Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε βαθύ κόκκινο το Χρηματιστήριο

Στην περιοχή των 1.165 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης. Πιέσεις στα χρηματιστήρια του Νότου αλλά και στα ομόλογα. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Alpha, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Κέρδη για Ελλάκτωρ, MIG. Καθησυχαστικές εμφανίζονται Commerzbank και Goldman Sachs.

Μαζεύονται εν μέρει οι απώλειες στα χρηματιστήρια του Νότου. Στα επίπεδα των 1.156 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης με τον FTSE 25 κάτω από τις 400 μονάδες.

Με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 59 εκατ. ευρώ, στις 16.00, και με ενθαρρυντική ένδειξη πως περί τα 9,3 εκατ. ευρώ και τα 4,022 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια σε ΟΤΕ και Alpha Bank αντίστοιχα, που έχουν περάσει σε θετικό έδαφος.

Λίγο μετά τις 16.00 η μετοχή του ΟΤΕ, αντιδρά προς τα 10,30 ευρώ ενώ η Alpha Bank φτάνει στο 0,644 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές και δύο πακέτα έχουν γίνει στα warrants της Alpha Bank, στο 1,23 και στο 1,19 ευρώ.

Ψυχραιμία συνιστά στους επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στην περιφέρεια της Ευρώπης η Commerzbank. Σε ανάλογο μήκος κύματος η Goldman Sachs, αποδίδει τις τελευταίες πιέσεις στις αγορές σε μίγμα αρνητικών ειδήσεων. Ο αμερικανικός οίκος υποστηρίζει μάλιστα πως οι ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών δημιουργούν ευκαιρίες.

Σε αυτήν τη ρευστή περίοδο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς επιβαρύνθηκε στο 8,7% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους. Ομόλογα χωρών όπως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, σημειώνεται σε σχετικό θέμα του Εuro2day.gr, είναι από τα πιο ευάλωτα της ευρωζώνης στις διεθνείς αναταράξεις.

Στο χρηματιστήριο επιχειρείται η ανάσχεση της πτώσης, που μετρά ήδη επτά αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες οκτώ. Οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο, ωστόσο από τα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν κάποιες εντολές αγοράς, κυρίως σε ΟΤΕ, Alpha Bank και σταδιακά σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot, ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Παράλληλα, μαζεύονται οι αρχικες μεγαλύτερες απώλειες σε Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο.

Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί κατά 4,9%, στα 3,49 ευρώ, ενώ κέρδη 2,78% καταγράφει ο τίτλος της MIG.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στο κόκκινο είναι περίπου οι 11 από τις 20 μετοχές του δείκτη, που υποχωρεί στις 1.137 μονάδες. Υποχωρούν οι δύο τραπεζικές μετοχές, της Attica Bank, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, και της Eurobank.

Στα 4,00 ευρώ έχουν περιοριστεί οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή του Fourlis, που στα πρώτα 10΄-15΄ της συνεδρίασης είχε διορθώσει έως τα 3,91 ευρώ. ΣΙΔΕΝΟΡ, Υγεία και δευτερευόντως ΕΥΑΘ είναι οι μετοχές του δείκτη που σώζουν την κατάσταση.

Να σημειωθεί πως περίπου την ίδια ώρα ο DAX και ο CAC 40 υποχωρούσαν οριακά προς τις 9.374 και τις 4.154 μονάδες αντίστοιχα. Επιπλέον, ο πορτογαλικός PSI σημείωνε πτώση στις 6.689 μονάδες και ο ιταλικός MIB στις 19.162.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v