Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατι… μελαγχόλησαν οι επενδυτές

Στο πνεύμα της… Blue Monday το Χρηματιστήριο της Αθήνας, έκλεισε πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Βαρίδι το θολό τοπίο στο πολιτικό επίπεδο και οι καθυστερήσεις στις τράπεζες. Κρίνεται τις επόμενες ημέρες η μακροπρόθεσμη τάση. Ποια είναι τα κρίσιμα όρια για τον FT 25.

Την ονομασία της "Blue Monday" έδωσαν οι Βρετανοί ψυχολόγοι στην τρίτη Δευτέρα της χρονιάς, καθώς σύμφωνα με μελέτες τους αυτή η μέρα θεωρείται η πλέον καταθλιπτική για την ψυχολογία των περισσότερων (είναι η μέρα που επιστρέφουν οι περισσότεροι fund managers από τις Χειμερινές τους διακοπές) ενώ οι αιτήσεις για διαζύγια είναι περισσότερες από κάθε άλλη ημέρα του χρόνου (!)

Ανεξάρτητα αν επηρεάστηκε από την ημέρα το Χ.Α., γεγονός είναι ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από το διάστημα 12 έως και 18/12/2013, όταν ο Δείκτης σημείωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ήταν καθαρά πτωτικού χαρακτήρα, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο", όπως και 14 από τις μετοχές του FTSE25 και έκλεισε αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ σαφής υποχώρηση των αγοραστών σημειώθηκε και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 2,5, ενώ ενδοσυνεδριακά ήταν αρκετά χειρότερη.

Θέματα όπως η αύξηση του πολιτικού ρίσκου (σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών οι Εθνικές εκλογές θα γίνουν το αργότερο σε ένα χρόνο), η επικείμενη επίσκεψη της τρόικας με σημαντικές διαφωνίες ως προς την λήψη νέων μέτρων και το ύψος του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2014 - 2015, καθώς και η χρονική παράταση της ιδιωτικοποίησης της Eurobank, δείχνουν να επαναφέρουν το κλίμα επιφυλακτικότητας στο Χ.Α. και δεν αποκλείεται να εντείνουν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

"Reality check" θεωρούν τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αρκετοί παράγοντες της Αγοράς, που θα κρίνουν την μεσοπρόθεσμη τάση, η οποία προς το παρόν παραμένει ανοδική.

Από την άλλη, η απώλεια των 412 μονάδων, για τον FTSE25, "ανοίγει ένα παράθυρο απαισιοδοξίας" και όλα αναμένεται να κριθούν στην ζώνη 403 - 400, καθώς καθοδική διάσπαση του παραπάνω επιπέδου θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 389 και 380 μονάδες.

Όμως και η ειδησεογραφία της ημέρας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν υποστηρικτική για την ψυχολογία των αγοραστών.

"Αντιμέτωπη με μεγάλες φουρτούνες έρχεται η Κυβέρνηση την ώρα που η κλεψύδρα για τις κάλπες έχει γυρίσει, τα δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν τροφή σε σενάρια επίσπευσης των Εθνικών εκλογών και τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα κάθε άλλο παρά έχουν κλείσει", αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ της η Έλενα Λάσκαρη.

«Ασπιρίνη ενδέχεται να αποδειχθεί για τις Τράπεζες η κεφαλαιακή ενίσχυση από την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια, καθώς ακόμη και αν προσμετρηθεί ο αναβαλλόμενος, δεν είναι βέβαιο ότι θα μειώσει τον λογαριασμό της BlackRock II,  γράφει στο δικό του ρεπορτάζ ο Χρ. Κίτσιος.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-- Ηλίας Ζαχαράκης

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, έστω και αν η σημερινή συνεδρίαση ενέτεινε τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους τεχνικούς προβληματισμούς.
 
Σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της FastFinance ΑΕΠΕΥ, το 2014 φαίνεται να είναι μία χρονιά που μπορεί να "βάλει στο παιχνίδι” και "μικρότερες ξεχασμένες" υγιείς εταιρίες που μέχρι τώρα δεν είχαν κανένα συναλλακτικό - επενδυτικό ενδιαφέρον.
 
Από την άλλη η τρόικα φαίνεται να καθυστερεί την έλευση της στην Χώρα ενώ φαίνεται να αυξάνει το χρηματοδοτικό κενό για το 2015-2016 στα 14 δισ από τα 11 που είχε προϋπολογιστεί.
 
