Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πολιτική δίνη το Χρηματιστήριο

Μετά τη... Σκύλλα και τη Χάρυβδη, οι... συμπληγάδες, με το Χ.Α. «εγκλωβισμένο» στις πολιτικές εξελίξεις να διορθώνει προς τις 1.200 μονάδες. Οι εκκρεμότητες και η αβεβαιότητα «πληγώνουν» τις τράπεζες και πυκνώνουν τις τάξεις των πωλητών.

Η χθεσινή βουτιά του χρηματιστηρίου ήρθε να επιβεβαιώσει όλα όσα συζητιούνται στην αγορά τις τελευταίες 5-10 ημέρες. Με αφετηρία και αφορμή την υπόθεση του Τ.Τ., τις εξελίξεις στις τράπεζες, την πολιτικοποίηση του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τη νέα εμπλοκή με το θέμα του χρηματοδοτικού κενού και τις απαιτήσεις της τρόικας.

Στις 1.215 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 401 ο FT 25, χαμηλότερα των 195 μονάδων ο Τραπεζικός και ενώ ο FT Mid, ελέω Eurobank, διορθώνει κατά 2,70% προς τις 1.175 μονάδες.

Η τάση αποσαφηνίστηκε όντως εχθές, αλλά σε... βάρος των αγοραστών, με τους πωλητές να συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις τους στην πλειονότητα των μετοχών του 25άρη.

Η ουσία βρίσκεται σε αυτό που καταγράφει ο Χρ. Κίτσιος για την «επιστροφή της αβεβαιότητας». Στο σχετικό θέμα αναφέρεται: «Το ορατό ενδεχόμενο γενικευμένης παράλυσης, υπό τον φόβο του λαϊκισμού και της σκανδαλολογίας, φοβάται πλέον η αγορά, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η συγκυβέρνηση οδεύει προς τις εκλογές εν μέσω κλίματος φθοράς αλλά και διαφωνιών για την επόμενη ημέρα. Τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, η αβεβαιότητα επανέρχεται στον θρόνο της, απειλώντας να παγώσει κάθε θετική εξέλιξη, την ώρα που η οικονομία δείχνει να ανακάμπτει, έστω αντανακλαστικά μετά τη βαθιά ύφεση, και το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης βρίσκεται στο ζενίθ της τελευταίας 4ετίας».

Εμφανής η αλλαγή στάσης ξένων και «ισχυρών χεριών», γεγονός που αποτυπώνεται πέραν του χρηματιστηριακού... ταμπλό στην αγορά ομολόγων αλλά και στις διστακτικότερες κι επιφυλακτικότερες εκθέσεις των πρώτων.

Με απώλειες 3,37%, η μετοχή της Alpha Bank στο 0,660 ευρώ, στο -2,79% και στο 1,740 η Πειραιώς και η ΕΤΕ -αδύναμος κρίκος της 3άδας- στα 3,870 ευρώ. Όμως, η βουτιά της μετοχής της Eurobank στο 0,519 ευρώ ήταν αυτή που θορύβησε αρκετούς, καθώς σχετίζεται άμεσα με την εκκρεμότητα της ΑΜΚ και τη μέχρι τώρα προτεραιότητα της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου.

Και μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να διευκρίνισε τελευταία πως η διαδικασία θα προχωρήσει, στην αγορά όμως κοινή εκτίμηση είναι πως όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο πιο δυσχερές καθίσταται το εγχείρημα. Δεδομένου ότι η ΑΜΚ της Eurobank δεν μπορεί -προφανώς- να γίνει με τους όρους που προωθούνταν (συμμετοχή σε τιμές αγοράς), θα πρέπει να βρεθεί ενδιάμεσος τρόπος (που να έχει ωστόσο την... ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Κοντολογίς... μύλος, και η χθεσινή βουτιά της μετοχής αυτές τις ανησυχίες καταγράφει. Και προειδοποιεί συνάμα...

Σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι η αγορά, με τους πωλητές να ελέγχουν τη ροή των ρευστοποιήσεων, γεγονός που όμως μένει να φανεί σήμερα-αύριο, καθώς σημαντικές στηρίξεις που δοκιμάστηκαν δεν κράτησαν. Κατ' αρχάς, οι τράπεζες έχουν ουρά πωλήσεων, με τις 195 μονάδες να έχουν μετατραπεί από εχθές σε αντίσταση. Για την Εθνική τα 3,95 ευρώ ομοίως.

Τι γίνεται βραχυπρόθεσμα επιχειρείται να προσεγγιστεί από τον Γιώργο Α. Σαββάκη. Κρίσιμα επίπεδα στήριξης, περιθώριο διόρθωσης με βάθος, που μπορεί να διαμορφώσει χαμηλές τιμές - ενδεχομένως σημεία εισόδου σε εύθετο χρόνο και εάν βρεθεί λύση αρχικά στο θέμα των τραπεζών.

Ο Γιώργος Σαββάκης μετρά τα επίπεδα των 1.180 μονάδων όπου διαμορφώνεται και ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 55 ημερών, ενώ ειδικής μνείας χρήζει το χαμηλό στις 23 Δεκεμβρίου στις 1.095-1.100 μονάδες.

Παράλληλα, για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που έχει μεγαλύτερη σημασία από τον Γενικό Δείκτη, η βραχυχρόνια εικόνα δείχνει ως πιθανά σημεία στήριξης τις 390-393 μονάδες. Κατά γενική εκτίμηση, αυτές οι δύο ζώνες τιμών, κυρίως για τον FT 25, είναι ισχυρά σημεία αναφοράς, όπου θα κριθούν πολλά σήμερα-αύριο.

Επιμένουμε να εστιάζουμε στις τράπεζες (ενδεικτική η χθεσινή αναφορά στον Εκηβόλο για τη στήριξη των 195 μονάδων - που δεν κράτησε) με τον Γ.Σ. να σημειώνει: «...Για τον τραπεζικό κλάδο, η διατήρησή του πάνω από τις 167 μονάδες έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού από τα μέσα του Οκτωβρίου το επίπεδο αυτό έχει μείνει ανέπαφο σε όλες τις πτωτικές διαθέσεις των τραπεζικών μετοχών. Πιο βραχυπρόθεσμα, στήριξη αποτελούν ο εκθετικός κινητός μέσος όρος τόσο των 55 όσο και των 200 ημερών, που έχει πλησιάσει τη ζώνη των 185 μονάδων, αφού οι 190 μονάδες που ήταν το πρώτο stop προσεγγίστηκαν».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v