Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Υπό ασφυκτικό κλοιό η κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές ανεβάζουν την πίεση. Προσπάθειες να ελεγχθεί η διόρθωση στο χρηματιστήριο, με τον Γ.Δ. να κάνει βουτιά κάτω από τις 1.200 μονάδες. Μόνο Coca Cola και ΕΥΠΡΟ με θετικό πρόσημο στον FT 25.

αν και ξεκίνησε με οριακές διακυμάνσεις το χρηματιστήριο παραδίδεται στις ορέξεις των πωλητών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 1.200 μονάδες. Αναμφίβολα επιφυλακτικοί κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες και φορτισμένο το κλίμα λόγω κυρίως όσων διαδραματίζονται στο πολιτικό πεδίο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ως τις 1195 μονάδες ο Τραπεζικός λίγο μετά τις 12:30 βρίσκεται στις 185 μονάδες και ο FT 25 κάτω από τις 400 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 44 εκατ. ευρώ.

Στα 3,80 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,647 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank και στο 1,70 ευρώ η Πειραιώς.

Στα 10,50 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 10,20 της ΔΕΗ, με τον ΟΠΑΠ να διορθώνει από τα 9,66 ευρώ.

Περιορισμένες αγορές σημειώνονταν μέχρι αυτήν την ώρα στα Ελληνικά Χρηματιστήρια, στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ σε λίγο χαμηλότερες τιμές έβγαιναν αγορές σε Motor Oil, Eurobank Properties, ΜΕΤΚΑ, Jumbo.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση εύλογα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μετοχή της Eurobank, γεγονός που αποτυπώνεται και στις αυξημένες συναλλαγές των πρώτων 45΄ της συνεδρίασης. Η μετοχή υποχώρησε προς το 0,52 ευρώ, αλλά πράξεις έχουν γίνει και στο 0,532 ευρώ.

Έως 2,54% υποχωρεί η Intracom, έως 1,43% το Υγεία, έως 1,45% η ΧΑΛΚΟΡ, έως 1,27% η ΣΙΔΕΝΟΡ.

Την ώρα που η τρόικα εντείνει τις πιέσεις της στην κυβέρνηση για τη λήψη νέων μέτρων, απειλώντας πλέον ανοιχτά μέσω τελεσιγράφων, η Αθήνα επιχειρεί να διαμορφώσει μια στοιχειώδη άμυνα. Οι δανειστές εκβιάζουν πως το κλιμάκιό τους δεν πρόκειται να έρθει στην Αθήνα εάν δεν υπάρξει προσύμφωνο για τα δημοσιονομικά κενά του 2014 αλλά και της περιόδου 2015-2016.

Θυμίζουμε πως από τον Δεκέμβριο εκκρεμεί η εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ (που θα καλύψει τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες), με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup να «καρφώνει» πως η καθυστέρηση επιστροφής της τρόικας οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση που προφανώς δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Και σε αυτήν τη συγκυρία, εν μέσω και δικαστικών εμπλοκών, η κυβέρνηση απαντά μέσω του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με το ενδεχόμενο επιβολής μόνιμων δημοσιονομικών ισοδυνάμων εάν επιστραφούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (δηλώσεις του στους Financial Times).

Σε αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό οι επιλογές της ελληνικής πλευράς είναι ελάχιστες, καθώς μπροστά της βλέπει... γκρεμό και πίσω άλλο... γκρεμό.

Γι' αυτούς τους λόγους, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, τα επίπεδα των 1.250-1.200 μονάδων θα πρέπει να θεωρούνται ορθολογικά με βάση τις εξελίξεις και τις άμεσες προοπτικές που υπάρχουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v