Η Αγορά των ομολόγων κερδίζει ακόμα μεγαλύτερο έδαφος, μιας και οι μεγάλες εταιρείες θα προχωρήσουν να βρουν ρευστότητα μέσα από εκεί, ενώ και το ενδιαφέρον των ξένων είναι τεράστιο σε ένα περιβάλλον ευρώ, με τόσο μεγάλα κουπόνια, ανεξάρτητα αν μέρα με την μέρα οι αποδόσεις συνεχίζουν την κατιούσα.
 
Έτσι λοιπόν αναμένουμε, πιθανά, εκδόσεις από την ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο αλλά και την Motor Oil στο άμεσο μέλλον, με τις μεγάλες υπερκαλύψεις να είναι λίγο πολύ δεδομένες θυμίζοντας τις IPO των μετοχών σε εποχές 1999-2000. 
 
Στο πολιτικό σκηνικό τώρα, που πρέπει να λαμβάνουμε σημαντικά υπόψη, τέτοιες εποχές η κίνηση στην "πολιτική σκακιέρα" είναι στα χέρια της Κυβέρνησης. Φαίνεται πως το σενάριο για Εθνικές εκλογές το 2014 δεν έχει απομακρυνθεί ανεξάρτητα από τις δηλώσεις.
 
Η Κυβέρνηση προχωρά με όσο γοργούς ρυθμούς μπορεί, σε ξεκαθάρισμα του σκηνικού του παρελθόντος, μιας και βλέπει πως χωρίς αυτό δεν μπορεί να πάρει μαζί της τους εξοργισμένους πολίτες. Ξέρει πως μπροστά της έχει σημαντικά γεγονότα και εμπόδια, που δεν μπορεί να τα ξεπεράσει εύκολα αν είναι αδύναμη. Έτσι λοιπόν πιθανότατα θα προσπαθήσει μέχρι την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στις 23 Απριλίου, να έχει φέρει θετικά νέα είτε με κάποιες καινούργιες αποκρατικοποιήσεις, ή με καινούργιες επενδύσεις, ενώ σίγουρα με την ανακοίνωση του πλεονάσματος πιθανά να δώσει για πρώτη φορά σε κάποιους "ταλαιπωρημένους" κλάδους παροχές.
 
"Επίσης, μία απότομη πτώση των ξένων Αγορών θα επηρεάσει έστω και σε μικρότερο βαθμό το Χ.Α. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα ξένα funds δείχνουν μία προτίμηση στις Αγορές του Ευρωπαϊκού Νότου, μιας και Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία αλλά και Πορτογαλία υπεραποδίδουν ήδη το 2014 σε σχέση με τις υπόλοιπες Αγορές έχοντας εισροές και στις μετοχές αλλά και στα ομόλογα τους" αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.
 
-- Ηλίας Λεκκός
 
Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα αλλά και τη γενικότερη τάση αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης των μη-χρηματοοικονομικών Επιχειρήσεων εκτός του Τραπεζικού Συστήματος, αρχίζει να παρατηρείται μια ανοδική τάση έκδοσης εταιρικών ομολόγων από μεγάλες Ελληνικές εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό, σημαιώνει ο Ηλίας Λεκκός.
 
Εκμεταλλευόμενες τη γενικότερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ειδικότερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για Ελληνικά assets, οι Ελληνικές Επιχειρήσεις εξέδωσαν 6 νέα εταιρικά ομόλογα κατά τη διάρκεια του 2013, συνολικού ύψους €2,85 δισ.
 
Παρά το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει υπάρξει έως τώρα ένας δείκτης που να αντανακλά τις συνολικές μεταβολές και αποδόσεις σε αυτό το εκκολαπτόμενο τμήμα της Αγοράς. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο Δείκτης Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων ο οποίος αντανακλά τις τιμές 12 βασικών εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί από 8 Ελληνικές εταιρείες. Η εξέλιξη του δείκτη και η αντιπαραβολή του με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων Υψηλής Απόδοσης (Bloomberg EUR High Yield Corporate Bond Index) είναι ενδεικτική των εξελίξεων τόσο στην Ελληνική οικονομία όσο και για την διάθεση των διεθνών επενδυτών να λάβουν Ελληνικό ρίσκο.
 
Ο δείκτης από τη δημιουργία του στις 2/1/2013 έως τα τέλη του 2013, αυξήθηκε από 100 μονάδες σε 115,14 μονάδες προσφέροντας συνολική απόδοση 15,1% έναντι 7,9% του Ευρωπαϊκού δείκτη. Η συνδιακύμανση των δύο δεικτών είναι αξιοσημείωτη υποδεικνύοντας ότι παρά τη περιορισμένη ρευστότητά της η Ελληνική ομολογιακή αγορά ακολουθεί τις Ευρωπαϊκές τάσεις. Αντίθετα οι υψηλότερες αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων αντανακλούν τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων η οποία είναι συνέπεια της μείωσης του Ελληνικού ασφάλιστρου κινδύνου.
 
