Χαμηλότερα των 1.250 μονάδων διόρθωσε εχθές το Χ.Α., κλίνοντας προς τις 1.240-1.238 μονάδες, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο από το μέσον και μετά της χθεσινής συνεδρίασης.
Στις 1.246,03 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 406,60 ο FT 25, με τις τράπεζες κατά 1,29% χαμηλότερα (και πάλι προς τις 195 μονάδες).
Με συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ από τα οποία 17,3 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς και άλλα 14,4 εκατ. στη μετοχή του ΟΤΕ. Υψηλός τζίρος 10 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank αλλά και 5,6 εκατ. ευρώ στο warrant της.
Το πώς γύρισε... τούμπα το χρηματιστήριο το αναλύει ο Θαν. Σταυρόπουλος, ενώ σε χθεσινό σχόλιό μας σημειώναμε: «...Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν απόλυτα φυσιολογική την κόπωση που παρουσιάζει η αγορά, σημειώνοντας πως η επαναφορά προς τις 1.305 μονάδες για τον Γ.Δ. και προς τις 425 για τον FT 25 ήταν εξαρχής το βραχυπρόθεσμο στοίχημα μετά τη διόρθωση στα τέλη Ιανουαρίου. Μέχρι αυτά τα επίπεδα, που θεωρούνται ισχυρές αντιστάσεις, η αντίδραση του Χ.Α. από τα τελευταία χαμηλά των 1.110-1.120 μονάδων, έχει κυρίως τεχνικά χαρακτηριστικά κίνησης από υπερπουλημένη περιοχή, πάντα με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία και τις εξελίξεις. Το επόμενο ποντάρισμα αφορά το ενδεχόμενο πειστικής ανοδικής υπέρβασης υψηλότερα των 1.310 μονάδων, γεγονός που θα χρειαστεί νέο γύρο προεξόφλησης και μόχλευσης. Θα μπορούσε η αφορμή να είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων της BlackRock (τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου), όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr. Μεσολαβούν όμως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2013 και τα αποτελέσματα των επαφών τρόικας - οικονομικού επιτελείου και του Eurogroup».
Κατά συνέπεια, από τον αρχικό σχεδιασμό μας δεν αλλάζουν ουσιώδεις παράμετροι, καθώς η κίνηση από τις 1.110-1.120 προς τις 1.300 μονάδες ολοκληρώθηκε (στο μεγαλύτερο μέρος της) μέχρι τις 1.268-1.274 μονάδες (ενδοσυνεδριακά υψηλά στις 10-11/2) και πλέον η αγορά έχει εισέλθει στην επόμενη φάση της.
Το πόσο χαμηλότερα θα εξαρτηθεί από 2-3 παραμέτρους όπως είναι τα οικονομικά αποτελέσματα, οι όποιες εξελίξεις στα εκκρεμή ζητήματα των τραπεζών και η στάση των ξένων.
Ξεκινώντας από τους ξένους, βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, το μεν «έξυπνο χρήμα» μένει εντός παιδιάς έχοντας όμως ρευστοποιήσει μικρό μέρος των θέσεών του, κάνοντας ταμείο στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Τα δε hedge funds δεν έχουν λόγο να προχωρήσουν σε περισσότερες πωλήσεις ή αγορές σε αυτήν τη φάση. Ενδεχόμενη επανενεργοποίησή τους σύντομα θα παραπέμπει σε προσπάθειά τους να προεξοφλήσουν εξελίξεις ενδεχομένως από το μέτωπο των τραπεζών.
Θα χρειαστεί όμως λίγος χρόνος καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr, ο Γ. Προβόπουλος εκτιμά πως στο τέλος του μήνα - αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Πρακτικά ο τραπεζικός κλάδος έχει περιθώριο για άλλη μια... βόλτα χαμηλότερα, προκειμένου μάλιστα να επιβεβαιώσει τις στηρίξεις του. Σχετικό διάγραμμα του κλαδικού δείκτη έχει ανέβει τελευταία στον Εκηβόλο.
Ας συνεκτιμηθούν η διόρθωση με πολύ υψηλό τζίρο της μετοχής της Πειραιώς αλλά και η σημαντική ενίσχυση με επίσης πολύ υψηλό τζίρο της Alpha Bank. Όπως και η αδυναμία της Εθνικής να γράψει το... 4άρι, σε αυτήν τη φάση, που την ξαναπιέζει προς τα 3,60-3,55 ευρώ.
Τα οικονομικά αποτελέσματα κατά γενική εκτίμηση θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους χωρίς όμως να διαφοροποιούν σημαντικά την τάση για μεμονωμένες εισηγμένες/μετοχές. Προηγείται η Coca Cola, αλλά η διαφορά, εάν θα γίνει, θα έρθει από μετοχές του ΟΤΕ ή των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον Οργανισμό να συνεχίζει μέχρι τα νέα υψηλά των 12,28 ευρώ (έκλεισε τελικά στα 12,15 ευρώ με 14,4 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέραμε).
Στο ενδεχόμενο ενός απαραίτητου πτωτικού κύκλου... συνηγορεί η αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Σημειώνει σχετικά ο Χρ. Κίτσιος: «...Πέντε κερδισμένους και πέντε χαμένους αναμένεται να έχει η αναθεώρηση (rebalancing) των δεικτών του MSCI η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ ώστε οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Μαρτίου. Πρόκειται για την τακτική -τριμηνιαία- αναθεώρηση, που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία για το Χ.Α., αφενός επειδή είναι η πρώτη, μετά την επάνοδό του στις αναδυόμενες αγορές, αφετέρου επειδή έχουν μεσολαβήσει σημαντικές ανακατατάξεις στις κεφαλαιοποιήσεις των 10 μετοχών που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI».
Ενδεχομένως το κλειδί του επόμενου ανοδικού κύκλου να είναι η... 3η Μαρτίου (με την προεξόφληση συνήθως να ξεκινά 1-2 εβδομάδες νωρίτερα).
Για να δούμε...