Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη 10% σε πέντε συνεδριάσεις

Εκτόξευσαν το Χρηματιστήριο τα δημοσιεύματα αναφορικά με τους σχεδιασμούς της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα. «Αναρχοαυτόνομη» η κίνηση της αγοράς, κόντρα στις διεθνές εξελίξεις. Εκτόξευση τζίρου στα 145 εκατ. ευρώ.

"Η επόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να περιλαμβάνει την παράταση της λήξης των δανείων διάσωσης έως στα 50 χρόνια, αλλά και μείωση των επιτοκίων σε ορισμένα από τα προηγούμενα δάνεια κατά 50 μονάδες βάσης", σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται τις πληροφορίες αξιωματούχων, όσον αφορά τις συζητήσεις που σχετίζονται με το Ελληνικό ζήτημα.

"Το σχέδιο, το οποίο θα εξεταστεί από τους νομοθέτες μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ένα δάνειο ύψους 13-15 δισ. ευρώ", σημειώνει το πρακτορείο.

Το δημοσίευμα πυροδότησε ανοδική ανάφλεξη στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Άμεση ανταπόκριση από το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώθηκε και στις Αγορές ομολόγων, με σημαντική υποχώρηση να σημειώνεται στις αποδόσεις του 10ετούς και 30ετούς Ελληνικού ομολόγου.

Δυστυχώς για όσους τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας, ακολούθησε απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σύμφωνα με την οποία "είναι πολύ νωρίς για να γίνει συζήτηση για πρόσθετη βοήθεια. Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καμία βιασύνη" σχολίασε ο Γερμανός Υφυπουργός Steffen Kampeter. "Θα παρουσιαστούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου. Μόνο τότε θα μπορούμε να έχουμε μια καθαρή εικόνα για την πορεία της Ελλάδας".

Από εκεί και πέρα και αν κάποιος παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, θα μπορούσε μετά βεβαιότητας να εξηγήσει την "αναρχοαυτόνομη" κίνηση που προηγήθηκε στο Χ.Α., κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα, καθώς και τις απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις μόνο σε συγκεκριμένους Δεικτοβαρείς τίτλους και σε ελαχιστότατους τίτλους χαμηλότερα του 25αρη.

Έτσι η αξιοπρόσεκτη υποχώρηση από τα σημερινά ενδοσυνεδριακά υψηλά, συνδυασμένη με εκτόξευση των συναλλαγών, επιβεβαιώνει τις "υποψίες" ότι τα "διορατικά" χαρτοφυλάκια τα οποία στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν προχωρήσει σε επιλεκτικές αγορές, σήμερα βγήκαν και "πούλησαν" το δημοσίευμα του Bloomberg.

Την ίδια ώρα υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι ακόμα και αν επιβεβαιωθεί πλήρως το δημοσίευμα του ξένου πρακτορείου, αυτή η εξέλιξη σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, ότι τα σημερινά νέα δεν προσκόμισαν κάτι ιδιαίτερα καινούργιο για την Χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ η παράταση της λήξης των δανείων για 50 χρόνια, σημαίνει ακόμα 50 χρόνια αυστηρής επιτήρησης για την Ελλάδα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!)

Ανεξάρτητα όλων αυτών, αυτό που είναι γεγονός είναι η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α. με αθροιστικά κέρδη 10,1%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

---Απόστολος Μάνθος

Ενώ για τον Αμερικανικό δείκτη S&P 500 η καθοδική τμήση του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών, στις 1808 μονάδες, προκάλεσε καθοδική επενδυτική εγρήγορση πιθανών βραχυχρόνιων τοποθετήσεων στη ζώνη στήριξης των 1790 με 1780 μονάδων, η μετέπειτα καθοδική διάσπαση της ανοδικής γραμμής τάσης του περασμένου Καλοκαιριού, στις 1770 μονάδες έφερε το "sell-off" ωθώντας τον προς τη διαγραμματική στήριξη των 1734 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Ζητούμενο για τους "Bulls" θα ήταν μια γρήγορη επαναξιολόγηση των 1765 με 1770 μονάδων, καθώς εάν ο δείκτης φλερτάρει εκ νέου με την περιοχή των 1734 μονάδων θα εγείρει συζητήσεις για την ανθεκτικότητά της, καθορίζοντας με μια πιθανή καθοδική διάτρησή της το κατά πόσο το επίπεδο των 1850 μονάδων θα αποτελέσει το σημείο κορύφωσης της Αγοράς για το επόμενο δίμηνο - τρίμηνο.