Πέρα από τα κεφαλαιακά κέρδη των επενδυτών, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων θα έχει ευρύτερες θετικές επιπτώσεις καθώς καθιστά την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων ακόμα πιο ελκυστική. Οι νέες εκδόσεις θα γίνουν στα νέα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων, μειώνοντας σημαντικά το χρηματοοικονομικό κόστος των Ελληνικών Επιχειρήσεων, γεγονός που θα επιτρέψει τους πόρους που αντλούν οι Επιχειρήσεις να τους χρησιμοποιήσουν όχι μόνο για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων αλλά και για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων, επισημαίνει ο κ. Λεκκός (Group Chief Economist) της Τρ. Πειραιώς.
 
--Σέργιος Μελαχροινός
 
Διόρθωσης συνέχεια, χωρίς μέχρι στιγμής να "θίγεται" η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, κάτι που θα συμβεί αν ο Γενικός Δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 1220 μονάδων, τονίζει ο Σέργιος Μελαχροινός.
 
Η Αγορά δείχνει να ανησυχεί από το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο και τις συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, "άγνωστος Χ" παραμένει η έκθεση της BlackRock, ενώ η συζητήσεις για πιθανές αλλαγές στην ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών (με διαδικασία διαφορετική, εκτός των warrants) αποδυναμώνει τις αποτιμήσεις των Τραπεζικών μετοχών.
 
Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. στα λίγα θετικά της σημερινής συνεδρίασης συγκαταλέγεται ο σχετικά χαμηλός τζίρος, ένδειξη ότι προς το παρόν δεν παίρνουν έκταση οι κινήσεις "sell off", ενώ σαφέστερα δείγματα αναμένονται από την αυριανή συνεδρίαση που θα είναι ανοιχτή και η Wall Street.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "κόκκινο" κυριάρχησε στα μεγάλα Ασιατικά Χρηματιστηριακά ταμπλώ, ενώ περίπου η ίδια εικόνα επικρατεί και στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν επιβράδυνση της Κινεζικής ανάπτυξης το δ’ τρίμηνο του έτους και με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να παραμένει κλειστό λόγω του εορτασμού της ημέρας του Martin Luther King.
 
Σε αναβάθμιση κατά μια μονάδα της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας προχώρησε η Moody’s. Ο οίκος αξιολογεί πλέον τη Χώρα στην κατηγορία "Baa3", τη χαμηλότερη από τις επενδυτικές βαθμίδες. Παράλληλα αναθεώρησε το outlook σε "θετικό" από "σταθερό", γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για νέα αναβάθμιση αργότερα το 2014. 
 
Οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων της Ιρλανδίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο 92 ετών μετά το πάρτι που πυροδότησε η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης. Άγγιξαν το 1,625% καταγράφοντας υποχώρηση 17 μονάδων βάσης.
 
Οι Γαλλικές και οι Γερμανικές Τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα ίδια κεφάλαια συνολικού ύψους έως 485 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung".

Επιστροφή στο ΧΑ

H εμπιστοσύνη επιστρέφει στις Ευρωπαϊκές Αγορές real estate αναφέρει η PriceWaterhouseCoopers στην ετήσια έκθεση για το 2014, που στηρίζεται σε προβλέψεις παραγόντων της Αγοράς. Σε ό,τι αφορά την Αθήνα επισημαίνεται ότι οι προοπτικές βελτιώνονται φέτος καθώς χαρακτηρίζονται "fair", όταν την περίοδο 2010 – 2013 χαρακτηρίζονταν "φτωχές" ή πολύ "φτωχές". Η Ελληνική Πρωτεύουσα φιγουράρει πλέον υψηλότερα στην κατάταξη σχετικά με τις προοπτικές υλοποίησης νέων επενδύσεων, αφού καταλαμβάνει την 13η θέση μεταξύ 28. Ωστόσο επισημαίνεται πως τόσο οι ξένοι όσο και οι εγχώριοι επενδυτές "αναβάλουν τα deals" λόγω της οικονομικής κρίσης.
 
