Σοφοκλέους: Προβληματίζουν οι αναταράξεις στις αγορές

Δύσκολη αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση. Από την επιβεβαίωση ή όχι της ανοδικής διάσπασης των 1.220-1.225 μονάδων θα φανεί εάν η αγορά μπορεί να συνεχίσει μέχρι τις 1.300. Κλειδί οι τράπεζες με τα warrants αλλά και ο ΟΤΕ.

Νέα δεδομένα μετά την (επαν)ανάκτηση των 1.200 μονάδων καταγράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Για στοίχημα προεξόφλησης κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι η σημαντική διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών σε... υπερπουλημένες περιοχές προοιωνιζόταν αντίδραση, τουλάχιστον τεχνικής μορφής.

Ας δούμε όμως 2-3 λεπτομέρειες από τη χθεσινή συνεδρίαση που θα μας φανούν χρήσιμες όσο κινούμεθα βραχυπρόθεσμα. Κλείσιμο των δύο βασικών δεικτών στις 1.208,14 και στις 393,94 μονάδες με «υψηλά ημέρας» όμως στις 1.222,95 και στις 400 μονάδες αντίστοιχα.

«Κενό» που μας υποχρεώνει να θεωρήσουμε απαραίτητη προϋπόθεση την ανοδική διάσπαση των εν λόγω περιοχών-αντιστάσεων εάν θέλουμε συνέχεια της αγοράς πάνω από τις 1.250 προς τις 1.305 μονάδες (δηλαδή την κορυφή της 10ης/1). Σε αυτήν την περίπτωση θα σχηματιστεί ο δεύτερος «κυματισμός» (μετά από αυτόν του Ιανουαρίου που είχε σχεδόν απόλυτα αρμονική μορφή).

Το ξέσπασμα της αγοράς μπορεί να έκανε αίσθηση εχθές, όμως προετοιμάζεται από τα χαμηλά του διημέρου 29-30 Ιανουαρίου, οπότε και σημειώθηκαν αρκετά τοπικά χαμηλά σημεία στη ζώνη των 1.100-1.120 μονάδων που μέχρι νεωτέρας θεωρείται στήριξη.

Τα «ισχυρά χέρια» έκαναν εχθές εντονότερη την παρουσία τους (συναλλαγές 117,4 εκατ. ευρώ), ρευστότητα μπήκε στο... σύστημα και ορισμένοι κύκλοι επιχειρούν να προεξοφλήσουν πιθανές θετικές εξελίξεις. Στο μέτωπο των τραπεζών, ίσως, εάν κρίνουμε από τη συνολικότερη εικόνα του κλάδου και το νέο μάζεμα σε warrants, όχι μόνο στην Alpha Bank αλλά και στην Πειραιώς, και δευτερευόντως στην Εθνική.

Εξελίξεις στο μέτωπο των επαφών τρόικας-Αθηνών, ίσως, εάν δούμε την προσπάθεια που καταβάλλεται από συγκεκριμένα κέντρα.

Σημειώναμε στα χαμηλά της 29ης-30ής/1 πως ορισμένοι με αφορμή την προσπάθεια του πρωθυπουργού να βγει μπροστά θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν την αφορμή, να τραβήξουν την αγορά ψηλότερα. Σε συνδυασμό με τη μικρή, αλλά σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads στα ομόλογα δημιουργείται ένα λιγότερο ασφυκτικό περιβάλλον. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται πως επιχειρείται από συγκεκριμένους κύκλους.

Αυτά ,σε συνδυασμό με τη σχεδόν... μονοκόμματη υποχώρηση της αγοράς από την «τοπική κορυφή» της 10ης/1, δημιούργησαν συνθήκες αντίδρασης, που εχθές είχε ορισμένα επιθετικά χαρακτηριστικά.

Στα σχεδόν 30 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ, με το «χαρτί» να είναι η απόλυτη επιλογή κυρίως ξένων τις τελευταίες εβδομάδες. Θυμίζουμε πως η τελευταία αντίδραση σημειώθηκε παράλληλα με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού (30/1).

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γινόταν λόγος για τα σχέδια του γερμανικού ομίλου για περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΤΕ στην Ελλάδα με την υλοποίηση επενδύσεων 1,2 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης οι νέες τεχνολογίες, δηλώνει ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκκης ,το 2014 θα είναι έτος... μαραθωνίου και όχι ταχύτητας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο: «...Ο πρώτος μήνας του 2014 αρχικά ξεκίνησε δυναμικά. Ο Γενικός Δείκτης έφθασε να σημειώνει κέρδη 11,5%, ενώ σε επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές οι αποδόσεις ξεπέρασαν το 15%. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς στις πτωτικές συνεδριάσεις η αγορά φόβισε πολύ τους συμμετέχοντες και αναγκάστηκε σε κατά κανόνα βίαιες διορθώσεις, με τον Ιανουάριο να κλείνει τελικά με μικρά κέρδη. Το ίδιο δυναμικά ξεκίνησε και ο δεύτερος μήνας, κι η επιστροφή των αγοραστών από την Πέμπτη 30/1 παγιώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ ο Γενικός Δείκτης ξεπερνά και πάλι το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων. Οι τελευταίες συνεδριάσεις αποκαλύπτουν επί της ουσίας τους όρους με τους οποίους θα γίνει φέτος το παιχνίδι στο ελληνικό χρηματιστήριο: υψηλά περιθώρια ανόδου για επιμέρους τίτλους, συνδυασμένα όμως με μεγάλες αναταράξεις, ισχυρή μεταβλητότητα και πολιτικό ρίσκο. Σε πλήρη αντίθεση με το 2013, το 2014 θα είναι έτος με χαρακτηριστικά μαραθωνίου και όχι σπριντ στην αγορά των ελληνικών μετοχών, ειδικά αν ληφθούν υπόψη το κλίμα και η ψυχολογία που έχει διαμορφωθεί σε κάποιες από τις σημαντικότερες αναδυόμενες αγορές».

Στα της αντίδρασης, από τα τοπικά χαμηλά του διημέρου 29-30/1 να συνεκτιμηθεί πως συν τω χρόνω θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα τριμήνου-έτους 2013, που κατά γενική εκτίμηση θα αποτελέσουν «κρησάρα» για βραχυπρόθεσμους αλλά και (κυρίως) για πιο μεσοπρόθεσμους παίκτες.

Η Coca Cola HBC αρχίζει στις 14/2 και ακολουθούν εισηγμένες από τον FT 25 και τον FT Mid, που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ανάλογης τάσης σε επιμέρους μετοχές. Πιθανόν την ίδια περίοδο (από Δευτέρα 17/2 να υπάρξει καταρχήν συμφωνία με την τρόικα, σαφέστερη εικόνα για τις προθέσεις των δανειστών για τις εξελίξεις στις τράπεζες).

Μέχρι τότε όμως μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι η δυνατότητα ανοδικής διάσπασης των χθεσινών τοπικών κορυφών (που αναφέραμε στην αρχή του σχολίου) και κατά πόσον τα «ισχυρά χέρια» θέλουν να δώσουν συνέχεια στην κίνηση, που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 1.110-1.120 μονάδων από τις 29-30 Ιανουαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v