Με μερική κατοχύρωση θέσεων φαίνεται πως ολοκληρώνεται ο δεύτερος ανοδικός κύκλος του 2014. Τις προηγούμενες ημέρες εν μέσω ολοένα εντονότερης «πολιτικοποιήσης» (και) του χρηματιστηρίου ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως τις 1.265,34 και ο FTSE έως τις 413,03 μονάδες.Η αγορά έκανε το 7 στα 7 «ισοφαρίζοντας» το προηγούμενο σερί όμως υπολείπεται έναντι των «τοπικών κορυφών» που σημειώθηκαν στις 10 Ιανουαρίου. Πρακτικά αυτό, για όσους εκτιμούν πως η αγορά έχει συνέχεια, αφήνει ένα περιθώριο ανόδου 4%-5% ανάλογα με τις εξελίξεις. Σε αυτή την περίπτωση το ΧΑ συνεχίζει με τον ΓΔ προς τις 1.300 και τον FTSE προς τις 425 μονάδες.
Σημειωτέον, πως τα τρέχοντα επίπεδα αντιστοιχούν σε αυτά του Ιουλίου 2011 σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και Ιουλίου-Αυγούστου 2011 για τον 25άρη.
Για να έχει συνέχεια το ανοδικό σενάριο (περιλαμβάνοντας βραχυπρόθεσμες διορθώσεις) θα πρέπει τα νεότερα για τις τράπεζες, από το μέτωπο της τρόικας και δευτερευόντως από τις διεθνείς αγορές να «πριμοδοτήσουν» την αγορά.
Αγοραστές παραμένουν κυρίως αμερικανικοί οίκοι κατά κύριο λόγο σε τραπεζικές μετοχές (και warrants) και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ κυρίως «ευρωπαϊκά χέρια» ενεργούν σε ΜΟΗ, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια. Ελληνικά σχήματα έκαναν τοποθετήσεις την προηγούμενη εβδομάδα σε Ελλάκτωρ, Ιντραλοτ, ΜΕΤΚΑ, Τέρνα Ενεργειακή και σε επιλεγμένους τίτλους της «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης (Φουρλής, ΥΓΕΙΑ, Ιντρακόμ, MLS κ.α.).
Εάν οι εξελίξεις ευνοήσουν την αγορά, τα «ισχυρά χέρια» έχουν τη δύναμη μία «ρηχή αγορά», όπως το ΧΑ να την «τραβήξουν» υψηλότερα. Αυτό άλλωστε φάνηκε με την ευκολία που μεταστράφηκε η αρνητική διάθεση σε θετική με αφορμή και το δημοσίευμα του Bloomberg στα μέσα της εβδομάδας.
Σε αντίθετη περίπτωση οι 1.200-1.180 μονάδες θεωρούνται σημεία στήριξης σε ενδεχόμενο πτωτικό «γύρισμα» της αγοράς.
Μετά και το «κλείσιμο» της συνεδρίασης της 7/2 «έχει σημασία να θυμηθούμε το πρώτο ανοδικό σερί, επίσης 7x7 που είχε ξεκινήσει από τα χαμηλά της 31/13- 3/1/14 οδηγώντας τον μεν ΓΔ στις 1.305,96 και τον 25άρη στις 428,64 μονάδες. Ειδοποιός διαφορά της ανοδικής κίνησης, που εξελίσσεται (έναντι αυτής που κορυφώθηκε στις 10/1) η ενεργότερη σήμερα συμμετοχή των τραπεζών, η υπερφαλάγγιση της Εθνικής από την Πειραιώς (στην σχετική κατάταξη με βάση την κεφαλαιοποίηση των ομίλων) αλλά και η «αντεπίθεση» της ΕΤΕ την τελευταία εβδομάδα.
Ο τραπεζικός δείκτης κυμαίνεται μέχρι τώρα μεταξύ χαμηλού ορίου (165-175 μον.) υψηλού (212 μον.) με οποιαδήποτε αλλαγή τάσης να σηματοδοτεί εξελίξεις (είτε θετικές, είτε αρνητικές) όχι μόνο στον κλάδο αλλά ευρύτερα στην αγορά.
Προσώρας τα ανοιχτά μέτωπα στον κλάδο παραμένουν (Blackrock και νομοσχέδιο), ενώ οι τελευταίες πρωτοβουλίες της διοίκησης του ΤΧΣ καταδεικνύουν την σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς επενδυτικοί σχεδιασμοί αλλά και η ίδια η διαδικασία επαν-ιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών όλο και μετατίθεται.
Πάντως το γεγονός, πως Χρ. Σκλαβούνης και Αναστ. Σακελλαρίου βγήκαν μπροστά (με δηλώσεις τους στο Reuters και επιστολή στην τρόικα) ενδέχεται να προοιωνίζεται αποσαφήνιση της στάσης των δανειστων. Θα δείξει, μέχρι τέλος του μήνα.
Προσώρας η Πειραιώς αποτιμάται στα 9,69 δισ ευρώ έναντι 8,87 της Εθνικής και 7,6 δισ ευρώ της Alpha Bank. Ομως η μετοχή της Εθνικής σημειώνει καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση (με 12,46%) έναντι 10,40% καθώς επιτάχυνε αισθητά τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Τεχνικά το κλείσιμο της 7/2 με τον ΓΔ στις 1.254,75 μονάδες και τον FTSE στις 410,05 μον. αφήνει περιθώριο για μικρή συνέχεια προς τα «υψηλά της 10/1». Το αν θα τα πίασει στην αμέσως επόμενη φάση η αγορά, από Δευτέρα δηλαδή θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις ωστόσο χωρίς...συγκλονιστική είδηση/εξέλιξη το ΧΑ δύσκολα θα υπερβεί πειστικά τις 1.305/1.310 μονάδες. Εξίσου δύσκολα θα πιεσθεί χαμηλότερα των 1.120/1.110 μονάδων (29-31/1).
