Συνεδρίαση που δεν επέτρεψε να πλήξουν όσοι την παρακολούθησαν από αρχής μέχρι τέλους, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς δεν έλειψαν οι σημαντικές διακυμάνσεις, ο ικανοποιητικός τζίρος και βέβαια οι εκπλήξεις της "τελευταίας στιγμής".
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης δίνοντας μία πρώτη κίνηση μέχρι τις 1222,51 μονάδες (+0,59%), όμως αρκετά γρήγορα οι πρωινοί αγοραστές έμειναν από δυνάμεις και αργά αλλά σταθερά το κλίμα επιφυλακτικότητας των τελευταίων ημερών έδειχνε να επιστρέφει στο Χ.Α.
Μάλιστα, μετά τις 11.45 ο Δείκτης γύρισε μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο, ενώ η καθοδική διάσπαση των 1200 μονάδων ενεργοποίησε πλήθος "margin calls" από μεγάλο αριθμό ΑΧΕ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 1193,24 μονάδες (-1,82%).
Σε εκείνο το σημείο και ενώ γινόταν ευρύτερα αντιληπτό ότι διακυβεύεται η βραχυπρόθεσμη τάση, ενεργοποιήθηκαν αγοραστές σε μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους έχοντας σαν επικεφαλής τους ΕΕΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ ακολούθησαν Μυτιληναίος, Μέτκα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Jumbo.
Ο Γενικός Δείκτης "μάζεψε" τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, για κάποιο διάστημα αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 15.42 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1217,78 μονάδες (+0,20%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε μία ανάσα από τα υψηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1222,88 μονάδες με κέρδη 0,62%.
Πτωτική η "μεγάλη εικόνα" του χρηματιστηριακού ταμπλώ, με τις ανοδικές μετοχές (65) να είναι σαφώς λιγότερες από αυτές με αρνητικό πρόσημο (73), όμως η αναλογία είναι σαφέστατα βελτιωμένη, καθώς ενδοσυνεδριακά η αναλογία "πράσινων" - "κόκκινων" τίτλων ξεπερνούσε το ένα προς τρία.
Από την άλλη δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πληθαίνουν οι συνεδριάσεις στις οποίες οι "κόκκινοι" τίτλοι έχουν τον "πρώτο, αλλά και τον τελευταίο λόγο" και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν αποτελεί.
Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, η "ανάδυση" των βασικών δεικτών από τα "τάρταρα" και από σημαντικά ψυχολογικά και τεχνικά επίπεδα και το κλείσιμό τους πλησιέστατα στο υψηλό ημέρας, αφήνει περιθώρια επέκτασης της ανοδικής αντίδρασης για μία με δύο ακόμα συνεδριάσεις, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί κάποια είδηση προκειμένου η Αγορά να επανατεστάρει τα σχετικά πρόσφατα υψηλά.
Στο συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο συνηγορεί και η τεχνική ανάλυση, σύμφωνα με την οποία Γενικός Δείκτης και FTSE25 παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, όσο δεν δίνουν κλεισίματα χαμηλότερα των 1203 και 395 μονάδων (και τα δύο επίπεδα παραβιάστηκαν καθοδικά με σχετική ευκολία, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης), όμως ίσως χρειάζεται το "κάτι παραπάνω" προκειμένου ο Δείκτης να πάρει κάποιες "ανάσες" υψηλότερα των 1250 - 1260 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 410 - 415 μονάδων.
"Οι αγοραστές κέρδισαν μία μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο" υποστηρίζουν οι περισσότερο απαισιόδοξοι και έχουν και αυτοί τα επιχειρήματά τους.
Μία Αγορά που ανεβαίνει από προσδοκίες και δεν "ακουμπάει" σε ειδήσεις και θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να "μείνει από καύσιμα". Πρωτογενές πλεόνασμα, που όλοι όσοι έχουν κάποια επαφή με τα οικονομικά ξέρουν πως έχει προέλθει και ανέξοδες δηλώσεις για "success story" που δεν ανταποκρίνονται στην σκληρή πραγματικότητα, δεν μπορούν να πείσουν μία Αγορά που ασφυκτιά από υπερφορολόγηση και έλλειψη ρευστότητας, υποστηρίζει η συντηρητική σχολή σκέψης.
Σε κάθε περίπτωση, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το μόνο που δείχνει βέβαιο στο Χ.Α. είναι η αυξημένη μεταβλητότητα και οι "μάχες" μεταξύ αυτών που μειώνουν θέσεις, κατοχυρώνοντας κέρδη και αυτών που θα προσπαθήσουν να διακρατήσουν τα σχετικά πρόσφατα κεκτημένα.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Διόρθωση τεχνικού χαρακτήρα, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χ.Α., με κάτω όριο τις 1200 μονάδες οι οποίες αν αποδειχθούν ισχυρή στήριξη δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει προς τις 1250 - 1260 μονάδες, σύμφωνα με την εκτίμηση του Νίκου Καυκά.
