Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» το Χρηματιστήριο

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν χρηματιστηριακοί κύκλοι τη στιγμή που η διόρθωση στο Χ.Α. τείνει να προσλάβει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Κλειδί η στάση των hedge funds και των «ισχυρών χεριών». Η προσοχή και στον τραπεζικό κλάδο.

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται πλέον και η χρηματιστηριακή αγορά. Μετά και τη χθεσινή αποτυχημένη προσπάθεια ανάσχεσης της διόρθωσης, για βασικούς δείκτες και μετοχές διασπάστηκαν σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Προς τις 1.150 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 380 μονάδων ο FT 25.

Ωστόσο, από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά στοιχεία της χθεσινής ημέρας είναι, σύμφωνα με την εκτίμηση ψύχραιμων χρηματιστηριακών παραγόντων, ο μάλλον μέτριος τζίρος γι' αυτήν τη συγκυρία.

Η αγορά μετρά, μετά τα υψηλά της 10ης Ιανουαρίου, διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, κι η διόρθωση βασικών δεικτών ξεπερνά πλέον αθροιστικά το 10% μέχρι και εχθές.

Το γεγονός πως ακόμη και εχθές δεν υπήρξε sell off σε μετοχές-εισηγμένες, βασικές επιλογές των «ισχυρών χεριών», αφήνει κάποια περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Το ερώτημα είναι τα «ισχυρά χέρια», ποια είναι η στάση των hedge funds και πώς θα κινηθεί το «έξυπνο χρήμα». Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρονται τα τρία μεγάλα ρίσκα της... Σοφοκλέους σε αυτήν την κομβική φάση και της αγοράς.

Η τελευταία διόρθωση παίρνει πίσω όλα τα προηγούμενα κέρδη των πρώτων συνεδριάσεων του μήνα, επαναφέροντας σε τιμές Δεκεμβρίου βασικούς δείκτες και μετοχές.

Θα καταντήσουμε μονότονοι, αλλά το πρόβλημα για την αγορά είναι η «πολιτικοποίηση» των εκκρεμοτήτων στον τραπεζικό κλάδο και η ένταση του πολιτικού ρίσκου.

Είμαστε στα τέλη Ιανουαρίου, οι εκλογές διεξάγονται στα μέσα-τέλη Μαΐου και είναι προφανές πως υπό αυτές τις συνθήκες η αγορά δύσκολα αντέχει. Όταν μάλιστα η Αθήνα βρίσκεται εγκλωβισμένη στις πιέσεις της τρόικας και το πρόβλημα έχει μεταφερθεί και στην πραγματική οικονομία, το περιβάλλον επιβαρύνεται περισσότερο.

Είναι προφανές, σημείωναν χρηματιστηριακοί κύκλοι, πως ή θα δοθούν απαντήσεις αμέσως και θα βρεθούν διέξοδοι με κοινή συναίνεση, ή ειδικά τα hedge funds θα πατήσουν το σήμα εξόδου από ομόλογα και μετοχές.

Από τεχνική πλευρά, ο 25άρης έχει περιθώρια διόρθωσης μέχρι τις 368 μονάδες, χωρίς να αλλάζει η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση του. Όμως, σε τέτοιες καταστάσεις και η τεχνική ανάλυση χρειάζεται ειδήσεις και ουσιαστικές ενέργειες στα ανοιχτά μέτωπα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v