Συνεχίζεται η βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη πλέον στις 1.136,97 μονάδες, τον FT 25 στις 374,33, με βαρίδι τις τράπεζες -ειδικότερα την Εθνική- και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στις 1.115-1.120 μονάδες.
Οι συναλλαγές στα 85,9 εκατ. ευρώ, περισσότερες από την προχθεσινή συνεδρίαση, αλλά ακόμη σε ελεγχόμενο ρυθμό μείωσης θέσεων.
Θυμίζουμε, για πολλοστή φορά, πως η έξαρση της κρίσης στις αναδυόμενες ήρθε να επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα, που εντάθηκε στο εσωτερικό μέτωπο με αφορμή την υπόθεση του Τ.Τ. και όσα ακολούθησαν και λόγω της πολιτικοποίησης του θέματος των τραπεζών.
Οι εγγενείς αδυναμίες, οι αρρυθμίες της κυβέρνησης, η αύξηση του πολιτικού ρίσκου προηγήθηκαν των αναδυόμενων. Ωστόσο, η χθεσινή απέλπιδα κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκικής Δημοκρατίας να εκτοξεύσει στον... Αλλάχ τα επιτόκια μένει να αποτιμηθεί και να αποτυπωθεί και στο Χ.Α.
Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρεται: «...η πρωτοφανής αύξηση επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης όπου προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε έκτακτη συνεδρίασή της, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη βουτιά της λίρας. Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, τα επιτόκια overnight αυξάνονται στο 12% από 7,75%. Ανάλογες υψηλές αυξήσεις ανακοίνωσε και στα επιτόκια repos (στο 10%) και στα επιτόκια late liquidity rate (στο 15%)».
Η... λεπτομέρεια πως σε αυτήν την απέλπιδα κίνηση ο Τ. Ερντογάν ήταν αντίθετος ας συνεκτιμηθεί στο ήδη βεβαρημένο κλίμα στη γείτονα. Η θέση μας για όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία ξεκάθαρη, γνωστή και καταγεγραμμένη (κυρίως στον Εκηβόλο και στον ΜΕΤΟΧΟ) εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, και δεν επανέρχομαι στην παρούσα συγκυρία.
Όμως, η κίνηση της ΚΤτΤΔ μας αφορά (και) χρηματιστηριακά, λόγω της σημαντικής έκθεσης του ομίλου της Εθνικής και της βαρύνουσας σημασίας της θυγατρικής Finansbank. Κατά 5,23% συνέχισε τη διόρθωση η μετοχή της ΕΤΕ επιστρέφοντας στα επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου 2013, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο δοκιμασίας ακόμη και των στηρίξεων προς τα 3,10 και τα 3,05 ευρώ.
Το γεγονός πως η χθεσινή διόρθωση πραγματοποιήθηκε με 3.398.325 κομμάτια, αξίας 11,350 εκατ. ευρώ, στη λογική της προεξόφλησης μιας πολύ πιθανής επιβάρυνσης του επιτοκίου κατά 225 μ.β. στο 10%, αφήνει εκ των πραγμάτων ουρά νέων πωλήσεων.
Άλλο 10% και πολύ διαφορετικό το 12%, που ανοίγει τη θύρα της... κόλασης για την τουρκική οικονομία. Μόνο ένας πρόχειρος υπολογισμός στα ύψη όπου θα εκτοξευθούν οι επισφάλειες των τραπεζών και του συστήματος της γείτονος αρκεί. Άλλωστε γι' αυτά και για πολύ περισσότερα θέματα αρθρογραφεί και μας διαφωτίζει σταθερά εδώ και καιρό ο καθηγητής Κώστας Μελάς, μέσα από τις «σελίδες» του euro2day.gr.
Επιμένουμε στην ΕΤΕ γιατί είναι η Εθνική, όπως και να το κάνουμε, και επειδή μετά το χθεσινό -5,23% η αποτίμησή της υποχώρησε στα 7,81 δισ. ευρώ, μένοντας ακόμη πιο πίσω από τον όμιλο Πειραιώς (στα 8,42 δισ. ευρώ). Στα 7,45 δισ. ο όμιλος της Coca Cola Hellenic και στα 7,02 δισ. ευρώ της Alpha Bank, που παίρνει ποντάκια τις τελευταίες μέρες έναντι της ΕΤΕ.