"Αν και τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία δεν αρκούν για να μεταβληθεί η τρέχουσαεπιφύλαξη σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, δίνουν κάποια στήριξηστην Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, έχοντας αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. και την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την εγχώρια πολιτική Αντιπολίτευση" αναφέρει ηBarclays. Απόλυτα κρίσιμο, σύμφωνα με τον οίκο, θα είναι το εάν η νυν Κυβέρνηση θα μπορέσει να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, να αναδιανείμει μέρος των κερδών που πέτυχε ξεπερνώντας τους στόχους της προσαρμογής, αλλά και να εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους, μετά την καλύτερη του αναμενόμενου εκτέλεση του προϋπολογισμού. Εάν η Κυβέρνηση δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές, τότε πιθανότατα θα υπάρξει επανεμφάνιση των πολιτικών ρίσκων.
 
Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή των Folli Follie δίνει η HSBC σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση "overweight". Ο οίκος ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή στα 33,6 ευρώ από προηγούμενο στόχο στα 32,5 ευρώ.
 
Παίρνοντας με την σειρά τα "πεπραγμένα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1236,41 μονάδες (-2,53%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1239,66 (-2,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1239,48 μονάδες με απώλειες 2,29%.
 
Προβλημάτισε η συντριπτική πλειονότητα των θεωρούμενων Δεικτοβαρών τίτλων, ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Τιτάν, Motor Oil,Jumbo, Folli Follie Group.
 
Αντίβαρο στις Δεικτοβαρείς πιέσεις ο τίτλος του ΟΠΑΠ που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.
 
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΕΕΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Jumbo, Folli Follie Group.
 
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων περιορίστηκε στα 74,3 εκατ. από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ). Το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις τρεις τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε Εθνική, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, "τεχνικό alert" "χτύπησε" για τον τίτλο της Εθνικής, που δείχνει να "ταλαιπωρείται" από τις εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία. Χάθηκε το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ και αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται "νότια" οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 3,90 και 3,62 ευρώ.
 
Μεταβλητότητας συνέχεια με πιθανές πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις "βλέπουν" οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό όσων Αγορών δεν "ακουμπάνε" σε γεγονότα, αλλά το μόνο "καύσιμο ανόδου" είναι οι προσδοκίες.
 
Αξιοπρόσεκτη αλλαγή κλίματος και χαμηλότερα του FTSE25, με τους αγοραστές να χαμηλώνουν το "bid" δημιουργώντας τις πρώτες συνθήκες εγκλωβισμού (αν η επιφυλακτικότητα διαχυθεί και ενταθεί, κατά τις επόμενες ημέρες).
 
Συνεχίζει ακάθεκτος ο Χατζηκρανιώτης, κάτι "κουνήθηκε" σε Ικτίνο και Fieratex, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσίασε  ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος. Σύμφωνα με ανακοίνωση, στη χρήση 2013 τα καθαρά έσοδα της Τράπεζας παρουσίασαν µείωση, ενώ παράλληλα για µία ακόµη χρήση µειώθηκαν τα λειτουργικά έξοδα και ιδιαίτερα οι δαπάνες προσωπικού. Τα κέρδη στη χρήση 2013 ανήλθαν σε 831,1 εκατ. ευρώ, έναντι 318,6 εκατ. ευρώ της προηγούµενης χρήσης και θα διανεµηθούν µε βάση τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 71 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος.  Το µικτό µέρισµα ανά µετοχή, που θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση των µετόχων της Τράπεζας για διανοµή, ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ (0,6048 καθαρό), αµετάβλητο σε σχέση µε την προηγούµενη χρήση.

--ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι συναλλαγές στο συμβόλαιοFTSE25 και αυξήθηκαν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.533 συμβόλαια).
 
Σχετικά επιφυλακτικότερη η συμπεριφορά από το συμβόλαιο του δείκτη, μηδένισε το μικρό premium και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.788 - 4.629 Φεβρουαρίου, 159 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 408) κινήθηκε μεταξύ 405,5 και 415 μονάδων.
 
Αυξήθηκε, κάπως, ο δανεισμός τίτλων (49.700 Alpha Bank, 5.000 Τιτάν, 230.000 Πειραιώς, 6.000 ΔΕΗ, 15.200 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.176), ΔΕΗ (1.011), Alpha Bank (1.389), Εθνική (656), Πειραιώς (3.204), Μυτιληναίο (754), ΟΠΑΠ (536), MIG (1.935), ΓΕΚ (333), Ελ. Πετρέλαια (156), Intralot (246), ΕΧΑΕ (158).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE κινήθηκε στα επίπεδα του 35%, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1.155 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (918 δικαιώματα αγοράς και 237 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.780.322 τεμ.), Εθνική (1.743.055 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v