Ιδιαίτερη προσοχή για το μεσοπρόθεσμο ανοδικό σενάριο χρειάζεται η περαιτέρω διείσδυση του δείκτη μέσα στη ζώνη της διπλής στήριξης των 1734 με 1712 μονάδων, καθώς είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει νέες ρευστοποιήσεις "σπρώχνοντας" προς το διαγραμματικό όριο των 1690 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση, που ο δείκτης S&P 500 ανατρέψει το υπάρχον καθοδικό σκηνικό καταγράφοντας τιμές πάνω από τις 1790 μονάδες τότε θα θελήσει να δοκιμάσει την αντίσταση των 1811 μονάδων, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

----Κώστας Φέγγος

Ζητούμενο για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά είναι η πολιτική σταθερότητα η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την "έξωθεν βοήθεια", τονίζει ο Κώστας Φέγγος, επισημαίνοντας και το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το Χ.Α., μετά την εκτεταμένη διόρθωση που προηγήθηκε, τα ευνοϊκά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, για το Ελληνικό ζήτημα, βοήθησαν στην επιστροφή των αγοραστών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αν ο Γενικός Δείκτης διακρατήσει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό επαναπροσέγγισης των πρόσφατων υψηλών, υψηλότερα των 1300 μονάδων.

Από την άλλη, με πιθανή την σταδιακή "κόπωση" και λόγω εξάντλησης και του "January effect", η επιστροφή του Δείκτη στην περιοχή των 1300 μονάδων θα δώσει μία καλή ευκαιρία πωλήσεων, καθώς ακόμα και με τα τρέχοντα δεδομένα η Αγορά πολύ δύσκολα θα κινηθεί σημαντικά ψηλότερα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Versal ΑΕΠΕΥ, αν οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δημιουργήσουν ενδείξεις επερχόμενης πολιτικής αστάθειας, η εξέλιξη αυτή θα έχει πολλαπλάσιο αρνητικό αντίκτυπο στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, αλλά και στα spreads των Ελληνικών ομολόγων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα και κλίμα επιφυλακτικότητας συνέχεια, στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, ενώ στο "κόκκινο" κινείται κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης η Wall Street.

Η πρόσφατη αναταραχή στις διεθνείς Αγορές που πυροδότησε η μαζική φυγή επενδυτών από τις αναδυόμενες, έστρεψε το επενδυτικό ενδιαφέρον προς πιο "ασφαλή" Κρατικά ομόλογα, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές το πρόσφατο ράλι στις τιμές ομολόγων αποτελεί πιθανότατα μια "βραχυπρόθεσμη τρέλα" και οι αποδόσεις, που έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά πολλών μηνών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, ενδέχεται να ανακάμψουν μόλις οι Αγορές ηρεμήσουν. Σημειώνεται πως η απόδοση των 10ετών Κρατικών τίτλων ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων μηνών, στο 2,57%, ενώ το Ιαπωνικό 10ετές κινείται σε χαμηλά διμήνου και το επιτόκιο του Γερμανικού bund κινείται πέριξ του χαμηλού εξαμήνου στο 1,6%.

Από την άλλη, το σύνολο σχεδόν των διεθνών αναλυτών έχει στρέψει την προσοχή του στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την συντριπτική πλειονότητα από αυτούς να εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο ο Ντράγκι να δοκιμάσει να αιφνιδιάσει τις Αγορές.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα της Αμερικανικής απασχόλησης αυξήθηκαν αλλά λιγότερο απ' όσο αναμενόταν. Από την έρευνα του Automatic Data Processing προέκυψε ότι δημιουργήθηκαν 175.000 νέες θέσεις τον Ιανουάριο στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν 185.000 νέες θέσεις.

Ο τομέας των Υπηρεσιών στην Αμερικανική οικονομία διευρύνθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supply Management, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 54 στο ξεκίνημα του έτους. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα ανέλθει στο 53,7.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την προτίμησή της στην Αγορά της Ελλάδας μεταξύ των αναδυόμενων Αγορών επανακαταθέτει η JP Morgan σε έκθεσή της όπου συγκαταλέγει την Τράπεζα Πειραιώς μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της, με τιμή - στόχο τα 2 ευρώ και σύσταση "overweight".

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού για τους βασικούς αγωγούς του ΤΑΝΑP, που θα μεταφέρει Αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, βρίσκεται η Σωληνουργεία Κορίνθου.

Η κατασκευή του αγωγού TANAP, μήκους 1.850 χιλιομέτρων θα ξεκινήσει το 2015 και θα ολοκληρωθεί το 2018 ενώ στη συνέχεια θα συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΡ.

Δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις που να συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, αποφάνθηκε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Γιάννης Σέβης, ο οποίος διενήργησε προκαταρκτική εξέταση ερευνώντας αν το τίμημα της πώλησης ήταν εύλογο και αν υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία.

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί. Η Αγορά αναμένει μεγαλύτερη "ορατότητα" όσον αφορά τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των Τραπεζών, καθώς μάλιστα το κλίμα φορτίζεται με την επιστολή του ΤΧΣ προς την τρόικα για την επικίνδυνη καθυστέρηση του νέου πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης. Το Ταμείο ζητά την επιτάχυνση της διαδικασίας καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έπρεπε να έχει ψηφισθεί από τις 20 Δεκεμβρίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός και δύο σχεδόν μήνες μετά το προσχέδιο του νόμου δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της τρόικας.

Από την άλλη, οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αν μη τι άλλο, επαναφέρουν κάποια πρώτα σήματα αγορών σε Δεικτοβαρείς τίτλους και αν αλλάξει η άσχημη εικόνα στις διεθνείς Αγορές δεν αποκλείεται το Χ.Α. να διεκδικήσει νέα υψηλά.

Σε περίπτωση υποτροπής του διεθνούς κλίματος, δύσκολα το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα κινηθεί σε σημαντικά ψηλότερα επίπεδα και δεν θα "υποκύψει" στο ισχυρό δέλεαρ καταγραφής σημαντικών κερδών.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 1209,76 μονάδες (-0,23%), όμως μετά τις 12.52 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αναρριχήθηκε μέχρι τις 1257,86 μονάδες (+3,73%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1241,12 (+2,35%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1240,11 μονάδες με κέρδη 2,27%.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων εκτοξεύτηκε στα 145,3 εκατ. από τα οποία τα 9,8 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡΤΠ, ΑΤΕΚ). Σε μόλις οκτώ τίτλους (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑΤΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΤΠ), το 74% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και η επιμονή των αγοραστών για τα Τραπεζικά warrants. Έτσι ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε στα 1,16 ευρώ (+6,42%) με όγκο 3141102 τεμ. της Alpha Bank στα 1,43 ευρώ με κέρδη 4,38% και συναλλαγές 6131437 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,8550 ευρώ αυξημένος κατά 4,91% και συναλλαγές 6084654 τεμ.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 25αρη που "απασχόλησαν" το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι τζίρου και ενδιαφέροντος, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Intralot, Folli Follie Group. Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ και ΟΤΕ και στο χαμηλό ο Τιτάνας.

Από τις μετοχές του FTSE25 για πολλοστή συνεδρίαση την "παράσταση έκλεψε" ο τίτλος του ΟΤΕ που συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κλείνοντας σε νέα υψηλά 51 μηνών (!) Εισήλθε, εκ νέου, σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 12,60 ευρώ.

Σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι επέστρεψε και η Motor Oil, με την επόμενη τεχνικά αντίσταση να οριοθετείται στα 9,37 ευρώ.

Εξαιρετικά λίγα, τα ενδιαφέροντα χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισαν με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις οι Ιντρακόμ και Fourlis. Ο δεύτερος δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 52 εβδομάδων που είναι και υψηλά 32 μηνών. Επόμενη σημαντική τεχνική αντίσταση στα 4,67%.

Από την άλλη, ξάφνιασαν οι σημαντικές ημερήσιες απώλειες για τα Κλ. Ναυπάκτου, με τον όγκο συναλλαγών να μην "δικαιολογεί" το κλείσιμο στο ανώτατο όριο πτώσης (!)

---ΧΠΑ

Έντονα ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.097 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης με ελαφρώς επιφυλακτικότερη διάθεση μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,25%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.909 - 13.877 Φεβρουαρίου, 1.520 για τον Μάρτιο, 512 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 404,75) κινήθηκε μεταξύ 394 και 412,5 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (7.800 ΔΕΗ, 13.800 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.646), ΔΕΗ (3.086),Alpha Bank (4.129), Εθνική (7.526), Πειραιώς (4.465), Μυτιληναίο (1.248), ΟΠΑΠ (2.525), MIG (1.129), ΕΧΑΕ (404), Ελλάκτωρα (665), ΓΕΚ (393), Ελ. Πετρέλαια (432), ΕΥΔΑΠ (118), Folli Follie Group (141), Intralot (282), Motor Oil (150), Jumbo(258).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 39% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.267 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.103 δικαιώματα αγοράς και 164 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.542.901 τεμ.), Εθνική (1.649.455 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v