Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σατανική» εβδομάδα στο Χρηματιστήριο!

Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και τα εγχώρια ανοιχτά μέτωπα έστειλαν τον Γενικό Δείκτη στο χαμηλότερο κλείσιμο για το 2014. Στα χαμηλά ημέρας 13 τίτλοι του FTSE 25. Ισχυρές πιέσεις για τράπεζες. Οι κρίσιμες στηρίξεις για δείκτες και μετοχές.

Με εβδομαδιαίες απώλειες 6,66%, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, για τον Γενικό Δείκτη, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 8,89%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εβδομαδιαίες απώλειες του Δείκτη είναι οι μεγαλύτερες του τελευταίου επταμήνου, καθώς οι αμέσως μεγαλύτερες έχουν σημειωθεί στην εβδομάδα από 14/6 έως και 21/6/2013 (-9,69%)

Μετά από αυτά και για όσους ασχολούνται με στατιστικά, από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του ΓΔ περιορίστηκαν στο 1,83% και του ΔΤΡ στο 2,16%. Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών, κατά την εβδομάδα που έληξε περιορίστηκε στα 96 εκατ. ευρώ.

Οι παρεμβάσεις του τελευταίου ημιώρου και τα "μαγικά τρικ" των δημοπρασιών που συνέβησαν στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, δεν επαναλήφθηκαν σήμερα και η Αγορά υποχώρησε με μεγαλύτερη ένταση, αποσυμπιέζοντας, εν μέρει, τις πτωτικές τάσεις που είχαν συσσωρευτεί.

Μάλιστα όσοι περίμεναν και σήμερα τον "από μηχανής θεό" και είδαν ότι το "έργο άλλαξε", προχώρησαν σε κινήσεις "stop loss", ενώ χτύπησαν και αρκετά "margin calls".

Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα για FTSE25 και Γενικό Δείκτη, αν στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης δεν έπαιρνε κάποιες πρωτοβουλίες ο ΟΠΑΠ, όμως και αυτό έχει το ρίσκο του, καθώς ο τίτλος του Οργανισμού εξελίσσεται στο "απόλυτο ασανσέρ", καθώς στις τελευταίες 14 συνεδριάσεις, "μετράει" 8 ανοδικές, 5 πτωτικές και 1 αμετάβλητη.

"Άλλα κόλπα" και από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά ημέρας και μαζί με αυτόν και 13 τίτλους του FTSE25 (!)

Πιο συγκεκριμένα, από τους Δεικτοβαρείς τίτλους, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, MIG, EEE, Intralot, Motor Oil, Frigoglass, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Σωλ. Κορίνθου και Τιτάν. Δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Intralot, Frigoglass.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης μετά τις 11.21 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1187,76 μονάδες (-2,9%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1183,99 μονάδες (-3,21%), που είναι και το χαμηλότερο κλείσιμο για το τρέχον έτος.

Έτσι η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κατέδειξε ότι οι όποιες αγορές της τελευταίας στιγμής, μπορεί να κερδίζουν χρόνο, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν την τάση σε μία Αγορά που έχει χάσει την δυναμική της, ψάχνει για θετική ειδησεογραφία αλλά δεν βρίσκει, ενώ το δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών κερδών είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Από την άλλη, όσα δημοσιεύματα ακολούθησαν το χθεσινό κλείσιμο της Αγοράς, στην συντριπτική τους πλειονότητα, μόνο υποστηρικτικά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν για την ψυχολογία των λίγων εναπομεινάντων αγοραστών.

Η Citigroup βλέπει ύφεση 1,9% φέτος, που αναμένεται να μετριαστεί στο 0,4% το 2015. Προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στο 1,1% το 2016, στο 1,4% το 2017 και στο 1,3% για το 2018. Η Citi σημειώνει ότι πιθανότατα το 2013 επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για νέα ελάφρυνση του χρέους έχουν διακοπεί. Επιπλέον, βλέπει κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2014, ενώ εκτιμά πως μόνο ένα "κούρεμα" στα επίσημα δάνεια μπορεί να αποκαταστήσει την δημοσιονομική βιωσιμότητα, αλλά δεν θεωρεί πως θα γίνει.

