Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε «συμπληγάδες» το Χρηματιστήριο

Στη δίνη εγγενών και εξωτερικών προβλημάτων το ελληνικό χρηματιστήριο. Κλειδί οι τράπεζες, συνεχίζει να προβληματίζει η Εθνική. Τεχνικά η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 έχει χάσει πλέον τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Κινητικότητα στα "μεσαία".

Συνέχισε τη διόρθωση προς τις 1.100 μονάδες η Σοφοκλέους. Με τον Γενικό Δείκτη τελικά στις 1.126,35 μονάδες, τον FT 25 στις 370,11 και τον FT Mid στην περιοχή των 1.090-1.100 μονάδων.

Προβληματικός τεχνικά ο τραπεζικός δείκτης, με αδύναμη την Εθνική και απρόσμενα μεγάλη διόρθωση για τις δύο της μεσαίας κατηγορίας, δηλαδή τις μετοχές της Eurobank και της Attica Bank.

Με την αξία των συναλλαγών στα 93,7 εκατ. ευρώ, με 44,7 εκατ. μετοχές, από τα οποία 13,3 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής και άλλα 3,4 στα warrants της ΕΤΕ. Στην ειδική περίπτωση αναφερόμαστε σταθερά τελευταία, ειδικότερα όμως εχθές μετά την απέλπιδα κίνηση της Τουρκίας.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται εκτενής αναφορά στην... καταιγίδα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών αλλά και στο πώς κάηκε τόσο γρήγορα το επιτοκιακό χαρτί. Άρα η κρίση έχει ουρά και η ελληνική αγορά -όπως και η πορτογαλική- από τις πιο ευάλωτες της περιφέρειας της ευρωζώνης παραμένει στη δίνη του προβλήματος. Ενθαρρυντική ένδειξη η σχετικά ήρεμη εικόνα στην αγορά ομολόγων, αλλά το παιχνίδι το ελέγχουν... ξένα κεφάλαια, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πατήσουν το κουμπί εξόδου.

Όμως θα επιμείνουμε στην εκτίμησή μας πως οι διεθνείς εξελίξεις ήρθαν απλώς να επιβαρύνουν το ήδη βαρύ κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο.

Το αποθαρρυντικό είναι πως τουλάχιστον στο εσωτερικό η κατάσταση δείχνει πολύ πιο ρευστή απ' ό,τι στις αναδυόμενες.

Σπασμωδικές οι κινήσεις της κυβέρνησης, σε υψηλούς τόνους η αντιπολίτευση, με συνέπεια ένα-ένα τα χαρτιά του οικονομικού επιτελείου να καίγονται πριν καν πέσουν στο τραπέζι.

Ανοιχτό το μέτωπο στις τράπεζες, με τους ομίλους να το γυρίζουν σε σκληρό ροκ με τις επιχειρήσεις, όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος.

Είναι προφανές πως η αγορά, η πραγματική οικονομία και προ πάντων η κοινωνία έχουν εισέλθει στην τελική φάση του ξεκαθαρίσματος.

Με την τρόικα άτεγκτη και πιεστική όσο ποτέ, τις αντοχές της Αθήνας ελάχιστες και τον κόσμο, τις επιχειρήσεις υπό ασφυκτική πίεση και περαιτέρω υποχρηματοδότηση. Τουλάχιστον τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ καταδεικνύουν την περαιτέρω χρηματοδοτική ασφυξία στους περισσότερους τομείς παραγωγής και δραστηριότητας. Τώρα το πώς αρκετοί ξένοι (και Έλληνες) επιμένουν να μιλούν για ανάπτυξη (τελευταία ενδεικτική περίπτωση η κ. Λαγκάρντ) είναι ένα εύλογο ερώτημα.

Τεχνικά η πλειονότητα των μετοχών του 25άρη έχει χάσει πλέον τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, γεγονός που εντείνει τις ρευστοποιήσεις (λ.χ. σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), άλλες δοκιμάζονται (Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, Ελληνικά Πετρέλαια) και λίγες είναι στα όριά τους, λ.χ. η ΕΧΑΕ.

Αρνητική τεχνικά η εικόνα και των τριών τραπεζικών με πιο βεβαρημένη φυσικά την ΕΤΕ. Γυρίζει όμως η βραχυπρόθεσμη τάση και για τη μετοχή της ΔΕΗ, με τους πωλητές επίμονους μετά τις εξελίξεις στο θέμα του ΑΔΜΗΕ, τον ΟΠΑΠ σε μέτρια κατάσταση και με συγκριτικό πλεονέκτημα τη μετοχή του ΟΤΕ.

Προβλημάτισε αρκετούς το βαρύ -6,68% για τη μετοχή της Eurobank, σαν κάτι αρνητικό να αναμένεται. Να περιμένουμε όμως σήμερα-αύριο για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Αντιθέτως, κρατήθηκαν συγκριτικά καλά οι μετοχές του Υγεία, της Χαλκόρ, του Πλαισίου, της ΕΒΖ, της Autohellas.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v