Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό ξέσπασμα στη Σοφοκλέους

Πειστική αντίδραση «δίνει» το Χρηματιστήριο, από τα υπερπουλημένα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Πάνω από τις 1.170 ο Γενικός Δείκτης με κέρδη 4%. Στο πράσινο το σύνολο των blue chips. Ισχυρά κέρδη για Εθνική που κινείται προς τα 3,4 ευρώ.

Πειστική αντίδραση δίνει το Χρηματιστήριο, από τα υπερπουλημένα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Πάνω από τις 1.170 κινείται ο Γενικός Δείκτης με κέρδη 4%.

Στο πράσινο το σύνολο των blue chips. Ισχυρά κέρδη καταγράφει η Εθνική, που κινείται προς τα 3,4 ευρώ. Υπεραντίδραση για τους τίτλους των Frigoglass, Motor Oil, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Τράπεζας Πειραιώς. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Εμφανείς προσπάθειες ανάσχεσης της διόρθωσης και στοιχειώδους εξορθολογισμού της αγοράς, με βασικούς δείκτες και μετοχές να αντιδρούν ισχυρά μετά από καιρό. Και πειστικότερα απ' ό,τι σε κάποιες τελευταίες ενδοσυνεδριακές κινήσεις αντίδρασης.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.160 μονάδες, έχοντας βάλει νωρίτερα ένα θεμέλιο στην περιοχή στήριξης των 1.115-1.110 μονάδων. Με τον FT 25 στις 380 μονάδες, αφήνοντας τις 365 ως σημείο πιθανής στήριξης.

Αρκετά θα φανούν προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, περισσότερα όμως αύριο, οπότε και θα αποτυπωθούν οι διαθέσεις από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών. Και από την πλευρά ορισμένων ξένων, που από τα «ύψηλά» των 1.305 μονάδων (10/1) μείωναν σταθερά τη θέση τους μέχρι και εχθές.

Εάν κάποιοι από αυτούς προχωρήσουν σήμερα-αύριο σε αγορές, τότε μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία βραχυπρόθεσμη κίνηση που πληροί πλέον και τεχνικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί.

Δυνατός και σήμερα ο ΟΤΕ, ακολουθείται από τη ΔΕΗ, ενώ εάν ακολουθήσει και ο ΟΠΑΠ τότε θα έχουμε ακόμη μία ένδειξη προσπάθειας βραχυπρόθεσμης αναστροφής.

Κλειδί ωστόσο παραμένουν οι τράπεζες, με τον δείκτη να έχει υποχωρήσει νωρίτερα μέχρι τις 165 μονάδες. Η ευρύτερη περιοχή έχει αποτελέσει στο παρελθόν αρκετές φορές σημείο αναφοράς (είτε σε ανοδικούς είτε σε καθοδικούς κύκλους), παρουσιάζει δε ενδιαφέρον εάν λειτουργήσει και αυτήν τη φορά.

Το ότι αντιδρά η Εθνική, υπεραποδίδοντας μάλιστα έναντι της Πειραιώς και της Alpha Bank, θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσης περαιτέρω υποχώρησης. Ενδεχομένως, έτσι να καίγονται και θέσεις πώλησης/short που άνοιξαν τις τελευταίες μέρες.

Η μετοχή της Εθνικής κερδίζει 4,11%, της Alpha 1,42% και της Τράπεζας Πειραιώς στα 1,88 ευρώ.

Ανοδος σημειώνουν ακόμα Coca Cola, OTE, OΠΑΠ, αλλά και MIG, Frigoglass.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν την αντίδραση σε συντονισμένη κι ευρεία προσπάθεια «ισχυρών χεριών» και ως αφορμή την «επιθετική θέση» του πρωθυπουργού. Ίσως είναι σύμπτωση, αλλά εντολές αγοράς φαίνεται πως ενεργοποιήθηκαν περίπου την ώρα που γίνονταν γνωστές οι δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να υπάρχει ένας στοιχειώδης συγχρονισμός, επιτέλους μετά από καιρό, σε δυνάμεις της αγοράς που βάλλουν εναντίον των short παικτών. Ενδιαφέρουσα κόντρα, εάν μάλιστα βγάλει πειστικότερη αντίδραση μετά τη διόρθωση, και από μία αγορά που είχε υποχωρήσει σε υπερπουλημένες περιοχές.

Στα υπόψη η μετά από καιρό θετικότερη στάση 2-3 ισχυρών πόλων της αγοράς. Ενδεικτική θεωρούμε την προσέγγιση-παρέμβαση της Euroxx. Συνέχεια στη μεταβλητότητα μέχρις ότου η κυβέρνηση έρθει σε συμφωνία με την τρόικα και «αποκαλυφθούν» οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών βλέπει η Euroxx.

Ανοιχτό λοιπόν το ενδεχόμενο της αντίδρασης προς τις 1.160-1.170 μονάδες, με μετοχές-σηματωρούς να προηγούνται. Μετοχές όπως Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και Motor Oil, ΕΧΑΕ, Τιτάν κ.ά. συνήθως προηγούνται μίας κίνησης, είτε καθοδικής είτε ανοδικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v