Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει προς τις 1.120 το ΧΑ

Βραχύβια η αντίδραση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πλέον ισχυρές απώλειες, αφού η... τουρκική αφορμή δεν αρκεί για να ξεπεραστούν τα εσωτερικά προβλήματα. Πιέσεις σε ΕΤΕ, Πειραιώς, Coca Cola. Κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ.

Σε αρνητικό έδαφος παραμένουν βασικοί δείκτες και μετοχές μετά το γύρισμα στις 14.45. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά περίπου 1,5% προς τις 368 μονάδες, ο Γ.Δ. προς τις 1.120 και ο FT Mid προς τις 1.100 μονάδες.

Χαμηλότερα ο τραπεζικός δείκτης με την Πειραιώς στο -3%, την Εθνική στο 3,07% και την Alpha στο -1,87%.

Tα πρωινά κέρδη χάθηκαν καθώς σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες η πίεση στις τράπεζες αποδίδεται όχι μόνο στις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και στην παράμετρο των προβλέψεων από την Blackrock όπως έχει αναλυθεί.

Όμως το κλίμα επιβαρύνεται εκ νέου στην ευρωπεριφέρεια αφού η απέλπιδα προσπάθεια της Άγκυρας μπορεί να δίνει προσωρινή ανάσα στη λίρα, πιέζει όμως έως 2,2% τον δείκτη στην Κωνσταντινούπολη.

Σε αυτή τη συγκυρία η ξαφνική επιδείνωση του βιομηχανικού κλίματος στην Ιταλία σκιάζει την αγορά του Μιλάνου.

Λίγο πριν από τις 16.00 σχεδόν οι 21 από τις 25 μετοχές του FTSE υποχωρούσαν με το 3,7% της 3Ε να βαραίνει στον δείκτη και την ΕΤΕ να ταλαιπωρείται στα 3,14 ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα οι συναλλαγές κυμαίνονται στα 73 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου 11 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στην ΕΤΕ.

Κέρδη σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ αλλά και ΜΕΤΚΑ.

Νωρίτερα το euro2day.gr μετέδιδε: 

Έχει εξασθενήσει η αρχική ισχυρότερη προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. Στις 1.152 μονάδες κυμαινόταν λίγο μετά τις 13.45 ο Γενικός Δείκτης και στις 379 ο FT 25. Και οι δύο δείκτες ενισχύονται περίπου 1,40% έναντι του υψηλού σχεδόν 3% νωρίτερα.

Την τελευταία ώρα έχει μετριαστεί και ο τζίρος, ενδεικτικό το ότι δεν ξεπερνά τα 41 εκατ. ευρώ, παραμένει όμως υψηλός στη μετοχή της Εθνικής. Συνεδρίαση-κλειδί για την ΕΤΕ η σημερινή και λόγω των χθεσινοβραδινών εξελίξεων στην Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο πως παρά την αντίδραση που επιχειρήθηκε μετά τις 10.45 η μετοχή πριν από λίγο υποχωρούσε 0,31% στα 3,25 ευρώ. Εύλογα η Εθνική βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της έκθεσής της στην τουρκική οικονομία, μέσω της Finansbank.

Όμως έχει μετριαστεί η φορά αντίδρασης και για τις μετοχές των Πειραιώς, Alpha Bank. Στο 1,68 ευρώ (1,2%) η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,650 (2,02%) η μετοχή της Alpha Bank.

Η μετοχή του ΟΤΕ στα 10,30 ευρώ (3,94%), του ΟΠΑΠ στα 9,84 ευρώ (3,25%) και της ΔΕΗ στα 9,46 ευρώ (2,71%).

Επιμένουμε να σημειώνουμε πως δεδομένων των εγγενών προβλημάτων και της πολιτικής ρευστότητας στο εσωτερικό μέτωπο αφορμές όπως αυτή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας δεν αρκούν για να αντιστραφεί η τάση.

Προσφέρονται για όσο διατηρείται η αβεβαιότητα στο εσωτερικό, για κατοχύρωση θέσεων σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές και ευκαιρίες για intraday.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v