Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκοτσέζικο ντους για τους πρωινούς αγοραστές

Σε ευθεία γραμμή με τις μεγάλες αγορές το ανοδικό ξεκίνημα διαδέχθηκε η πτώση. Στο επίκεντρο η κίνηση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Ενεργοποιήθηκαν stop loss στο ΧΑ. Ο προβληματισμός για τις αναδυόμενες και η πορεία των ελληνικών blue chips.

Ορισμός της "bull trap" αποδείχθηκε για τους πρωινούς αγοραστές, η σημερινή συνεδρίαση, που έτυχε έντονα θετικού ξεκινήματος από την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και από την διάθεση ανοδικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε πρωτοφανή αύξηση επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης (στο 12% από 7,75%) προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε έκτακτη συνεδρίασή της, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη βουτιά της λίρας. Είχε προηγηθεί δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν που επαναλάμβανε την αντίθεσή του σε μια αύξηση των επιτοκίων.

Κατά την BlackRock, η Τουρκική κίνηση θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αναδυόμενες οικονομίες, που υπέστησαν έξοδο επενδυτικών κεφαλαίων 1,87 τρισ. δολ. από τα χρηματιστήριά τους στην εβδομάδα ως τις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ακριβώς αντίθετη η άποψη της RBS, σύμφωνα με την οποία η απόφαση της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ήταν τολμηρή και πέτυχε πρωτοσέλιδα που ήταν πιο θετικά για την απόφαση από την πραγματική της σημασία. Πάντως, το αδύναμο σκηνικό για τη λίρα παραμένει.

Με την άποψη της RBS φαίνεται να συμφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αναλυτών που υποστηρίζει ότι η αύξηση των Τουρκικών επιτοκίων θα καταστήσει δυσχερέστερη την χρηματοδότηση της Τούρκικης οικονομίας, των Επιχειρήσεων καθώς και των Καταναλωτών και είναι απίθανο να μην υποχωρήσουν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η μεγάλη αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την διάσωση του νομίσματος της, όμως σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί την αρχή του τέλους των προβλημάτων των αναδυόμενων Αγορών. Οι αναδυόμενες Αγορές θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση, με πηγή ανησυχίας της Κίνα αλλά και το tapering της Federal Reserve.

Σε κάθε περίπτωση και με αυτά τα δεδομένα άνοιξαν πρώτες οι Ασιατικές Αγορές, με το "πράσινο" να κυριαρχεί και τον Ιαπωνικό Nikkei να σημειώνει άλμα 2,7% (η άνοδος που σημείωσε ο δείκτης είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία απόδοση τους τελευταίους 5 μήνες).

Ανοδικό ξεκίνημα και για τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ η "θετική αύρα" έφθασε μέχρι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά έντονα ανοδικά και να σημειώνει διπλή ημερήσια πρόσκρουση στην περιοχή των 1170 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 1170,63 μονάδες (+2,96%).

Η πάροδος του χρόνου, τουλάχιστον για τους παρατηρητικούς, άρχισε να δίνει τις πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι πρωινοί αγοραστές άρχισαν να μένουν από δυνάμεις και αρκετοί από τους "γρήγορους παίκτες" ενεργοποιούσαν "stop loss" προσχωρώντας στην πλευρά των εν δυνάμει πωλητών.

Με τα τελευταία δεδομένα ο Δείκτης μετά τις 15.34 γύρισε μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο (πρώτο σήμα υποχώρησης από ΕΕΕ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ), υποχώρησε μέχρι τις 1119,86 μονάδες (-1,5%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1123,07 (-1,22%) κει μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1126,35 μονάδες με απώλειες 0,93%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το επιθετικά ανοδικό ξεκίνημα της Αγοράς, οφειλόμενο κυρίως σε εγχώρια χαρτοφυλάκια που επέδειξαν διαθέσεις επανατοποθετήσεων, ποντάροντας σε ανοδική αντίδραση με αφορμή τις επιτοκιακές εξελίξεις στην γείτονα Χώρα, ανατράπηκε από ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων που θα συνεχίσουν να αναζητούν ευκαιρίες μείωσης θέσεων στο Χ.Α., επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Στους εν δυνάμει πωλητές, προστέθηκαν και οι ημερήσιοι traders που είδαν να μην τους βγαίνει το "ημερήσιο στοίχημα" αντίδρασης και προχώρησαν σε κινήσεις "stop loss".

