Επικεντρωμένη στις 1.300 μονάδες η αγορά. Με το ανοδικό σερί να συνεχίζεται, φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.265 μονάδες και τον FT 25 προς τις 415-420.
Με αιχμή τις δύο βασικές τριάδες του 25άρη, δηλαδή την τραπεζική και την ομάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Οι συναλλαγές σε μέτρια, σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, σχεδόν 23 εκατ. ευρώ στις 11.24, με το μεγαλύτερο μέρος να έχει αλλάξει χέρια στις συγκεκριμένες έξι μετοχές του δείκτη.
Αιχμή και της σημερινής κίνησης, τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης, παραμένουν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υπερβαίνει τις 200 μονάδες, βλέποντας τις 205(*). Ο 25άρης πιάνει τις 415 μονάδες και βλέπει προς τις 420.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν εν μέρει τη συνέχιση της μόχλευσης και στις αλλαγές των δεικτών MSCI, αν και τα στοιχήματα που παίζονται πλέον δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμα και στον στενό ορίζοντα του Τ+3.
Αφορούν τις τράπεζες, τις αναπόφευκτες αλλαγές που εάν είναι θετικές θα αποτυπωθούν με υπέρβαση και των 215 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη, ειδάλλως θα οδηγήσουν τον κλάδο χαμηλότερα προς τις στηρίξεις του.
Όμως, παρακολουθούμε την τάση από την πρώτη ανοδική συνεδρίαση, θυμίζοντας πως μέχρι σήμερα ο Φεβρουάριος μετρά μόνο θετικά κλεισίματα για τους βασικούς δείκτες.
Η μετοχή της Εθνικής συνεχίζει ψηλότερα προς τα 3,85 ευρώ, με ισχυρό στοίχημα την επαναφορά προς το 4άρι. Στα 2 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με θεαματική κίνηση από την αρχή του έτους, στο 0,71 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank.
Ο ΟΤΕ συνεχίζει να οδηγεί την έτερη τριάδα, καταγράφοντας διαδοχικά υψηλά, με τελευταία κορυφή τα 12,15 ευρώ. Σχεδόν 23% είναι πλέον η απόδοση για τη μετοχή του ΟΤΕ από την αρχή του έτους, γεγονός που εξηγεί την επιμονή κυρίως ξένων διαχειριστών αλλά και εγχώριων «ισχυρών χεριών». Ανοδικά και οι άλλες δύο μετοχές, με τον ΟΠΑΠ στα 10,26 ευρώ και τη ΔΕΗ στα 10,92.
Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους ευρύτερα, πιο μακροπρόθεσμα, θυμίζουμε την ελάχιστη τιμή του ΟΤΕ στο 1,09 ευρώ στις αρχές Ιουνίου 2012. Λιγότερο από δύο χρόνια μετά και η μετοχή του ΟΤΕ έχει καλύψει πλήρως όλα τα πτωτικά κύματα, επανερχόμενη στα επίπεδα του 2009.
Ίσως η θεαματικότερη ενδεικτική περίπτωση αναστροφής και προεξόφλησης των όποιων εξελίξεων από το «έξυπνο χρήμα» και τα «ισχυρά χέρια», που οδηγούν την αγορά από τα χαμηλά της το καλοκαίρι του 2012.
Τάση που δεν περιορίζεται πλέον στον ΟΤΕ ή σε άλλες 4-5 μετοχές, καθώς έχει διαχυθεί σε τίτλους εταιριών όχι μόνον του FT 25 αλλά και του FT Mid και σε ελάχιστες εξαιρέσεις της χαμηλότερης κατηγορίας.
Με αγοραστές τα κυριότερα χαρτιά των δύο δεικτών, στα 6,32 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 3,66 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τους παίκτες να προεξοφλούν βραχυπρόθεσμα την επανεκκίνηση των έργων και του ρευστού που έχουν ήδη λάβει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η J&P Άβαξ.
Με αγοραστές ΕΧΑΕ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η βραχυπρόθεσμη ανοδική προσπάθεια της Attica Bank, που προφανώς αποτυπώνει τις τελευταίες διοικητικές αλλαγές του ομίλου και την ενίσχυσή του με ανθρώπους της αγοράς, όπως ο Γκίκας Μάναλης. Στο 0,543 ευρώ η Eurobank.
Συνεχίζουν την τελευταία βραχυπρόθεσμη αντίδρασή τους ο Fourlis σταθερά πλέον πάνω από τα 4 ευρώ και το Υγεία στο 0,418 ευρώ.
*Σχετικά διαγράμματα τόσο του τραπεζικού δείκτη όσο και του FT 25 έχουμε ανεβάσει τις προηγούμενες ημέρες στον Εκηβόλο. Σε αυτά αποτυπώνεται η τελευταία βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση που εξελίσσεται από τις αρχές Φεβρουαρίου.