Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ξεκαθαρίζει η βραχυπρόθεσμη τάση

Με πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, οι βασικοί δείκτες «δοκιμάζονται» πλέον στις στηρίξεις τους. Κρισιμότερη η κατάσταση για τον τραπεζικό δείκτη (...ακουμπά τις 195 μονάδες), με την Εθνική να υποχωρεί και πάλι κάτω από τα 4 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.239,48 μονάδες, τον FT 25 στις 407,75, τις τράπεζες στην περιοχή των 195,62 μονάδων και τον FT Mid στις 1.208, 57.

Στο... πνεύμα της Blue Monday απέδωσε ο Θανάσης Σταυρόπουλος το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση, τη στιγμή που στα ήδη ανοιχτά μέτωπα έρχονται να προστεθούν και νέα, ενώ στον... ορίζοντα αναδύονται και άλλα. Υπάρχει πλέον θέμα αντοχών από το σύστημα μέχρι την κοινωνία, την πραγματική οικονομία, και δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεκτιμούν και το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, μιας στραβής - κατά το κοινώς λεγόμενον.

Ωστόσο, κοινή πεποίθηση είναι πως έτσι θα πορευτούμε προς τον Μάιο (και μακάρι να μην προκύψουν χειρότερα), με την κυβέρνηση εγκλωβισμένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά και το οικονομικό επιτελείο με περιορισμένα περιθώρια ελιγμών. Το πού θα βγάλει θα δείξει, όμως το χρηματιστήριο έχει αρχίσει να προεξοφλεί εδώ και ημέρες τις εξελίξεις -από την πρώτη κιόλας ημέρα που έσκασε το θέμα του Τ.Τ.-, σημαίνοντας την κορύφωση του τελευταίου ανοδικού κύκλου και σηματοδοτώντας την αρχή της μερικής κατοχύρωσης θέσεων.

Στα 74,3 εκατ. ευρώ οι χθεσινές συναλλαγές, με 17 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ και άλλα 12 εκατ. στην Πειραιώς. Υψηλός τζίρος και σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, που ενισχύουν την εκτίμηση για λελογισμένη κατοχύρωση σημαντικών υπεραξιών. Μέχρι τώρα στη διάρκεια της διόρθωσης των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ η σχέση πωλήσεων-αγορών είναι σαφώς υπέρ των πωλητών, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί αποχώρηση «ισχυρών χεριών». Μείωση θέσεων ναι, αποχώρηση όμως όχι, τουλάχιστον με τη μέχρι εχθές εικόνα της αγοράς.

Όμως το θέμα δεν είναι αυτή η τριάδα, αλλά η τραπεζική, καθώς οι εκκρεμότητες είναι ουσιώδεις. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρονται όλα τα νεότερα για τα stress tests, την BlackRock, την τρόικα και βεβαίως τη στάση της αγοράς.

Έτσι, προς τα τέλη του μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία της τρόικας, αναμένεται να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης, με την ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί ότι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα θα διαμορφωθούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Οι πληροφορίες ότι η τρόικα δεν δέχεται τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock θεωρώντας την ήπια και ζητά αλλαγές που αυξάνουν κατά μερικά δισ. τον λογαριασμό, τρόμαξαν χθες τους επενδυτές, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις στις τράπεζες.

Στα 3,96 ευρώ συνέχισε να διορθώνει η Εθνική, που εδώ και καιρό δείχνει να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από τις Alpha Bank και Πειραιώς και αναφερόμαστε τεχνικά στην απογοητευτική εικόνα της μετοχής. Άλλωστε ο κλάδος, που είχε πρωτοστατήσει στις τελευταίες δύο ανοδικές κινήσεις, ξέμεινε από ειδήσεις και κινήσεις, με συνέπεια να υποχωρήσει και πάλι προς την περιοχή των 195 μονάδων. Ο κλαδικός δείκτης είναι πλέον στο όριο, με κρίσιμες αυτές τις συνεδριάσεις.

Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρεται πως αναλυτές και χρηματιστές εκτίμησαν ότι, αν ο λογαριασμός φθάσει στα 8 με 9 δισ. ευρώ, θα χρειασθούν αύξηση κεφαλαίου και άλλες συστημικές τράπεζες πέραν της Eurobank, γεγονός που θα αποτελούσε σαφώς αρνητική εξέλιξη μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους με συμμετοχή των ιδιωτών.

Η αβεβαιότητα αναφορικά με το αποτέλεσμα των stress tests επανήλθε από διαρροές κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες ανέφεραν ότι, αν η τρόικα επιμείνει στις ενστάσεις της, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες για τα πιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να ανέλθουν έως και τα 9 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια οι τράπεζες -κατά κύριο λόγο- «ή θα δώσουν την αφορμή και το έναυσμα για ακόμη έναν ανοδικό κύκλο -για πάνω και από τις 1.350 μονάδες- ή θα σταθούν ο λόγος για συνέχιση της διόρθωσης προς τα επίπεδα του Δεκεμβρίου».

Θυμίζουμε πως για τον FT 25 χαμηλό σημειώθηκε στην περιοχή των 365 μονάδων (23/12) και σε μεγαλύτερο διάστημα στη ζώνη των 340 μονάδων στις αρχές Οκτωβρίου. Προσώρας η αγορά, ο δείκτης, είναι ακόμη στην πρώτη φάση διόρθωσης που ως σημαντικό σημείο βραχυπρόθεσμης στήριξης έχει τις 400-398 μονάδες.

Η ταχύτερη δυνατή αποσαφήνιση της τάσης θα διευκολύνει (κυρίως) τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, που άμεσα θα κληθούν είτε να ενισχύσουν τις θέσεις τους είτε να τις μειώσουν περαιτέρω. Βραχυπρόθεσμα στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις ο δείκτης μετρά πέντε πτωτικές και μόνο μία με αντίδραση προς τις 421 μονάδες, στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης.

Εκτίμησή μας είναι πως σήμερα-αύριο θα έχουμε πληρέστερη εικόνα για το αν θα είμαστε αγοραστές ή πωλητές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v