Οι αναλυτές
Οι αναλυτές ξένοι και έλληνες λίγο ως πολύ συμφωνούν για τη συνέχεια, με ενδεικτική την προσέγγιση της Eurobank Equities. Σύμφωνα με την τελευταία τα βασικά σημεία της στρατηγικής της είναι:
- Οι αποτιμήσεις για συγκεκριμένες μετοχές διαμορφώνονται πλέον σε επίπεδα προ κρίσης, τη στιγμή που οι επενδυτές εμφανίζονται να υποτιμούν βραχυπρόθεσμα ρίσκα (κυρίως πολιτικά). Όσον αφορά στην αξιολόγηση από την τρόικα, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
- Από την άλλη, το υψηλότερο των εκτιμήσεων πρωτογενές πλεόνασμα (που ενδέχεται να υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ) και οι συζητήσεις για νέο πακέτο διάσωσης (που πιθανότατα θα περιλαμβάνει την επέκταση του χρονικού ορίζοντα των δανείων) αναμένεται να στηρίξουν το βραχυπρόθεσμο θετικό momentum στην αγορά αλλά και το ευάλωτο πολιτικό περιβάλλον.
Εάν η τελική μέτρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος υπερβεί σημαντικά τις προσδοκίες, θα αποτελέσει καταλύτη για την αγορά, τονίζει η Eurobank που θεωρεί κορυφαίες επιλογές (πέραν των τραπεζών) τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΜΕΤΚΑ.
Βέβαια η Eurobank όπως και άλλοι ελληνικοί οίκοι και οι ξένοι μετρούν πολύ σοβαρά την πολιτική παράμετρο, την αναμέτρηση του Μαΐου και το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια.
Ορίζοντας ο Μάιος
Ο βραχυ-μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός μας είναι εδώ και εβδομάδες σαφής, φτάνει το πολύ μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου. Συνεκτιμώντας από την πολιτική αντιπαράθεση και όξυνση, την...βοήθεια/στήριξη των δανειστών προς την Αθήνα αλλά και όσα μεσολαβούν.
Ούτως ή άλλως ο Φεβρουάριος, που μέχρι και την Παρασκευή μετρά ΜΟΝΟΝ ανοδικές συνεδριάσεις, είναι μήνας των εξελίξεων με τον Χρ. Κίτσιο να μιλά για «μήνα φωτιά». Οι εξελίξεις μείζονος σημασίας που προαναφέρθηκαν, θα καθορίσουν την πορεία του ΧΑ είτε πέραν των 1.350, είτε... επιστρέφοντας χαμηλότερα των 1.050 μονάδων.
Οι μετοχές
Εάν οι εκκρεμότητες αρχίσουν να διευθετούνται με τον ένα τρόπο (θετικά- προς τις 1.350) ή με τον άλλο (αρνητικά- προς τις 1.050 μονάδες) η αγορά θα συνεχίσει τους...κυματισμούς της στα εύρη διακύμανσης, που έχουν ήδη δημιουργηθεί.
Ειδικότερα το εύρος διακύμανσης λίγο ως πολύ γνώριμο (από τον Οκτώβριο) με τις μετοχές-συνήθεις επιλογές σε ανάλογες κινήσεις. Εάν εξαιρέσουμε 2-3 τίτλους λ.χ. τον ΟΤΕ για τους υπόλοιπους από τα τέλη Δεκεμβρίου ακολουθείται... κυματοειδής πορεία, που παρέχει περιθώρια εισόδου/αγορών- εξόδου/ρευστοποιήσεων.
Από τον Μυτιληναίο μέχρι τον Φουρλή οι πρώτες 6-7 εβδομάδες του 2014 έχουν περάσει χωρίς δραματικές μεταβολές. Νομίζω, πως ο... κυματισμός του Μυτιληναίου είναι ενδεικτικός, καθώς από τα 5,29 ευρώ (στις 23/12) αντέδρασε έως τα 6,60 ευρώ (στις 10/1) για να διορθώσει έως τα 5,39 ευρώ (29/1) και να ξανά- αντιδράσει μέχρι τα 6,30 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Τα στατιστικά της εβδομάδας
Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.254,75 μονάδες με άνοδο 6,61%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε κατά 6,43% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 1,23%.
Εβδομαδιαία άνοδο μεταξύ άλλων σημείωσαν οι κλάδοι: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (15,69%), Τράπεζες (10,35%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (10,07%) και Τεχνολογία (9,87%).
Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσε μόνο ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών (-0,32%).
Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πήγασος Εκδοτική (67%), Κρέκα (41,12%), ΝΕΛ (26,23%), Alpha Grissin (19,12%), Τηλέτυπος (17,60%), Μπουτάρης (ΚΑ) (17,19%), Intracom (16,34%), Μοτοδυναμική (16%), Audiovisual (15,69%) και Fourlis (15,10%).
Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Spider (-34,69%), Δίας Ιχθ. (-28,57%), Δούρος (-21,63%), Βιοκαρπέτ (-20,71%), Αθηνα (-20%), Compucon (-19,64%), Γενική Τράπεζα (-19,10%) ΒΙΣ (-18,98%), Κυριακούλης (-17,12%) και Νάκας Μουσική (-15,41%).