Από την άλλη, "κούρεμα" στις όποιες ανοδικές προσδοκίες για τον Τραπεζικό κλάδο, "έριξε" η HSBC.
Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα η HSBC μειώνει την τιμή-στόχο στα 3,79 ευρώ, από 3,85 πριν, ενώ διατηρεί την σύσταση "underweight". "Με την Τράπεζα να διαπραγματεύεται 2,2 φορές την εκτιμώμενη λογιστική αξία του 2014 θεωρούμε την Εθνική ως έναν ακριβό τρόπο για να 'παίξει' κανείς την ανάπτυξη του εγχώριου Τραπεζικού κλάδου", αναφέρει η HSBC.

Αναφορικά με την Πειραιώς η HSBC θέτει νέα τιμή-στόχο τα 1,69 ευρώ, από 1,63 πριν, ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση σε "Underweight". "Με τον εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (2014) στο 1,26, τα θετικά στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στην τιμή της μετοχής μετά το πρόσφατο ράλι", επισημαίνει η HSBC.

Για την Alpha ο διεθνής οίκος αυξάνει στα 0,67 ευρώ, από 0,64 την τιμή-στόχο για τη μετοχή Τράπεζας, διατηρώντας τη σύσταση "Underweight". Σημειώνει επίσης πως με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 1,34 η τιμή της μετοχής έχει ενσωματώσει τα καλά νέα.

"Η αναθεώρηση του Ελληνικού προγράμματος, η οποία έχει διακοπεί για τρίτη φορά, θα ολοκληρωθεί τους επόμενους λίγους μήνες" υποστηρίζει ο Όλι Ρεν μιλώντας στη "Wall Street Journal". Όμως οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά σχέδια του 2015-16 και οι "τρύπες" που μπορεί να ανοίξουν στον προϋπολογισμό, όπως και η μείωση του χρέους θα συζητηθούν το Καλοκαίρι, υποστηρίζει ο επίτροπος. H χρονική στιγμή είναι κρίσιμη, προσθέτει η εφημερίδα, καθώς οι εκλογές του Μαΐου είναι σημαντικές για τον Αντώνη Σαμαρά, που αντιμετωπίζει πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το χρέος θα έδινε ώθηση στον Πρωθυπουργό, αλλά κατά πώς φαίνεται αυτό δεν θα γίνει πριν από τις εκλογές.

Στα παραπάνω ας προστεθεί και το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς Αγορές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές  της αγοράς

Από πολύ νωρίς η Ελληνική Αγορά μπήκε στην λογική των αναμονής, καθώς η αναβλητικότητα στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της BlackRock, της ψήφισης του νόμου για τις Τράπεζες και η έλλειψη σχετικών νέων με τις ιδιωτικοποιήσεις, ή τις διαρθρωτικές αλλαγές, περιόρισαν το ενδιαφέρον και επανέφεραν την επιφυλακτικότητα στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε αυτό το περιβάλλον προστέθηκε και η αλλαγή του κλίματος στα ξένα Χρηματιστήρια η οποία είχε καθολική διάχυση σε ώριμες και ανεπτυγμένες Αγορές επιβαρύνοντας την πτωτική εικόνα.

Η έλλειψη καταλυτών, έστω και από το μέτωπο των επιχειρηματικών νέων, ήταν αναμενόμενο να λειτουργήσει ανασταλτικά ακόμα και για το επιλεκτικό ενδιαφέρον που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται σε "μικρομεσαία χαρτιά" επαναφέροντας τους ημερήσιους τζίρους κάτω από 100 εκατ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση η διόρθωση δικαιολογείται σε σημαντικό βαθμό από τα σημαντικά και γρήγορα κέρδη που είχαν συσσωρευτεί, άλλοθι που πλέον έχει εξαντλήσει την ισχύ του. Δεδομένου ότι τα επόμενα προγραμματισμένα νέα εντοπίζονται στο μέσον Φεβρουαρίου, όπου ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του γ' τριμήνου, η Αγορά δύσκολα θα βρει τρόπο να ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά μιας δυναμικής αντίδρασης.

Στο παρελθόν η αδράνεια νέων οδηγούσε σε φθορά επιπέδων τιμών, με αντιδράσεις που ξεκινούσαν από τις ζώνες βραχυπρόθεσμης υποτιμητικής υπερβολής. Εφόσον δεν αλλάξει κάτι στο μέτωπο της ειδησεογραφίας, το πρόσημο του Ιανουαρίου θα τεθεί σε αμφισβήτηση καθώς κάποια γυρίσματα τα οποία έγιναν κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της εβδομάδας που πέρασε έδειξαν ότι η ισχύς των αγοραστών σταδιακά μειώνεται όπως και η δυνατότητα απόσβεσης μεγάλων ενδοσυνεδριακών "κραδασμών".

