Σοφοκλέους: Κερδίζει πόντους το ανοδικό σενάριο

Σε ανοδική φορά το Χ.Α. έχει από χθές τη στήριξη και των ξένων χρηματιστηρίων. Κλειδί τράπεζες και ΟΤΕ με ζητούμενη την επιβεβαίωση (ή όχι) της επαναφοράς προς τα υψηλά των 1.305 μονάδων. Συνεχίζεται το μεθοδικό μάζεμα στα warrants.

Με ΟΠΑΠ και τράπεζες στο 6 στα 6, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.250,07 μονάδες, τον FT 25 στις 408,04, τον Τραπεζικό στις 195,37 μονάδες και τον FT Mid στις 1.188,84. Με συναλλαγές 112,2 εκατ. ευρώ (50,1 εκατ. τεμάχια). Ράλι ευρωαγορών μετά την απόφαση της ΕΚΤ, άλμα 188 μονάδων για τον Dow Jones.

Σε καλό σημείο και πάλι οι αγορές, με την ελληνική να έχει προηγηθεί της ανοδικής κίνησης όπως είχε συμβεί και με την προηγηθείσα διόρθωση. Κι αυτό γιατί το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται περισσότερο σε συγχρονισμό με τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, το στοίχημα ορισμένων «ισχυρών χεριών», που επί της ουσίας το στηρίζουν την συγκυβέρνηση.

Και λιγότερο λόγω όσων συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές. Προφανώς η αναστροφή του κλίματος και της τάσης στα ξένα χρηματιστήρια, από τη Φρανκφούρτη μέχρι τη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει το ποντάρισμα επαναφοράς προς τα τελευταία υψηλά.

Θυμίζουμε, όπως και εχθές άλλωστε, τις κορυφές που βλέπει από τη συνεδρίαση της Τετάρτης η αγορά μας. Για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 1.306 μονάδες και για τον FT 25 οι 428,64. Στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί αναφερόμαστε συχνά το τελευταίο διάστημα καθώς, λόγω της βαρύτητας των τριών μετοχών (Πειραιώς, Εθνικής και Alpha Bank) αλλά και των ουσιαστικών διεργασιών που συντελούνται, θεωρείται ρυθμιστής της ευρύτερης τάσης.

Στον Εκηβόλο (της 5ης/2) σημειώναμε: «...Σύμφωνα με τη χθεσινή προσέγγιση της eZMarket, "η αντίδραση που ξεκίνησε από τις 165-175 μονάδες συνεχίζεται. Όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, ο δείκτης παραμένει μέσα στη ζώνη των 165-212 μονάδων και ενδεχόμενη έξοδός του θα προσφέρει σημαντικές ενδείξεις για το μέλλον και της χρηματιστηριακής αγοράς". Το διάγραμμα του κλαδικού δείκτη είναι κατατοπιστικότατο».

Η σημασία του κλάδου, των επιμέρους μετοχών/ομίλων αποτυπώνεται πλέον και σε όρους αποτίμησης, με την Πειραιώς στα 9,69 δισ. ευρώ, την Εθνική στα 8,72 δισ. και την Alpha Bank στα 7,65 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος «...παρά το γεγονός ότι η εικόνα της αγοράς δείχνει "απόλυτα ελεγχόμενη", όσοι ασχολούνται με το ημερήσιο trading χρειάζεται να διαθέτουν γρήγορες κινήσεις, καθώς αν ο σχηματισμός που ξεκίνησε από την πρόσφατη κορυφή στις 1.306, κάνει χαμηλότερο υψηλό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη κίνηση χαμηλότερα των 1.165 μονάδων, μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός "πτωτικού κύματος 3". Είναι γνωστό ότι το κύμα αυτό φημίζεται για την έντασή του, κυρίως στη λήξη του. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μέχρι να αποκλιμακωθούν οι ταλαντώσεις και να μειωθεί το volatility στην αγορά, "απαγορεύεται" η συμμετοχή όσων δεν διαθέτουν αυξημένα αντανακλαστικά. Ερώτημα παραμένει η "προβληματική" εικόνα των διεθνών αγορών, ιδιαίτερα αν αυτές διασπάσουν καθοδικά μεσοπρόθεσμες στηρίξεις».

Η συγκεκριμένη παράμετρος φαίνεται πως από εχθές το απόγευμα στις ευρωαγορές και από το βράδυ στη Wall δίνει ξεκάθαρο σήμα στους βραχυπρόθεσμους.

Οπότε εμμένουμε στην τελευταία προσέγγισή μας, εστιάζοντας στη δυναμική επαναφοράς συγκεκριμένων μετοχών προς τα «τελευταία υψηλά» τους. Ενδεικτική περίπτωση η μετοχή του ΟΤΕ έως τα 11,97 ευρώ εχθές -θυμίζοντας πως στις 5/6/2012 η μετοχή είχε... 1,09 ευρώ (!)- με εμφανή σχηματισμό μακροπρόθεσμης αναστροφής. Ο ΟΤΕ έχει δει»τα χαμηλά του τον Ιούνιο του 2012 με τη «μεγάλη εικόνα» του να προοιωνίζεται ολονένα και υψηλότερες τιμές σε βάθος χρόνου.

Σε διαδικασία δημιουργίας σχηματισμού αναστροφής αρκετές μετοχές από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαιομικρή κατηγορία. Ειδικότερα, Ελληνικά Πετρέλαια, Folli Follie, Jumbo, Τιτάν αλλά και ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ επανέρχονται σε επίπεδα τιμών 3-5ετίας. Και δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις.

Βραχυπρόθεσμα το στοίχημα επαναφοράς προς τις 1.305 μονάδες παραμένει ενεργό, αλλά αυτήν τη φορά με οδηγό τις τράπεζες και συνήθως τον ΟΤΕ. Η ενεργοποίηση των τραπεζών είναι που καθιστά άλλωστε πιο risky το ποντάρισμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v