ΧΑ: Στο «στόχαστρο» οι 1.300 μονάδες

Προς τις 1.300 μονάδες, με ή χωρίς ενδιάμεση διόρθωση, «βλέπει» το Χ.Α. Στη σκιά του πλεονάσματος και των εξελίξεων στις τράπεζες η βραχυπρόθεσμη τάση. Παραμένει σηματωρός ο ΟΤΕ. Οι επόμενες στηρίξεις και αντιστάσεις.

ΧΑ: Στο «στόχαστρο» οι 1.300 μονάδες

Αλλάζει το παιχνίδι για την αγορά, και το χρηματιστηριακό ταμπλό έχει προεξοφλήσει ήδη μέρος των εξελίξεων.

Το βραχυπρόθεσμο ανοδικό σερί έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.250-1.260 μονάδων, τον FT 25 στις 410, τον FT Mid στις 1.185-1.190 μονάδες. Με αιχμή τις τράπεζες, προς τις 200 μονάδες και πάλι ο κλαδικός δείκτης, με συναλλαγές μέτριες έως καλές για τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς.

Το ενδιαφέρον και διαφορετικό σε σχέση με προηγούμενους κύκλους της αγοράς (από τα ελάχιστα των αρχών Ιουνίου του 2012 και μετά) είναι η επανάκτηση της... πρωτοκαθεδρίας από τις τράπεζες και δη τις συστημικές.

Πλέον η αποτίμηση των τεσσάρων ομίλων, που εκ των πραγμάτων είναι στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, κάνει -χρηματιστηριακά- τη διαφορά. Με εξίσου ενδιαφέρουσες ανατροπές, καθώς η Εθνική δεν είναι πλέον η «βαρύτερη» (από την πλευρά της αποτίμησης), αλλά η Πειραιώς με 9,79 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ με 8,96 δισ. ευρώ ακολουθεί, ενώ τρίτη με 7,68 δισ. είναι η Alpha Bank.

Εάν προσθέσουμε τη Eurobank με τα 2,89 δισ. ευρώ η «ισχύς χρηματιστηριακής αξίας» των περίπου 28,5 δισ. ευρώ κάνει τη διαφορά. Εάν δε συνεκτιμήσουμε τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ όπου η πλειονότητα των επενδυτών είναι τοποθετημένη μεσο-μακροπρόθεσμα τότε η τάση ισχυροποιείται περισσότερο.

Τεχνικά η αγορά συεχίζει τη συσσώρευσή της στο εύρος των 1.080-1.305 μονάδων, με τον Γ.Δ. να έρχεται από μία σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίδραση (από τις 1.115 μονάδες στις 30/1) που είχε ακολουθήσει μία επίσης σημαντική διόρθωση (από τις 1.305 μονάδες στις 10/1). Οι 1.305 μονάδες παραμένουν στόχος και αντίσταση για τον Γ.Δ., όπως οι 425 μονάδες για τον 25άρη.

Με θετικές για την αγορά ειδήσεις-εξελίξεις ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί και η αντίσταση να δοκιμαστεί. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα από τους κυριότερους μοχλούς της ανοδικής κίνησης ήταν ο ΟΤΕ, ξεκινώντας από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 9,82 ευρώ στις 28/1, ακολουθώντας ένα μεστό σερί με διαδοχικά υψηλά. Εάν η μετοχή του ΟΤΕ σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα (ή δεν διορθώσει κάτω των 11,80-11,70 ευρώ), τότε οι δύο βασικοί δείκτες δεν θα δοκιμαστούν χαμηλότερα. Εκτός εάν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στις τράπεζες ή ειδήσεις που δεν έχουν προεξοφληθεί από τον κλάδο.

Σημεία στήριξης για σήμερα-αύριο θεωρούνται οι κοντινότερες περιοχές στις 1.150-1.144 και 1.138 μονάδες, ενώ υψηλότερα οι 1.266 και οι 1.288 μονάδες είναι σημαντικά -βραχυπρόθεσμα- σημεία.