Θυμίζουμε πως από την αρχή του έτους η μετοχή της Alpha Bank έχει ενισχυθεί 1,90%, τη στιγμή που της ΕΤΕ υποχωρεί 15,32% το ίδιο διάστημα! Το ταμπλό παραμένει αδιάψευστος μάρτυρας όσων γίνονται στο προσκήνιο, κυρίως στο παρασκήνιο της αγοράς, αποτυπώνοντας τις κινήσεις των insiders και των «ισχυρών χεριών». Και το... ταμπλό μιλά.
Όπως άλλωστε και στην περίπτωση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον πρώτο σε συγκριτικά καλύτερη θέση έναντι της Επιχείρησης που μετά μάλιστα τη νέα... μετάθεση του διαγωνισμού για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δείχνει να μένει από ρεύμα. Η μετοχή της ΔΕΗ μετρά απώλειες 11,87% σε διάστημα εβδομάδας (και 14,72% από την αρχή του έτους) έναντι του ΟΤΕ, που ακόμη κρατά λίγα κέρδη (+2,48% από τις 2/1).
Το ενδιαφέρον είναι πως σε αυτήν τη φάση ακόμη και ξένοι οίκοι παίρνουν θέση απέναντι (και) στις πολιτικές εξελίξεις, με την JP Morgan να προχωρά σε νέα σενάρια παίρνοντας θέση για τρίτη φορά σε τόσο σύντομο διάστημα, ενίοτε ακυρώνοντας προηγούμενη ανάλυσή της.
Η χθεσινή άνοδος του δείκτη Eurostoxx 600 κατά 0,6%, την ώρα που στο Χ.Α. συνεχιζόταν η βουτιά, έρχεται να καταδείξει τη σημασία που διαδραματίζει (και) στα χρηματιστηριακά η γενικότερη πολιτική ρευστότητα και η αβεβαιότητα για τις επαφές τρόικας - Αθηνών.
Εάν μάλιστα συνεκτιμήσουμε πως από τις 10-13/1 κυρίως ξένοι αρχικά ξεκίνησαν να ρευστοποιούν σημαντικά κέρδη (τότε), να μειώνουν σταθερά θέσεις σχεδόν στο σύνολο των μετοχών-επιλογών τους χωρίς να αλλάζουν μέχρι και εχθές τη στάση τους, θα πρέπει να περιμένουμε την αγορά ακόμη χαμηλότερα.
Ρευστοποιούν διακριτικά, επιδιώκοντας να πιάνουν καλές τιμές μεν, τα «ισχυρά χέρια» μειώνουν όμως εμφανώς τις θέσεις τους. Από Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, FFG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μέχρι Τιτάν, Motor Oil, ΕΧΑΕ η μείωση θέσεων είναι εμφανής.
Προσώρας μιλάμε για μείωση θέσεων και όχι για αποχώρηση. Μέχρι τώρα...
Το αποθαρρυντικό είναι πως δεν διαφαίνεται αποφασιστικότητα από τη συγκυβέρνηση, το Μαξίμου δείχνει πελαγωμένο, το οικονομικό επιτελείο εγκλωβισμένο» και το εύλογο ερώτημα είναι πώς θα αναστραφεί άραγε το κλίμα. Και δεν αναφέρομαι σε μία τεχνικής (ή και τεχνητής ακόμη) μορφής αντίδραση μιας-δύο συνεδριάσεων, αλλά σε μεταστροφή κλίματος, σε αλλαγή τάσης.
Οι αναλυτές δίνουν διάφορες τεχνικές περιοχές (μέχρι τις 1.110-1.120 μονάδες) ως πιθανές να κρύβουν αντίδραση. Όμως, όπως φάνηκε για παράδειγμα εχθές, ουδεμία μη πειστική προσπάθεια αντίδρασης έχει διάρκεια πέραν της μιας συνεδριάσεως και στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί ευκαιρία για μεγαλύτερη μείωση θέσης σε καλύτερη τιμή.
Προφανώς κλειδί για σήμερα παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με την ΕΤΕ να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αλλά και τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σε κομβικό σημείο, ειδικότερα η μετοχή της ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά το χθεσινό -2,26% στα 9,53 ευρώ με ελάχιστο ημέρας στα 9,40 ευρώ, θέλει προσοχή για να μην... φύγει χαμηλότερα προς τα 9,15-9 ευρώ, που είναι τα επίπεδα στις 20-23/12. Θυμίζουμε πως αυτή η περιοχή αποτέλεσε την αφετηρία για τον τελευταίο ανοδικό κύκλο της μετοχής προς τα 10,90 ευρώ (μέγιστο της 16ης/1), απ' όπου ξεκίνησε η διόρθωση.