Ότι δεν πέτυχε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις με σαφώς υψηλότερες συναλλαγές, το πέτυχε σήμερα με μειωμένο τζίρο.
Οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. έδωσαν το πρώτο τεχνικά ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 1270 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και το κλείσιμο υψηλότερα των 415 μονάδων για τον FTSE25, "αναγκάζοντας" τα χαρτοφυλάκια που παρέμεναν εκτός Αγοράς, αλλά συνεχίζουν να κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις, να προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, ανεβάζοντας στροφές στην τάση ιδιαίτερα μετά τις 16.18.
Επόμενο ζητούμενο είναι αν η σημερινή διάσπαση αποδειχθεί "fake" και "bull trap", ή θα δώσει στους δείκτες τα απαιτούμενα τεχνικά "καύσιμα" προκειμένου να επαναπροσεγγίσουν τα υψηλά Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, αν ο Γενικός Δείκτης μετατρέψει τις 1270 μονάδες από αντίσταση σε βραχυπρόθεσμη στήριξη, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1280 και 1305 μονάδες.
Επίσης αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μετατρέψει σε εφαλτήριο τις 415 μονάδες, μπορεί να δώσει κίνηση προς την περιοχή των 430 μονάδων, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί σημαντική αύξηση των συναλλαγών και πιθανώς κάποια είδηση - καταλύτης.
Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση απέδειξε ότι η Σοφοκλέους έχει μετατραπεί σε "πεδίο δόξης λαμπρόν" για τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, χωρίς να τηρούν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα.
Έτσι, κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της ΕΕΕ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας και στο χαμηλό ημέρας, ενώ σήμερα ηγήθηκε της ανοδικής αντίδρασης (!).
Επίσης, κατά την χθεσινή συνεδρίαση και μέσω των τελικών δημοπρασιών η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, ενώ σήμερα τον ίδιο τίτλο το "κουδούνι της λήξης" τον βρήκε να τερματίζει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας (!)
Χθες ο Γενικός Δείκτης, έστω και από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στα υψηλά ημέρας (!)
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η Αγορά έχει ολοκληρώσει την ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε από τα πρόσφατα χαμηλά του Ιανουαρίου, έστω και αν η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1270 μονάδων επιτρέψει στον Δείκτη να διεκδικήσει νέα υψηλά, εκτιμά ο Νίκος Καυκάς.
Το επόμενο ανοδικό κύμα θα είναι περισσότερο στα πλαίσια των διακυμάνσεων και δεν θα είναι διατηρήσιμο, άρα θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως καλή ευκαιρία ρευστοποιήσεων για τους επόμενους ένα με δύο μήνες.
Από εκεί και πέρα το μεγάλο "στοίχημα" για την Αγορά θα είναι τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών, κάτι που συνηγορεί στην άποψη ότι ο Δείκτης πολύ δύσκολα θα διακρατήσει τα νέα υψηλά, αν αυτά καταγραφούν.
Πέραν του πολιτικού ζητήματος και επειδή η Αγορά θα συνεχίσει να αναζητά θετικούς καταλύτες, πρέπει να διατηρηθεί εντός στόχων το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ συνεχίζει να προβληματίζει η αστάθεια στο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, όσοι παραμένουν επιδεικτικά εκτός Χ.Α., θα συνεχίσουν να αναζητούν είσοδο σε βίαιες διορθώσεις της Αγοράς, ή σε επίπεδα Δείκτη 1100 - 1050 μονάδων και με προϋπόθεση την σχετική διεύρυνση του ενδιαφέροντος.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
"Πράσινα" ταμπλώ στις μεγάλες Ασιατικές και Ευρωπαϊκές Αγορές, με κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και αλλαγές προσήμων, οι πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Ξεκινώντας από την Ασία, ξεχώρισαν το +1,47% του Hang Seng και το +1,06% του ASX 200 (η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην Περιοχή, με μεγάλη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις στις εισαγωγές της Κίνας), στον απόηχο των Κινεζικών εισαγωγών και εξαγωγών.
Πιο συγκεκριμένα οι εξαγωγές της Κίνας, τον Ιανουάριο, εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 10,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, ξεπερνώντας κατά πολύ τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Στο ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 10%, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της Χώρας συνέχισε να διευρύνεται, φτάνοντας τα 31,9 δισ. δολάρια.
Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, ενώπιον πολιτικής κρίσης βρίσκεται και πάλι η Ιταλία, σε μία "παραδοσιακή μάχη εξουσίας μεταξύ του Πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα ο οποίος ηγείται μίας εύθραυστης Κυβέρνησης και του Ματέο Ρένζι, του μεταρρυθμιστή ηγέτη του κεντρο-αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος" όπως αναφέρουν οι Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "η μάχη ανάμεσα στους άνδρες δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πυροδοτώντας σενάρια για νέα Κυβέρνηση εντός λίγων ημερών".
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε νομοθεσία βάσει της οποίας αυξάνεται η αρχή δανεισμού της Κυβέρνησης για ένα έτος, με στόχο να αποφευχθεί μια αθέτηση πληρωμών, κάτι που πλησίαζε στο τέλος του τρέχοντος μήνα.
Επίσης, ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard δήλωσε σήμερα ότι "η Αμερικανική οικονομία έχει πλησιάσει πάρα πολύ στο να είναι και πάλι φυσιολογική", ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ανάπτυξης το 2014.
Ήρθε η ώρα για αγορά μετοχών αναδυόμενων Αγορών, λέει η Barclays, η οποία εκτιμά πως ενώ τα ρίσκα είναι πολυάριθμα οι σημερινές αποτιμήσεις μάλλον δείχνουν πως τα χειρότερα της κρίσης ίσως έχουν ήδη προεξοφληθεί. Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της, τα τρέχοντα επίπεδα των αποτιμήσεων φαίνεται πως είναι ιστορικά τα χαμηλότερα για τις μετοχές των αναδυόμενων Αγορών.
