Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζει υψηλότερα με τράπεζες

Στην περιοχή των 1.250-1.260 μονάδων το Χ.Α. κάνει έναν πρώτο απολογισμό και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ένα δεύτερο... ταμείο. Συνεχίζεται η μόχλευση στις τράπεζες, σταθεροποιητικά με μέτριες συναλλαγές οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Συνεχίζει υψηλότερα προς τις 1.265-1.270 μονάδες το Χ.Α. Με μέτριες συναλλαγές, προσεκτικές κινήσεις από την πλευρά κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών και με τον FT 25 προς τις 415 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών περίπου στα 15 εκατ. ευρώ, την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, και με αυξημένο τζίρο σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και λιγότερο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Η γενικότερη εικόνα του 25άρη είναι μάλλον θετική, καθώς μετοχές σηματωροί κρατούν τα κεκτημένα των προηγούμενων επτά ανοδικών συνεδριάσεων.

Για παράδειγμα, στη μετοχή του ΟΤΕ οι αγοραστές έφτασαν πολύ κοντά προς το υψηλό των 11,88 ευρώ, έχοντας ως βάση το χαμηλό ημέρας στα 11,75 ευρώ. Στο εύρος των 10,08-10,20 ευρώ η διακύμανση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ με μικρές απώλειες η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε νωρίτερα προς τα 10,67 ευρώ.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με την Εθνική να κυμαίνεται από τα 3,75 έως τα 3,84 ευρώ, με αρκετές πράξεις να πραγματοποιούνται πάνω από τα 3,80 σταδιακά μετά τις 11.00-11.05. Να σημειωθεί πως η Εθνική υποστηρίζεται αυτήν την περίοδο και επικοινωνιακά, προωθώντας πρόγραμμα διάθεσης έως 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του υγιούς επιχειρείν, όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Βέβαια, ζητούμενο για την ΕΤΕ και για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες παραμένει η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, των ανοικτών μετώπων που αφορούν κυρίως τις κεφαλαιακές ανάγκες των ομίλων αλλά και ειδικότερα την ΑΜΚ της Eurobank.

Η μετοχή της Alpha Bank κινείται σταθερά πάνω από το 0,70 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς σταθερά πάνω από το 1,90 έως το 1,95 ευρώ.

Μέτριες συναλλαγές, αλλά με μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση σημειώνονται στις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Frigoglass, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Μυτιληναίου, MIG, Intralot, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η αντίδραση των θυγατρικών των ομίλων ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΣΙΔΕΝΟΡ, αλλά και η αφύπνιση της Attica Bank, μετά και τις τελευταίες διοικητικές ενισχύσεις. Κέρδη και για τις μετοχές των Intracom, Υγεία, Eurobank, J&P Άβαξ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πως μετά το τελευταίο ανοδικό σερί και χωρίς να έχει αλλάξει η στόχευση των 1.300 μονάδων βασικοί δείκτες και μετοχές θα δοκιμαστούν στην ευρύτερη περιοχή των 1.250-1.260 μονάδων.

Βραχυπρόθεσμα η αγορά θα προσμετρά σταδιακά και τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2013, όπου ο όμιλος της Coca Cola ξεκινά τη σχετική διαδικασία την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.

Σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα η αγορά κινείται και επιχειρεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις στα δύο κύρια μέτωπα που έχει η κυβέρνηση. Το ένα αφορά το εσωτερικό με ορίζοντα τις εκλογές του Μαΐου, το δεύτερο το εξωτερικό όπου η Αθήνα επιθυμεί η όποια συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους να μετατεθεί μετά τις εκλογές.

Θα ήταν ιδανικό, για την κυβέρνηση, να διασφαλίσει προεκλογικά κάποιου είδους έμπρακτη στήριξη από την πλευρά των δανειστών και του Βερολίνου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v