Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρευστοποιήσεις ως το... φινάλε

Δεν λειτούργησαν τα αμυντικά αντανακλαστικά στο Χρηματιστήριο. Χάθηκαν τα κέρδη του 2014 για Γενικό Δείκτη, FT 25 και τράπεζες. Που διαμορφώνονται τώρα οι στηρίξεις για τους δείκτες. Ποια είναι η εικόνα για τα βαριά χαρτιά. Πρώτη σε κεφαλαιοποίηση η Πειραιώς.

Αρνητικού σκηνικού συνέχεια και στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1158,27 μονάδες (-2,17%).

Ακολούθησε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με επικεφαλής τους Alpha Bank, MIG, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρα που έφερε τον Δείκτη μέχρι τις 1177,69 μονάδες (-0,53%), όμως μετά τις 15.48 οι πωλητές επαναδραστηριοποιήθηκαν, στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1162,11 μονάδες (-1,85%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1159,43 μονάδες με απώλειες 2,07%, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 30/12/2013 (1158,03 μονάδες).

Μετά και την σημερινή συνεδρίαση και οι τρεις βασικοί δείκτες του Χ.Α. έχουν γυρίσει σε απώλειες. Έτσι με σημείο αναφοράς το κλείσιμο της 31/12/2013, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,28%, ο Τραπεζικός απώλειες 1,32% και ο FTSE25 απώλειες 1,05%.

Επόμενες στηρίξεις για τον Τραπεζικό δείκτη στις 175 και 167 μονάδες, για τον FTSE25, στις 380 μονάδες και για τον Γενικό Δείκτη στις 1153 μονάδες.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το όριο των 1153 μονάδων θέλει αυξημένη προσοχή, καθώς αποτελεί την κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού που έχει ξεκινήσει από το Καλοκαίρι και η οποία αν διασπαστεί καθοδικά (με τρία συνεχόμενα κλεισίματα) αναιρεί και το μεσοπρόθεσμο ανοδικό σενάριο και θα αυξήσει σημαντικά τις κινήσεις "stop loss" από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση του Δείκτη προς την ζώνη στήριξης των 1100 - 1095 μονάδων.

Ότι δεν έγινε στην άνοδο έγινε στην πτώση, καθώς μετά και την σημερινή συνεδρίαση η Πειραιώς (8,420 δισ) πέρασε στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Εθνική (8,245 δισ).

Από εκεί και πέρα, σε επαγρύπνηση παραμένουν τα dealing rooms των ΑΧΕ, με τα "margin calls" να έχουν και σήμερα την "τιμητική τους", ενώ είναι πλέον ευδιάκριτο ότι ακόμα και μέσα στις μετοχές του FTSE25, όλοι οι τίτλοι δεν κινούνται με την ίδια ταχύτητα.

Στην συνέχεια του σχολίου αυτό θα γίνει περισσότερο "ευδιάκριτο", καθώς θα υπάρξει λεπτομερής αναφορά για όλους τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και τι ποσοστιαίες μεταβολές σημειώνουν από την αρχή του χρόνου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H Αγορά, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, σε επίπεδο δεικτών, πήρε πίσω όλα τα κέρδη του 2014, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η διάσπαση των 413 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μας έδωσε το έναυσμα για διόρθωση παρόλα αυτά η ταχύτητα της πτώσης ήταν κάτι μη αναμενόμενο.

Ο FTSE25 μέχρι το επίπεδο του 380 "έχει ανοχές", ενώ το 405 και 412 έχουν γίνει στην παρούσα αντιστάσεις μας.
Οι ξένες Αγορές, που ήταν κάτι που φοβόμασταν, βοήθησαν σημαντικά στην κίνηση, ενώ οι αναδυόμενες Αγορές επηρέασαν και το Χ.Α., καθώς δεν θα μπορούσε να αποφύγει ένα διεθνές volatility.

Δεν είχαμε κάποια καινούργια νέα που να βοηθούν την Αγορά, αντιθέτως η εκλογολογία που φανταστήκαμε σαν σενάριο, μαζί με την δήλωση του Ολι Ρεν για την συζήτηση για το χρέος να μετακυλύετε για το Καλοκαίρι συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά.

Επίσης η καθυστέρηση της ΑΜΚ της Eurobank καθώς και του νόμου για τον Τραπεζικό κλάδο (κάτι που αναμένεται τέλος Φλεβάρη) προβλημάτισε την Αγορά ενώ η Εθνική φαίνεται να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα, μιας και η έκθεσή της στην Τουρκία είναι σημαντικά μεγάλη λόγω της Finansbank.