Από την άλλη, η πετρελαϊκή ζήτηση παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 1,09 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή 1,2%, στα 90,98 εκατ. βαρέλια από τα 89,89 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2013, αναφέρει ο OPEC στην μηνιαία του έκθεση. Ο OPEC προηγουμένως είχε προβλέψει αύξηση της ζήτησης κατά 1,05 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Η Ελλάδα και οι πιστωτές της παλεύουν για μια ακόμα φορά με τα χρέη της Χώρας. Και πιθανότατα αυτή δεν θα είναι η τελευταία. Όσο συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο λάθος, η επόμενη συμφωνία θα έχει τις ίδιες πιθανότητες να πετύχει όσο και οι προηγούμενες" αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι επενδυτές, για την ώρα, δεν ανησυχούν μήπως η Ελλάδα βγει σύντομα από την Ευρωζώνη και έτσι η πίεση για μια νέα προσέγγιση δεν είναι έντονη. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό δεν είναι καλό. Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους - και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει ότι είναι ικανή να μάθει από τα λάθη της.
Την επίπτωση στην τρέχουσα καθαρή αξία του Ελληνικού χρέους από μέτρα όπως η επιμήκυνση της ωρίμανσης κατά 20 χρόνια και η μείωση επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Αθήνα εκτιμά η Deutsche Bank σε έκθεσή της.
Σύμφωνα με τον οίκο, μια τέτοια κίνηση από την πλευρά των πιστωτών θα μείωνε το χρέος, σε όρους τρέχουσας καθαρής αξίας, κατά 26 δισ. ή 14% του ονομαστικού ΑΕΠ της Χώρας το 2013. Όπως αναφέρει η Deutsche Bank, δεδομένου ότι τα δάνεια του EFSF (ύψους 133,6 δισ. ευρώ) και του GLF (τα διμερή δάνεια, ύψους 52,9 δισ. ευρώ) έχουν ήδη μέση ωρίμανση 30 και 17 έτη αντίστοιχα και τα επιτόκια του EFSF έχουν ήδη επιμηκυνθεί, περαιτέρω βελτίωση των όρων δύσκολα θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ έως το 2022, όπως είναι το κριτήριο που έχει θέσει το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα.
Ερχόμενοι στα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. και εκτός από την "low cost αντίδραση", όπως ανέφερε και ο Μιχ. Γελαντάλις σε προηγούμενο σχόλιο, ενισχυτικά στην ψυχολογία των όποιων αγοραστών επέδρασε και η νέα υποχώρηση των Ελληνικών spreads.
"Η απόδοση των Ελληνικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 την Τρίτη, η Πορτογαλία πούλησε ομόλογα για δεύτερο διαδοχικό μήνα και τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο, καθώς όπως όλα δείχνουν η εμπιστοσύνη επιστρέφει στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος", αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Την έντονη μεταβλητότητα βλέπουν σαν επικρατέστερο σενάριο οι περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας την σημαντική ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς είναι η μοναδική αναδυόμενη Αγορά με ισχυρό νόμισμα, στοιχείο που μπορεί να αποτρέψει την άτακτη αποεπένδυση.
Πάντως, αν η τελευταία συμβεί και με δεδομένη την απουσία των εγχώριων κωδικών λιανικής, αναμένεται σημαντικός "συνωστισμός στην θύρα εξόδου" (!)
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, σημαντικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η χαμηλού κόστους ανοδική κίνηση, αλλά και σημαντική διαφοροποίηση της τελικής αναλογίας μεταξύ ανοδικών (98) - πτωτικών (44) μετοχών, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 75,4 εκατ. από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡΤΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΜΠΕΛΑ). Σε μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Alpha Bank, το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, Intralot, Frigoglass.
Μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τιτάν, Motor Oil, Folli Follie Group.
Χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς και ξεχώρισε η επιστροφή αγοραστών στις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, που φαίνεται να προετοιμάζουν το "well comeback" της μητρικής στο Χ.Α., ανήμερα του "Αγίου Βαλεντίνου" (!)
Από εκεί και πέρα, κινητικότητα σε Ιασώ, Ιντρακόμ και Κυριακίδη, ενώ σε νέα υψηλά 36 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Attica Group.
Αντίθετα, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με σχετική αύξηση των συναλλαγών, συμπλήρωσε ο τίτλος της Medicon, που δείχνει να οδηγείται προς νέα ιστορικά χαμηλά (!)
--ΧΠΑ
Καθαρά ανοδική συνεδρίαση, που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και λόγω μετακύλισης θέσεων, ενώ υποχώρησαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.136 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη, με οριακά επιθετικότερη κίνηση, γύρισε σε μικρή υπερτίμηση 0,10%.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.564 - 7.007 Φεβρουαρίου, 3.537 για τον Μάρτιο, 20 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 418) κινήθηκε μεταξύ 407,25 και 419 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (31.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.325), ΔΕΗ (1.518),Alpha Bank (1.986), Εθνική (655), Πειραιώς (1.430), Μυτιληναίο (830), ΟΠΑΠ (953),MIG (1.810), ΕΧΑΕ (178), Ελ. Πετρέλαια (408), Intralot (875), Ελλάκτωρα (150), ΓΕΚ (351), Jumbo (139), Σιδενόρ (105).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 36% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 591 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (522 δικαιώματα αγοράς και 69 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.547.101 τεμ.), Εθνική (1.745.367 τεμ.).