Σε αντίθετη περίπτωση και αν οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις επιδεινωθούν, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω διολίσθηση του Δείκτη προς τις 1100 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στις 1160 μονάδες.
Την ώρα που οι γενικότερες εξελίξεις, όσον αφορά την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, βρίσκονται σε "νεκρό σημείο" η Αγορά παραμένει θεατής στη διαφαινόμενη "σύγκρουση" μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών.
Από εκεί και πέρα, το πιο θετικό νέο είναι η μη περαιτέρω επιδείνωση ορισμένων μακροοικονομικών στοιχείων και κατ΄ επέκταση σταθεροποίηση της εικόνας της οικονομίας, με έκδηλη την έλλειψη ρευστότητας, κάτι που επί της ουσίας "απαγορεύει" κάθε σκέψη για επιστροφή σε σημαντική ανάπτυξη.
Σε περίπτωση διατήρησης του θετικού κλίματος και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, πιθανές εισηγμένες που μπορεί να υπεραποδώσουν το 2014, είναι οι Μυτιληναίος, Μέτκα και ο Κατασκευαστικός κλάδος.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος σε Ασία (πλην Σαγκάης το Χρηματιστήριο της οποίας έκλεισε με κέρδη 2,16%) Ευρώπη (πιέζονται σχετικά τα Χρηματιστήρια του Ευρωπαϊκού Νότου) και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τους επενδυτές να διατηρούν στραμμένη την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα, απουσία σημαντικών ανακοινώσεων μακροοικονομικών μεγεθών.
Στην Ασία, συνεχίζεται η υποχώρηση των επιτοκίων στην Κινεζική διατραπεζική Αγορά μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας. Από την άλλη, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει, ενώ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.
Επιστροφή στο ΧΑ
Η Exotix δηλώνει αισιόδοξη για το Χ.Α. και υποστηρίζει ότι το ράλι θα συνεχιστείγιατί α) οι αποτιμήσεις παραμένουν χαμηλά συγκρινόμενες με άλλες αναδυόμενες β) το ΑΕΠ βελτιώνεται το 2014, πρώτη φορά από το 2007, ενώ οι αποδόσεις στα ομόλογα πέφτουν γ) η Αγορά είναι αυτή στην οποία υπάρχει το μεγαλύτερο consensus "υποαπόδοσης" στις αναδυόμενες με 2% των επενδυτών "overweight" και το 87% "underweight". Προτείνει ορισμένες επενδυτικές κινήσεις:
Ακολουθείστε την York Capital και μείνετε "long" στην Πειραιώς, η οποία συμπεριελήφθη στις 10 top επιλογές της.
Μείνετε "long" στα warrants της Alpha Bank.
Στις τρεις κορυφαίες επιλογές από τις Ευρωπαϊκές Χρηματιστηριακές Αγορές τοποθετεί την Ελληνική Αγορά η Saxo Bank, στις προβλέψεις της για το 2014,
ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014. Όπως αναφέρει, οι Ελληνικές μετοχές έχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 20%, ωστόσο η άνοδος θα συνοδευτεί από έντονη μεταβλητότητα. Τρεις δείκτες επιλέγει ο οίκος από την Ευρώπη και αυτοί είναι ο Γερμανικός DAX, ο Ισπανικός Ibex και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Σε αναβάθμιση της σύστασης για τον ΟΤΕ
σε "Buy" από "Neutral" και αύξηση της τιμής-στόχου στα
13,4 ευρώ ανά μετοχή από 9,7 ευρώ προηγουμένως,
προχώρησε η Goldman Sachs. Ο οίκος κάνει λόγο για βελτίωση των θεμελιωδών και του κόστους κεφαλαίου, ενώ θεωρεί πως η Αγορά "παραβλέπει" την ισχυρή οικονομική θέση του Οργανισμού και την πιστωτική αξιολόγηση 3-4 βαθμίδες υψηλότερα από την αξιολόγηση του Ελληνικού Κράτους.
Εξαιρετική χρονιά για τον όμιλο Μυτιληναίου, με αξιόλογη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης προβλέπει η Euroxx. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, οι εκτιμήσεις της διοίκησης αναφέρουν ότι ο όμιλος κινείται σε θετική τροχιά ενώ βρίσκεται σε διαδικασία απομόχλευσης, με το καθαρό χρέος να υποχωρεί κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ το 2013. Υπάρχουν ενδείξεις σημαντικής ανάκαμψης το 2014 για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του αλουμινίου θα παραμείνει πάνω από τα 1.900 δολάρια. Η χρηματιστηριακή διατηρεί τις προβλέψεις της για Μυτιληναίο και Μέτκα, με σύσταση "overweight" και για τις δυο μετοχές και τιμές στόχους στα 7,5 και 14 ευρώ αντίστοιχα.