Η σημερινή διαφοροποίηση του Χ.Α. από την γενικότερη εικόνα των αναδυόμενων Αγορών, πριν σε αυτές επιστρέψει η επιφυλακτικότητα, ήλθε να επιβεβαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι ο κύριος παράγοντας διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων είναι ο αυξανόμενος πολιτικός κίνδυνος και ο διαφαινόμενος περιορισμένος χρονικός ορίζοντας για τον παρόντα Κυβερνητικό συνασπισμό.

Από εκεί και πέρα, η γενικότερη εικόνα στις διεθνείς Αγορές δείχνει αυξανόμενου προβληματισμού και δεν μπορεί να αποκλειστεί επιδείνωση του κλίματος αν συνεχιστεί το "tapering" από την Fed.

Σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν η "ποιότητα" των ξένων κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τα οποία είναι κεφάλαια υψηλού ρίσκου και βραχυχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα και δεν θα έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να προχωρήσουν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αν διαπιστώσουν υποτροπή της εγχώριας περιρρέουσας ατμόσφαιρας.

Σημαντικές ήταν οι αναταράξεις και στις Αγορές ομολόγων, με τα Ελληνικά 10ετή να εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα και εξαιρετική ευαισθησία στις εξελίξεις στις αναδυόμενες Αγορές.

H κίνηση της Fed

Συνεχίζοντας το ρευστό σκηνικό εκτός και εντός των τειχών, το παράδειγμα της Τουρκίας ακολούθησε και η Νότιος Αφρική. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5% στο 5,5%. Η απόπειρα της Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει την πτώση του νομίσματος ματαιώθηκε λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση, με το ραντ να οδηγεί ένα νέο "sell-off" στα νομίσματα των αναδυόμενων.

Πτωτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση και στην Wall Street, παρά τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα (εξέπληξαν θετικά Boeing και Dow Chemical, ενώ δεν έπιασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών Yahoo και AT&T).

Σε κάθε περίπτωση, πάρα πολλά, ακόμα και για την μεσοπρόθεσμη τάση, θα κριθούν στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), όταν και θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις από την διήμερη συνεδρίαση της Fed, όπου και θα φανεί αν θα συνεχιστεί το "tapering" στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες φέτος, θα προκαλέσει μεταβλητότητα στις διεθνείς Αγορές και θα επηρεάσει τα νομίσματα σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Καθώς η Ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, η JP Morgan θεωρεί ότι τα Ελληνικά Τραπεζικά warrants αποτελούν έναν "επενδύσιμο, ρευστό και φθηνό τρόπο συμμετοχής στην ελληνική ανάκαμψη". Ο οίκος εκτιμά ότι τα warrants των τριών Τραπεζών είναι φθηνά και προσφέρουν καλύτερη σχέση κινδύνου-απόδοσης από τις μετοχές των Τραπεζών. Προτείνει στους επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν θέση να προτιμήσουν τα warrants και στους κατόχους μετοχών να αλλάξουν τη θέση τους με warrants.

"Ντούκου" πέρασε την έκθεση η Αγορά, καθώς και οι τρεις παραστατικοί τίτλοι έκλεισαν στο "κόκκινο".
Πιο συγκεκριμένα το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 1,21 ευρώ (-1,63%) με συναλλαγές 3231481 τεμ., της Εθνικής στα 0,9510 ευρώ (-5,84%) με όγκο 3326260 τεμ. και αυτό της Πειραιώς στα 0,7010 ευρώ με απώλειες 8,13%, ενώ διακίνησε 3227645 τεμ.

Εξαιρετικά προβληματισμένοι δηλώνουν όλο και περισσότεροι παράγοντες της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, επισημαίνοντας ότι το Χ.Α. "ευεργετήθηκε" από την μετάταξή του στις αναδυόμενες Αγορές και τώρα που το κλίμα αλλάζει "θα υποστεί, έστω και σε πιο ελεγχόμενο βαθμό, τις συνέπειες".

Από την άλλη, όχι σε νέους φόρους, λέει με σαφήνεια η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι Υπουργοί έχουν πάψει να καταθέτουν νομοσχέδια. Μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό με στοιχεία έντονης αμφισβήτησης για την πορεία της οικονομίας, η Κυβέρνηση καλείται να κλείσει χωρίς βουλευτικές απώλειες την νέα συμφωνία με την τρόικα.

