Στο «κόκκινο» με το καλημέρα βρέθηκε το σύνολο σχεδόν των blue chips. Πτώση 1,6% για τον ΓΔ. Αντοχές δείχνει η μετοχή του Τιτάνα.
Εν μέσω... συμπληγάδων από διεθνείς εξελίξεις και εσωτερικό μέτωπο, οι νέες απώλειες για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:
Σε νέα «βαρίδια» στο παζάρι με την τρόικα αναφέρονται η Έλενα Λάσκαρη και η Αλεξάνδρα Γκίτση, τριγμούς στις αγορές φέρνουν οι αναδυόμενες, και στο ελληνικό χρηματιστήριο η διεθνής συγκυρία και οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Συνέπεια αυτών η αλλαγή τάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με προστιθέμενα προβλήματα και νέα μέτωπα, κι ενώ το... ταμπλό αποτυπώνει και επιχειρεί να προεξοφλήσει όσα συμβαίνουν και έπονται.
Με σημαντικές απώλειες για τους βασικούς δείκτες και μετοχές από τα πρόσφατα «τοπικά υψηλά» της 10ης/1/2014, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.183,99 μονάδες, τον FTSE στις 390,08, τον Τραπεζικό στις 183,77 και τον FT Mid στην περιοχή των 1.150 μονάδων.
Μέχρι τώρα -και τη συνεδρίαση της Παρασκευής- εξελίσσεται μία μάλλον ελεγχόμενη ροή πωλήσεων και κατοχύρωση θέσεων κυρίως από βραχυπρόθεσμους παίκτες που βάσει συναλλαγών, τζίρου και στάσης ξένων και «ισχυρών χεριών» δεν παραπέμπει σε μαζικότερη έξοδο. Αυτά όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται καθημερινά μέχρι και τη συνεδρίαση της 24ης/1. Στις διεθνείς αγορές επίσης έχει αλλάξει το κλίμα, στο εσωτερικό μέτωπο η κατάσταση επίσης έχει βαρύνει περισσότερο και το ερώτημα είναι μέχρι πού μας οδηγεί η διόρθωση.
Τεχνικές περιοχές και στηρίξεις, όπου αυτές επιβεβαιώνονται μέχρι τώρα, παραμένουν κριτήριο για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Ωστόσο οι εκκρεμότητες στις τράπεζες είχαν ως συνέπεια το μικροξεπούλημα της 24ης/1, με την Εθνική στα 3,67 ευρώ, την Πειραιώς στο 1,70 και την Alpha Bank στο 0,646 ευρώ. Και με τον κλαδικό δείκτη να έχει τις 180/178 μονάδες πλέον ως μόνο ανάχωμα πριν από το ενδεχόμενο μεγάλης βουτιάς.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν νωρίτερα πως μόνο ένα διπλό θετικό σοκ θα μπορούσε να αναστρέψει άρδην το κλίμα και την τάση.
Από τις διεθνείς αγορές μία κίνηση-ματ σαν αυτήν στην οποία αναφέρονται οι Financial Times. Συγκεκριμένα ο Μάριο Ντράγκι έδωσε σήμα ότι θα ήταν έτοιμος να πολεμήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον αποπληθωρισμό αγοράζοντας πακέτα τραπεζικών δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μία τέτοια κίνηση θα αποτελέσει δραματική στροφή από την παραδοσιακή ποσοτική χαλάρωση και ίσως αντιμετωπίσει την κατάρρευση του τραπεζικού δανεισμού στην ευρωζώνη.
Σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο πρόεδρος της ΕΚΤ έκλεισε την εντεινόμενη συζήτηση για την επικείμενη απάντηση της κεντρικής τράπεζας στον κίνδυνο αποπληθωρισμού ξεκινώντας πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, βάσει της οποίας η ΕΚΤ δημιουργεί χρήμα αγοράζοντας κρατικά ομόλογα ή εταιρικούς τίτλους.
Από το εσωτερικό μέτωπο η κατάσταση δείχνει πολύ πιο μπλεγμένη. Και αυτό είναι το πρόβλημα...