Σε "underperform" από "neutral" υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Τιτάν η BNP Paribas. Ο οίκος μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 18,5 από 20 ευρώ.
Σε αναβάθμιση της τιμής στόχου για τη μετοχή της ΔΕΗ, στα 16,8 ευρώ από 12,7
προχωρά η Αlpha Finance, διατηρώντας τη σύσταση "outperform". Η αύξηση της τιμής στόχου οφείλεται στη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος και στην προοπτική της μερικής ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης, γεγονός που θα "ξεκλειδώσει" την αξία και ίσως οδηγήσει σε σημαντική επαναξιολόγηση.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., επιφυλακτικός δηλώνει αξιοπρόσεκτος αριθμός από τους επαγγελματίες του χώρου, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να "μειώνουν την ορατότητα" για άμεση κίνηση της Αγοράς σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Έτσι, τα spreads των ομολόγων ξαναγυρίζουν σε ανοδική τροχιά, ενώ η τροφοδότηση της ειδησεογραφίας με σενάρια που οδηγούν σε διενέργεια εκλογών το αργότερο σε ένα έτος, λόγω της μη σύμπτωσης των κομμάτων σε υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παίζει τον ρόλο της. Λαμβάνοντας δε υπ΄ όψιν τη μικρή Κυβερνητική πλειοψηφία, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών εντός τους τρέχοντος έτους, μεταθέτοντας επομένως, χρονικά, τα σενάρια επανεκκίνησης της οικονομίας και τις απαιτούμενες ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.
Παράλληλα, οι διαφαινόμενες καθυστερήσεις στην επιστροφή και στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα απομακρύνουν τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank για την οποία (γράφεται) ότι ενδιαφέρονται σημαντικά fundsεξωτερικού, η ολοκλήρωση της οποίας θα ήταν ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης στο Τραπεζικό Σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση η επανεμφάνιση του πολιτικού κινδύνου σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα όσον αφορά τις εξελίξεις στις ιδιωτικοποιήσεις των Τραπεζών διαμορφώνουν ένα σημαντικό τροχοπέδη στην χρηματιστηριακή ευφορία που έχει προηγηθεί και την οποία ασφαλώς και δεν δείχνει να "ενστερνίζεται" η γενικότερη εικόνα της οικονομίας, σε συνέχεια της φορολογικής καταιγίδας που έχει προηγηθεί και παραμένει σε πλήρη εξέλιξη.
Ερχόμενοι στα πεπραγμένα της σημερινής συνεδρίασης, ο τζίρος, σχετικά χαμηλότερος, περιορίστηκε στα 105,6 εκατ. από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΦΡΙΓΟ). Δέκα τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΑΛΦΑΤΠ, Εθνική, ΕΧΑΕ, ΕΤΕΤΠ, Alpha Bank, Folli Folllie Group, απέσπασαν το 76% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "ήλθαν σε επαφή" με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ, Τιτάν και Folli Follie Group. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Τιτάν και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας ο ΟΛΠ.
Χαμηλότερα του 25αρη, συναλλακτική αφύπνιση και "ανοιχτές" εντολές αγορών στην Ίντεργουντ, επιμένει πλαγιοανοδικά ο Μουζάκης, συνεχίζεται η κινητικότητα στην Fieratex, με το "bid" να αφήνει περιθώρια για πιθανούς εγκλωβισμούς, "ξεφουσκώνουν" Χατζηκρανιώτης και Forthnet, νέα υψηλά 174 μηνών για την MLS, ενώ η Lamda Development δείχνει ότι θέλει να κινηθεί ψηλότερα, αλλά της βγαίνει αξιοπρόσεκτη προσφορά στα 5,60 ευρώ.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που αύξησε περαιτέρω τις συναλλαγές, περισσότερο στο συμβόλαιο FTSE25 και λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.301 συμβόλαια).
Σαφώς επιφυλακτικότερη η συμπεριφορά από το συμβόλαιο του δείκτη, αύξησε το discount στο 0,65%.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.412 - 7.814 Φεβρουαρίου, 558 για τον Μάρτιο, 40 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 401,5) κινήθηκε μεταξύ 394 και 403,75 μονάδων.
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5.000 Τιτάν, 35.000 ΟΠΑΠ, 25.000 ΟΤΕ, 42.400 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.906), ΔΕΗ (2.093), Alpha Bank (3.294), Εθνική (1.440), Πειραιώς (2.620), Μυτιληναίο (1.543), ΟΠΑΠ (859), MIG (1.072), ΓΕΚ (292), Ελ. Πετρέλαια (558),Intralot (296), ΕΧΑΕ (345), Motor Oil (172), Ελλάκτωρα (871), Τέρνα Ενεργειακή (165), ΟΛΠ (122), Folli Follie Group (115), Jumbo (102).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 36% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 203 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (192 δικαιώματα αγοράς και 11 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.763.601 τεμ.), Εθνική (1.763.055 τεμ.).