Οι περισσότερο απαισιόδοξοι επαγγελματίες του χώρου, "βλέπουν" να "είναι καθ' οδόν" "τοξικό μίγμα" που απειλεί τις αποτιμήσεις στο Χ.Α., όπως ο πολιτικός κίνδυνος (είναι θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η είσοδος της Ελληνικής οικονομίας σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο), η αβεβαιότητα για τις Τραπεζικές κεφαλαιακές ανάγκες και εξελίξεις και βέβαια η εντεινόμενη αναταραχή στις διεθνείς αναδυόμενες και αναπτυγμένες Αγορές.
Ο σημερινός τζίρος, ενισχυμένος από την ημερήσια μεταβλητότητα (ο μεγαλύτερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) αυξήθηκε στα 93,7 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡΤΠ). Σε μόλις έξι τίτλους (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ), το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, όλοι οι τίτλοι (πλην του ΟΤΕ που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο) "είδαν" και τα δύο πρόσημα, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Folli Follie Group.
Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, ίσως αξίζουν μεγαλύτερης αναφοράς οι Πειραιώς και ΔΕΗ.

Η πρώτη επεφύλασσε αρνητική έκπληξη στους "θαυμαστές της" με τις πιέσεις που υπέστη σήμερα κλείνοντας πάνω στην στήριξη των 1,60 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει μέχρι τα 1,59 ευρώ. Αν χαθεί η παραπάνω στήριξη και ο τίτλος συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 1,45 ευρώ.

Από την άλλη, η ΔΕΗ προσπάθησε να "εξαργυρώσει" το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αλλά έπεσε στην περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα, με 151 θετικές ψήφους πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού). Το νομοσχέδιο προβλέπει την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Από εκεί και πέρα, η τεχνική ανάλυση εντοπίζει ότι σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης δηλώνει αδυναμία να υπερκεράσει την ζώνη 1170 -1180 μονάδων και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις για τον Γενικός Δείκτη εντοπίζονται στις 1100 - 1095, 1070 και 1025 μονάδες και για τον FTSE25, στην θεωρητικά ισχυρή ζώνη των 365 - 363 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο χαμηλότερα του 25αρη, όπου ίσως αξίζουν προσοχής οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για την Lamda Development, μετά την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία αντισυνταγματική και παράνομη κρίθηκε η ανέγερση του "The Mall" στο Μαρούσι, ωστόσο όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης τα οποία προβλήματα μπορούν να διορθωθούν προκειμένου να αποφευχθεί η κατεδάφισή του μετά από μια δεκαετία και πλέον λειτουργίας του.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και κατέληξε με αρνητικό κλείσιμο και αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας.
 
Η σημαντική μεταβλητότητα ανέβασε σημαντικά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.085 συμβόλαια).
 
Με οριακά μεγαλύτερες απώλειες το συμβόλαιο του FTSE25 ανέβασε το discountστο 0,65%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.810 - 9.326 Φεβρουαρίου, 1.483 για τον Μάρτιο, 1 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 367,75) κινήθηκε μεταξύ 365,5 και 384,25 μονάδων.
 
Σχετικά αυξημένος ο δανεισμός τίτλων (16.300 Πειραιώς, 27.900 ΟΠΑΠ, 6.500 ΓΕΚ, 6.500 ΔΕΗ, 30.000 ΟΤΕ, 20.000 ΑΔΑΚ20), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.277), ΔΕΗ (2.614), Alpha Bank(1.415), Εθνική (5.349), Πειραιώς (3.478), Μυτιληναίο (890), ΟΠΑΠ (1.057), MIG(1.258), Intralot (297), ΕΧΑΕ (323), Ελλάκτωρα (252), ΓΕΚ (239), Folli Follie Group(181), Frigoglass (230), Eurobank (157), Eurobank Properties (110), Ελ. Πετρέλαια (368), Τέρνα Ενεργειακή (101).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένο ενδιαφέρον υπήρξε στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.605 τεμάχια), με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα calls (1.386 τμχ) έναντι των puts (219 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 38%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.542.901 τεμ.), Εθνική (1.641.455 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v