Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο

Ξαφνική εκτόξευση στο ΧΑ με αφορμή δημοσίευμα για επάκταση των ελληνικών δανείων σε βάθος 50ετίας. Άνω των 1.240 μονάδων ο ΓΔ, στις 405 ο FTSE 25. Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις σε ΟΤΕ και το μάζεμα σε warrants ETE, Alpha. Κέρδη για 3Ε, ΣΩΛΚ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Θεαματικά αντιδρά το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.240 και τον FTSE 25 προς τις 405 μονάδες.

Αφορμή και καταλύτης της κίνησης αυτής θεωρείται δημοσίευμα του Bloomberg που σχετίζεται με την προοπτική συμφωνίας δανειστών - Αθηνών.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, πιθανότατα η επόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα να περιλαμβάνει την παράταση της λήξης των δανείων διάσωσης έως τα 50 χρόνια, αλλά και μείωση των επιτοκίων σε ορισμένα από τα προηγούμενα δάνεια, κατά 50 μονάδες βάσης.

Μετά το δημοσίευμα καταγράφεται μεγάλη πτώση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου. Ειδικότερα, η απόδοση του τίτλου υποχωρεί κατά 26 μονάδες βάσης, στο 8,14%.

Προ ολίγου η μετοχή της Εθνικής αντιδρούσε προς τα 3,45 ευρώ, της Πειραιώς προς το 1,86 και της Alpha προς το 0,88 ευρώ. Όμως επιθετικότερη ήταν η κίνηση των μετοχών του ΟΤΕ πάνω από τα 11,72 και της ΔΕΗ πάνω από τα 10,65 ευρώ.

Απόδοση πάνω από 3% σημειωνόταν προ ολίγου για τις μετοχές των ΕΧΑΕ, Intralot, Τιτάν, ΣΩΛΚ.

Ανάλογη εικόνα διαμορφωνόταν και για μετοχές σηματωρούς του FT Mid.

Μέτριες παραμένουν οι συναλλαγές στα 54 εκατ. ευρώ μετά τις 14.00, εκ των οποίων τα 15 εκατ. αφορούσαν τον ΟΤΕ, ενώ περίπου από 7 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στις μετοχές του ΟΠΑΠ και της Πειραιώς.

Στις τράπεζες διατηρείται η κινητικότητα σε μετοχές και warrants, με ισχυρούς τζίρους σε ΕΤΕτπ και ΑΛΦΑτπ. Μάλιστα, το ΕΤΕτπ παραμένει σταθερά κατά 8,26% πιο ψηλά στο 1,18 ευρώ. Εκτίμησή μας είναι πως «ισχυρά χέρια» έχουν καλή πληροφόρηση και ακριβή ενημέρωση για τις εξελίξεις που ακολουθούν στον κλάδο.

Κατά γενική εκτίμηση ο ΟΤΕ είναι το πιο καυτό χαρτί του 25άρη από την αρχή του έτους. Άλλωστε, με απόδοση 19,13% επιβεβαιώνεται και εκ του αποτελέσματος. Αντιθέτως, για τον ΟΠΑΠ περιορίζεται στο 1,34%, ενώ η ΔΕΗ μετρά απώλειες 4,17% πάντα από την αρχή του έτους.

Είναι ενδεικτικό πως την ίδια περίοδο η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί 12,73%, σε αντίθεση με την Alpha Bank που ενισχύεται κατά 6,97% και βεβαίως με την Πειραιώς που με απόδοση 18,95% είναι το δεύτερο πιο καυτό χαρτί του δείκτη.

Να σημειωθεί πως από αύριο Πέμπτη εισάγονται οι νέες μετοχές της Eurobank Properties, ενώ από τη Δευτέρα οι νέες μετοχές της Attica Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v