Πολύ σημαντικό γεγονός πλέον, θα είναι η ανακοίνωση των "stress tests", από την BlackRock, για τον κλάδο των Τραπεζών, που έχει καθυστερήσει για ακόμα μία φορά σημαντικά και όλοι πλέον περιμένουν για να δουν το μέγεθος του προβλήματος. Το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τον Τραπεζικό κλάδο έχει την σημασία του το επόμενο διάστημα, για το σύνολο του συστήματος, μιας και ήδη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται η νέα πολιτική ειδικά απέναντι στις υπερδανεισμένες εταιρείες.

Τέλος την ώρα που λείπουν οι θετικές ειδήσεις και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο συνεχίζει να έχει και η άνοδος των Ελληνικών spreads απομακρύνοντας την πιθανότητα για δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συντριπτική υπεροχή του "κόκκινου" στα ταμπλώ των μεγάλων διεθνών Αγορών από Ασία μέχρι και το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στην Wall Street, με "πράσινη" εξαίρεση των Dow Jones, που ξεκίνησε με μικρά κέρδη, λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων της Caterpillar και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα της Apple μετά το κλείσιμο των συναλλαγών.

Ξεκινώντας από την Ασία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ασιατικός δείκτης MSCI βρίσκεται στα χαμηλά του πρώτου 10ημέρου του Σεπτεμβρίου, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο S&P 500 ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα με εβδομαδιαίες απώλειες 2,8%, την ίδια ώρα που ο δείκτης VIX σημειώνει κέρδη που πλησιάζουν το 50%.

Με ένα δεύτερο "taper" να είναι προ των πυλών από την Fed αυτή την εβδομάδα (συνεδριάζει την Τετάρτη), είναι πιθανό τα επίπεδα κινδύνου να αυξηθούν. Τα επιχειρήματα για μια σημαντική διόρθωση στις Αγορές είναι πολλά, καθώς οι περισσότερες Αγορές είναι σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά, ενώ οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη χαμηλώνουν αισθητά τον πήχη.

Από την άλλη, η υπερβολική μόχλευση (σε ιστορικά υψηλά βάσει και των αναλυτών του NYSE), ενισχύει το σενάριο μιας πιο έντονης μεταβλητότητας στο μέλλον.

Για "υπερβολικά μεγάλη αισιοδοξία" στις Χρηματαγορές κάνει λόγο η BlackRock, προβλέποντας επανάληψη των αναταράξεων που καταγράφησαν την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον οίκο, την ώρα που "οι πολιτικοί έχουν δείξει μεγάλη συνέπεια στην βραδυπορία, οι Αγορές έχει ενθαρρυνθεί από την καλή, συνεπή νομισματική πολιτική σε όλον τον Κόσμο".

Ψυχραιμία συστήνει στους επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στην Περιφέρεια της Ευρώπης η Commerzbank, που εκτιμά ότι η περαιτέρω στήριξη της ΕΚΤ θα ωφελήσει το κυνήγι για απόδοση, ενώ η οικονομία θα σταθεροποιείται. Πιο ριψοκίνδυνες κατηγορίες ενεργητικού σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα υψηλής απόδοσης, αναμένεται και φέτος να υπεραποδώσουν.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs σημειώνει ότι οι πιέσεις στις Αγορές οφείλονται σε ένα μείγμα ειδήσεων: φόροι για ανάσχεση της παγκόσμιας ανάπτυξης εξαιτίας της Κίνας, ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και ένα μείγμα από μη ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ. Ο οίκος σημειώνει ότι "τα παραπάνω δεν συνιστούν κάτι νέο". Υποστηρίζει ότι τα θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει, απλά οι επενδυτές ακολουθούν τώρα μια ποιο επιθετική στρατηγική εξόδου από ενεργητικά που σχετίζονται με τις αναδυόμενες.

Κραδασμών συνέχεια και στις Αγορές ομολόγων, με ενδείξεις "sell off" στα ομόλογα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Η απόδοση του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.

Η SocGen δεν βλέπει συνέχεια στο εντυπωσιακό ράλι των ομολόγων της Περιφέρειας, παρά μόνο αν υπάρξει μια ισχυρή οικονομική βελτίωση στις Χώρες αυτές.

Από την άλλη και σύμφωνα με την SocGen, ο EuroStoxx 50 θα έχει καλύτερη απόδοση τους επόμενους μήνες λόγω: α)χαμηλότερου κινδύνου κατάρρευσης των οικονομιών του Νότου της Ευρωζώνης β)την διάθεση των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις και γ)ισχυρότερου momentum στην Ευρωζώνη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα συμβάντα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Εθνική (επόμενη τεχνική στήριξη στα 3,40 ευρώ), Ελ. Πετρέλαια (επόμενη στήριξη στα 6,88 ευρώ), ΕΧΑΕ (6,80), Μυτιληναίος (5,20), ΟΠΑΠ (9,20), Σωλ. Κορίνθου (1,86), Motor Oil (7,80), Jumbo (11,65), Frigoglass (4,10), Folli Follie Group (23,71).

Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και Σωλ. Κορίνθου.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του σχολίου, οι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι, ασφαλώς και δεν κινούνται με την ίδια τάση και ταχύτητα. Έτσι από την αρχή του χρόνου, συνεχίζουν να έχουν θετική απόδοση οι Alpha Bank (+1,58%), MIG (+4,72%), Πειραιώς (+8,5%), Eurobank Properties (+7,09%), Intralot (+6,52%), Μέτκα (+0,7%), Jumbo (+6,47%), ΟΠΑΠ (+0,83%), ΟΤΕ (+5,79%), Τέρνα Ενεργειακή (+10,18%), Folli Follie Group (+2,61%).

Αντίθετα, με αρνητική μεταβολή κινούνται οι Εθνική (-10,65%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,54%), δεη (-10,19%), ΕΕΕ (-5,15%), Ελλάκτωρ (-0,31%), Ελ. Πετρέλαια (-5,94%), ΕΥΔΑΠ (-8,9%), ΕΧΑΕ (-10,63%), Motor Oil (-0,73%), Μυτιληναίος (-1,23%), ΟΛΠ (-3,97%), Σωλ. Κορίνθου (-14,86%), Τιτάν (-3,03%) και Frigoglass (-8,41%).

Ο τζίρος, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε εντυπωσιακά, το πρώτο ημίωρο ξεπερνούσε τα 12,6 εκατ., στην συνέχεια κατέβασε στροφές και έτσι το "κουδούνι της λήξης" τον βρήκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, να φθάνει τα 77,2 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑΤΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡΤΠ). Το 68% του τζίρου σε συναλλαγές μόλις οκτώ τίτλων (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ).

Κακή η τελική εικόνα, με την αναλογία να ξεπερνά το ένα προς τρία, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε και το ένα προς τέσσερα, επιβεβαιώνοντας το "πόσο αδύναμα είναι τα χέρια" που δραστηριοποιούνται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, το 2014 εκτιμάται ότι θα είναι η χρονιά που οι Τράπεζες θα λάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες για τις υπερχρεωμένες Επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται, είναι η εκκαθάριση με την μορφή της "Good" και Bad" εταιρείας.

Στην "Bad" εταιρεία θα διαγραφούν όλες, ή μέρος των μετοχών και μέρος των δανείων των Τραπεζών.
Στην "Good" θα μεταφερθούν οι δραστηριότητες της εταιρείας και θα μετοχοποιηθούν τα υπόλοιπα δάνεια των Τραπεζών.

Θα ακολουθήσουν συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών του κάθε κλάδου, με αποτέλεσμα στην "νέα εταιρεία" να συγκεντρωθεί σημαντικό μερίδιο Αγοράς, ενώ οι Τράπεζες θα ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών.

Οι "νέες εταιρείες" που θα προκύψουν θα επαναχρηματοδοτηθούν από τις Τράπεζες, ενώ θα ακολουθήσει σταδιακή πώληση μετοχών από τα Τραπεζικά Ιδρύματα, προκειμένου να μειωθούν τα κεφάλαια των αρχικών δανείων που έχουν παραχωρηθεί στις εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με την Κύκλος, η τακτική αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την διαγραφή σημαντικού αριθμού εισηγμένων εταιρειών ή αρκετοί μέτοχοι να υποστούν αξιοσημείωτο "dilution".

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα επιμέρους, σε νέα ιστορικά χαμηλά κινείται ο τίτλος της Τρ. Αττικής, ενώ "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη στην Ίντεργουντ.

Το Υγεία ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά έπεσε στην περίπτωση και τελικά έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Τέλος, με επιθετικές διαθέσεις ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι αγοραστές στην Lamda Development, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα ο τίτλος να "δει" το υψηλό ημέρας των 5,65 ευρώ (+8,65%). Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και η μετοχή απλά έκλεισε με θετικό πρόσημο.

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τι συναλλαγές να μειώνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.593 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, ανέβασε το υπάρχουνpremium στο 0,35%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις μέχρι το χαμηλό ημέρας των 380 μονάδων.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.702 - 5.495 Φεβρουαρίου, 1.187 για τον Μάρτιο, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 382,25) κινήθηκε μεταξύ 380 και 387,25 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.800), ΔΕΗ (1.261), Alpha Bank (3.303), Εθνική (2.659), Πειραιώς (4.909), Μυτιληναίο (747), ΟΠΑΠ (556), MIG (3.220), Intralot(544), ΕΧΑΕ (337), Motor Oil (108), Ελλάκτωρα (109), ΕΥΔΑΠ (123), ΓΕΚ (216),Eurobank (110).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη ανέβηκε στο 35%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή με μόλις 196 δικαιώματα (176 calls και 20 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,90 ευρώ.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.792.901 τεμ.), Εθνική (1.631.055 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v