Η δεύτερη εβδομάδα διόρθωσης στην Ελληνική Αγορά έφερε τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο ξεκίνημα της χρονιάς εξανεμίζοντας τα σημαντικά κέρδη των πρώτων δέκα ημερών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδωσε τα πρώτα σήματα πώλησης (MACD) ενώ εισήλθε στο κομβικό σημείο αναίρεσης των αγοραστικών σημάτων από τους κινητούς μέσους των 15 και 30 ημερών.

Η ζώνη μεταξύ 1180 και 1160 μονάδων αποτελεί το κοντινότερο επίπεδο στήριξης από το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποια βραχυχρόνια αντίδραση. Οι μειωμένοι συναλλακτικοί όγκοι υποστηρίζουν ένα σενάριο αντίδρασης το οποίο θα βάζαμε ως επικρατέστερο για την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν και οι ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη έχουν ακόμα καθοδικό περιθώριο έως την ζώνη υποτιμήσεων, πολλά επιμέρους βραχυχρόνια διαγράμματα Δεικτοβαρών μετοχών έχουν φθάσει ήδη σε υποτιμημένες περιοχές, ή σε τιμές βάσης στην μεγάλη συσσώρευση Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec, υπενθυμίζει ότι στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank Properties (28/1) ενώ την προσεχή Δευτέρα (27/1) είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις Βρυξέλες το τακτικό Eurogroup μεταξύ των Αρχηγών των Κρατών - Μελών της Ε.Ε.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

 "Κόκκινα" ταμπλώ απ΄ άκρου εις άκρον, πλην του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης, όσον αφορά τις μεγάλες διεθνείς Αγορές (σε νέα χαμηλά 5 μηνών ο Dow Jones, ενώ σύμφωνα με την Credit Suisse ιδιαίτερα αποφασιστική είναι η στήριξη των 1810 μονάδων για τον S&P 500), σημαντικές αναταράξεις στις ισοτιμίες, αυξάνονται εκ νέου τα spreads στον Ευρωπαϊκό Νότο, ενώ συνεχίζονται οι επανατοποθετήσεις στα πολύτιμα μέταλλα.

Η Αργεντινή υποτίμησε το πέσο, μειώνοντας τη στήριξη στις Αγορές συναλλάγματος και αφήνοντάς το να υποχωρήσει με τη μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία 12 χρόνια, σε ένα χωρίς προηγούμενο χαμηλό επίπεδο. "Το φαινόμενο του ντόμινο επεκτείνεται στις αναδυόμενες Αγορές, καθώς οι πωλήσεις των νομισμάτων τους είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας 5ετίας", αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, με την Τουρκική λίρα και το ρούβλι Ρωσίας να διολισθαίνουν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Το γεγονός, σημειώνει το δημοσίευμα, αναδεικνύει την έκταση των επιπτώσεων από τον περιορισμό των μέτρων νομισματικής στήριξης της Fed, η οποία εντείνεται από την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Σημαντικές πιέσεις και στην στερλίνα, μετά από τις δηλώσεις Mark Carney από το Davos σύμφωνα με τις οποίες μέχρι η ανεργία και ο πληθωρισμός να σταθεροποιηθούν στα επίπεδα που επιθυμεί η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας δεν πρόκειται να αυξηθεί το βασικό επιτόκιο δανεισμού και δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα έκτακτα μέτρα νομισματική πολιτικής.

Από την άλλη, η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "ΑΑΑ" της Γερμανίας και το σταθερό outlook. Σύμφωνα με τον οίκο, η Γερμανία συνεχίζει να παραμένει στον δρόμο της μείωσης του Δημοσίου χρέους της, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, η θέση του προϋπολογισμού είναι σχετικά ευνοϊκή και τα ονομαστικά επιτόκια είναι χαμηλά.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα όσα συνέβησαν στην σημερινή συνεδρίαση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο τζίρος περιορίστηκε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ., φθάνοντας τα 90,5 εκατ. από τα οποία τα 8,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΙΤΚ). Σε μόλις 8 τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική, Τιτάνα, AlphaBank, Jumbo, το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Σαφώς και η σημερινή συνεδρίαση χτύπησε "alert" στα τμήματα τεχνικής ανάλυσης αρκετών ΑΧΕ, καθώς "έχουν γείρει" τόσο οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., όσο και οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι.
 
