Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Κέρδη για τον Γενικό Δείκτη που κινείται στα επίπεδα των 1.170 μονάδων. Στα όρια των 3,40 ευρώ η μετοχή της Εθνικής. Άνοδος για Alpha, Πειραιώς, OΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Coca Cola, Eλλάκτωρ. Νευρικότητα στη «μεσαία» κεφαλαιοποίηση.

Με ανοδική προσπάθεια ξεκίνησε η συνεδρίαση, καθώς στα πρώτα 5-10΄ βασικοί δείκτες και μετοχές άνοιξαν υψηλότερα. Η αγορά σταθεροποιήθηκε, διστακτικά, μετά τις 10.50, χωρίς σημαντικές μεταβολές για τους βασικούς δείκτες και μετοχές.

Τεχνικά η εικόνα των δύο σημαντικότερων δεικτών παρέπεμπε σε αναμονή για ένα... έναυσμα προς την πλευρά είτε των αγοραστών είτε των πωλητών. Κολλημένος για σχεδόν 5΄ο Γ.Δ. στην περιοχή των 1.174 μονάδων (και στο +1,74%), ο δε 25άρης κατά 1,32% στις 385 μονάδες. Στα 6 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 10.55 με σχεδόν 2 εκατ. στη μετοχή του ΟΤΕ.

Από τις 1.169,50 μονάδες ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.173, από τις 385,27 ο FTSE προς τις 386,50, με συναλλαγές μάλλον μέτριες και περίπου στα χθεσινά επίπεδα.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα στην προσυνεδρίαση φάνηκε η διάθεση αρκετών να κρατήσουν την αγορά. Εντολές δόθηκαν σε λίγο ανώτερες τιμές στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE καθώς άνοιξαν με ανοδικό χάσμα (καλύπτοντας το αντίστοιχο χθεσινό πτωτικό) με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να κινούνται πολύ προσεκτικά και «χτίζοντας» σταδιακά όλο και υψηλότερες τιμές.

Από τα 10,30 ευρώ, που δόθηκαν οι εντολές αγοράς στη μετοχή του ΟΤΕ στο πρώτο 15λεπτο, αντέδρασε μέχρι τα 10,49 ευρώ. Ανάλογη κίνηση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ έως τα 10 ευρώ και της ΔΕΗ μέχρι τα 9,85 ευρώ.

Μικρή αντίδραση του τραπεζικού δείκτη προς τις 178 μονάδες, με την Εθνική στα 3,49 ευρώ, την Πειραιώς στο 1,70 και την Alpha Bank στο 0,645 ευρώ. Όσον αφορά τη μάχη της αποτίμησης η ΕΤΕ αποτιμάται στα 8,32 δισ. ευρώ και η Πειραιώς στα 8,57 δισ., κρατώντας δηλαδή το προβάδισμα που απέκτησε από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Θυμίζουμε πως τελευταία (στις 24/1) η HSBC μείωσε για την Εθνική Τράπεζα την τιμή-στόχο στα 3,79 ευρώ, από 3,85 πριν, ενώ διατηρεί τη σύσταση underweight. Η HSBC επισημαίνει ότι η Εθνική βρίσκεται σε καλύτερη θέση συγκριτικά με την Πειραιώς και την Alpha λόγω φθηνότερου χρηματοδοτικού κόστους, χαμηλότερης σχέσης χορηγήσεων προς καταθέσεις και σημαντικής συνεισφοράς από τη Finansbank. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η Εθνική έχει το καλύτερο προφίλ ρευστότητας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών για να στηρίξει τον δανεισμό.

Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, η HSBC θέτει νέα τιμή-στόχο το 1,69 ευρώ, από 1,63 πριν, ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση σε underweight. Για την Alpha Bank ο διεθνής οίκος αυξάνει στο 0,67 ευρώ, από 0,64 την τιμή-στόχο για τη μετοχή, διατηρώντας τη σύσταση underweight. Η HSBC θεωρεί ότι η τράπεζα θα επωφεληθεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και από τις συνέργειες με την Εμπορική. Επαναλαμβάνει όπως και για την Πειραιώς ότι η ικανότητα δανεισμού σχετίζεται με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Πάντως ο κλάδος τελεί σε αναμονή των αποτελεσμάτων της BlackRock (αν και οι τραπεζίτες φαίνεται να είναι ήδη ενήμεροι για όσα τους αφορούν).

Στα 5,70 ευρώ η ασθενής κίνηση του Μυτιληναίου, στα 3,20 της Ελλάκτωρ, στο 0,409 της MIG, στα 8,26 ευρώ της Motor Oil, χωρίς ορμή ΜΕΤΚΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ.

Λίγο πριν από τις 11.00 η αντίδραση εξασθένησε, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς τις 1.065 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v