Δυναμική επαναφοράς, που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι, αυτήν την εβδομάδα έχει διαμορφωθεί για σειρά μετοχών (κυρίως) του FT 25 και του FT Mid. Για παράδειγμα Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, MIG, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και ακόμη 2-4 μετοχές επανέρχονται προς τα «υψηλά» τους, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Fourlis, MLS, Ικτίνος αλλά και J&P Άβαξ, Σαράντης, Autohellas, Πλαίσιο κ.ά. από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία είναι σε ανάλογη φορά.

Εξαρτάται βέβαια από τις εξελίξεις, από το εάν τις επόμενες 1-2 εβδομάδες σημειωθούν υψηλά για περισσότερες μετοχές (συν τω χρόνω ξεκινά και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2013 - Q4 με πρώτη τη CC HBC την Παρασκευή), ωστόσο η αγορά έχει δυναμική από τα τελευταία χαμηλά της (τέλη Ιανουαρίου) όπου κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμαστεί και θα κριθεί προς τις 1.305 και τις 425 μονάδες.

Οι Γ. Σαββάκης - Στεφ. Κοτζαμάνης σημειώνουν πως για τους αισιόδοξους η χώρα αυτήν τη φορά διαθέτει εργαλεία και επιχειρήματα στη διαπραγμάτευσή της με την τρόικα, που μπορεί να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο τελικό μείγμα πολιτικών και επιλογών. Προσωπικά θέλω να πιστεύω πως όταν ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει όσα υποστηρίζει (όσον αφορά το ύψος του πλεονάσματος, την αντιπαράθεση με τη Eurostat κ.λπ.) είναι απόλυτα καλυμμένος και πως αυτά προεξοφλούνται χρηματιστηριακά τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις.

Θα μπορούσε μία συμφωνία με τους δανειστές για ένα μείζον ζήτημα (λ.χ. τις τράπεζες) να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην αγορά, ωθώντας το χρηματιστήριο πάνω από τις 1.300-1.310 μονάδες. Εάν οι εξελίξεις είναι αυτές που αρέσουν στην αγορά η απάντηση είναι καταφατική. Ένα άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στη δύσκολη και «πονηρή» συνέχεια είναι η προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών.

Στο σχετικό θέμα (των Γ. Σαββάκη - Στεφ. Κοτζαμάνη) σημειώνεται πως η Ελλάδα, παρά τις εισροές κεφαλαίων των hedge funds από πέρυσι τον Ιούνιο, παραμένει στο περιθώριο των σημαντικών θεσμικών χαρτοφυλακίων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν τις εξελίξεις. Η πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων της EFPR δείχνει ότι μόλις το 2% των θεσμικών επενδυτών σε αναδυόμενες δίνει σύσταση «overweight» και το 87% «underweight», γεγονός που αν αρχίσει να αλλάζει, με τη βοήθεια και των παραπάνω, οι τιμές των μετοχών θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

Ας δούμε την περίπτωση του ΟΤΕ (που θεωρώ εξόχως αντιπροσωπευτική). Στις αρχές Ιουνίου 2012 είχε υποχωρήσει έως τα ιστορικά ελάχιστα του 1,09 ευρώ (εάν θυμάμαι καλά), ενώ την Παρασκευή έφτασε μέχρι τα 11,90 ευρώ. Τρέχουσα αποτίμηση 5,78 δισ. ευρώ και εκτός δραματικού απροόπτου τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί.

Το ίδιο ισχύει για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ δεν λείπουν και οι φωτεινές... εξαιρέσεις από τις μικρότερες κατηγορίες.

Η μεσομακροπρόθεσμη τάση για μετοχές-σηματωρούς είναι ανοδική, όπως και για τους κύριους δείκτες. Και αυτό για έναν μηχανισμό προεξόφλησης, όπως είναι και λειτουργεί το χρηματιστήριο, δείχνει πολλά.

Είναι προφανές πως από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα, παρά τις σημαντικές διορθώσεις της αγοράς, οι καθαρές ξένες επενδυτικές θέσεις ενισχύονται. Και -εκτός δραματικού απροόπτου- η τακτική αυτή θα έχει συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v