Ξεκινώντας από τους δείκτες, η επόμενη σημαντική στήριξη για τον ΓΔ είναι μία ανάσα χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 1180 μονάδες, καθοδική διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 1155 μονάδες. Στην περίπτωση του FTSE25, η επόμενη αποφασιστική στήριξη εντοπίζεται στις 380 μονάδες.
 
Μέσα στην ζώνη στήριξης 0,6500 - 0,6400 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank και αν συνεχίσει να διολισθαίνει η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 0,5000 ευρώ. Επόμενη στήριξη για την Πειραιώς στα 1,65 ευρώ.
 
Προηγείται της πτώσης του Δείκτη η Εθνική που υποχώρησε σε χαμηλά τριμήνου (!) Επόμενη τεχνική στήριξη στα 3,61 ευρώ.
 
Για άλλους τίτλους του 25αρη, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται ως εξής: Jumbo(11,65), EEE (20,39), Folli Follie Group (23,71), Frigoglass (4,84), Intralot (1,93),Motor Oil (8,26), Ελ. Πετρέλαια (6,88), ΕΧΑΕ (7,00), ΕΥΔΑΠ (7,20), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2,92), ΟΤΕ (10,00), Μέτκα (11,59 και 10,80), Μυτιληναίος (5,75 και 5,20), ΟΠΑΠ (9,90 και 9,20), ΟΛΠ (16,30), ΔΕΗ (9,90 και 9,50), Τέρνα Ενεργειακή (4,02), Τιτάν (19,28), Σωλ. Κορίνθου (1,86). 

Κρίσιμες οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις

Απόλυτα κρίσιμες, όσον αφορά την βραχυχρόνια τάση της Αγοράς και των επιμέρους τίτλων, θεωρούνται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς σήμερα και στα χαμηλά ημέρας ριψοκίνδυνοι traders "άπλωσαν τα χέρια τους" και πήραν επιλεκτικές θέσεις, ποντάροντας σε αντίδραση της Αγοράς, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.
 
Αν το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιωθεί, θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι οι σημερινοί "τολμηροί" αγοραστές, θα προστεθούν χωρίς τον παραμικρό δισταγμό στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, εντείνοντας την πλαγιοκαθοδική τάση που δείχνει να παίρνει η Αγορά.
 
Στενή παρακολούθηση χρειάζονται και οι αναταράξεις στο μέτωπο των ισοτιμιών, καθώς η καταβαράθρωση των νομισμάτων των αναδυόμενων Αγορών, θα στρέψει τους εκεί επενδυτές σε "πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια", ενώ δεν αποκλείεται να αποδειχθεί "μπούμερανγκ" για τις Χώρες που διαθέτουν ισχυρά νομίσματα και οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν τα νομίσματά τους να συνεχίσουν να ακριβαίνουν (!)  

---ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ το αξιοπρόσεκτο της ημέρας ήταν η σημαντική αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25 όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.535 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη αιφνιδιάστηκε από την αρνητική έκπληξη που επεφύλαξαν οι τελικές δημοπρασίες και έκλεισε με premium 0,22%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υποτίμηση έως και 0,75%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.153 - 6.312 Φεβρουαρίου, 898 για τον Μάρτιο, 3 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 391) κινήθηκε μεταξύ 385,5 και 403,5 μονάδων.
 
Αυξήθηκε, σχετικά, ο δανεισμός τίτλων (8.000 ΟΠΑΠ, 17.800 Πειραιώς, 11.000Jumbo, 23.700 EEE, 29.300 Alpha Bank, 12.000 Eurobank Properties, 80.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.864), ΔΕΗ (1.323), Alpha Bank (2.815), Εθνική (2.400), Πειραιώς (3.561), Μυτιληναίο (664), ΟΠΑΠ (1.099), MIG (1.196), Ελ. Πετρέλαια (500), Intralot (243), ΕΧΑΕ (242), Motor Oil (130), Ελλάκτωρα (402), ΕΥΔΑΠ (221), Μέτκα (154), ΓΕΚ (290).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένη ήταν η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφηκαν συνολικά 1.390 δικαιώματα (920 calls και 470 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη παρέμεινε στο 32%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων σε Ιντρακόμ (15.000 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.763.601 τεμ.), Εθνική (1.547.355 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v