τον Μάρτιο, 20 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 400) κινήθηκε μεταξύ 399,25 και 411,5 μονάδων.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (11.000 Τιτάν, 29.000 ΟΠΑΠ, 5.000 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.414), ΔΕΗ (2.028), Alpha Bank (2.697), Εθνική (1.805), Πειραιώς (3.354), Μυτιληναίο (768), ΟΠΑΠ (1.206), MIG (1.382), ΓΕΚ (429), Ελ. Πετρέλαια (328), Intralot (1.725), ΕΧΑΕ (166), Motor Oil (211), Eurobank Properties (127), Ελλάκτωρα (217), Τέρνα Ενεργειακή (104).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, ιδιαίτερα περιορισμένος όγκος συναλλαγών για την Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μόλις 533 τεμάχια να έχουν καταγραφεί (158 δικαιώματα αγοράς και 375 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 35%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.763.601 τεμ.), Εθνική (1.743.055 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v