Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην εξίσωση και τα εταιρικά αποτελέσματα

Στον ρυθμό των οικονομικών αποτελεσμάτων από σήμερα η αγορά (ξεκίνησε ήδη η Coca Cola) επιζητά κατ' αρχάς την επιβεβαίωση των 1.260 μονάδων προτού δοκιμάσει για πάνω από τις 1.305 μονάδες. Επαναφορά της Viohalco στο ταμπλό. Κλειδί ΟΤΕ και ΕΤΕ για τον 25άρη.

Καθίζηση τζίρου στο Χ.Α. (62,1 εκατ. ευρώ), με μικτά πρόσημα οι ευρωαγορές (με +0,60% στις 9.596,77 μονάδες ο DAX, με -0,23% στις 6.659,42 μονάδες o FTSE 100), ενώ επέστρεψε πάνω από τις 16.000 μονάδες ο Dow Jones.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη και απαραίτητη η χθεσινή κίνηση της αγοράς, με τον Γ.Δ. τελικά στις 1.271,85 μονάδες και τον FT 25 στις 414,68 μονάδες. Με τις τράπεζες σε διόρθωση, με την Εθνική να κλίνει στα 3,66 ευρώ και με τις συναλλαγές στα warrants και των τριών συστημικών συγκριτικά μειωμένες.

Στα 12,18 ευρώ έκλεισε τελικά η μετοχή του ΟΤΕ, που ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 12,05 ευρώ δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους «εκτός παιχνιδιού» να προχωρήσουν σε ορισμένες αγορές. Τοποθετήσεις σε μετοχές όπως ο ΟΤΕ ενδεχομένως να δοθεί η ευχέρεια να γίνουν και σε λίγο χαμηλότερες τιμές στις επόμενες συνεδριάσεις.

Όμως από σήμερα ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τη βραχυπρόθεσμη τάση και τη στάση των παικτών. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr σημειώνονται περισσότερα για τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola, που ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο και στα 293 εκατ. στο σύνολο της χρήσης. Η διοίκηση προτείνει μέρισμα 0,354 ευρώ, ενώ εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2014. Προβληματισμός για τις αναδυόμενες αγορές.

Στα 19,32 ευρώ υποχώρησε εχθές η μετοχή της CC HBC που μετρά απώλειες 7,91% από την αρχή του έτους. Με αποτίμηση 7,1 δισ. ευρώ έχει την ανάλογη βαρύτητα στη στάθμιση των βασικών δεικτών, γεγονός που είτε περισσότερο είτε λιγότερο θα αποτυπωθεί στο ταμπλό, στον 25άρη.

Προσωπικά κρατάω to ότι ο όμιλος προχωρά στη διανομή μερίσματος, κίνηση που μετρά για «επενδυτικά χαρτοφυλάκια» και που πολύ διορατικά υπενθύμισε εχθές ο Στεφ. Κοτζαμάνης σε κατατοπιστικό θέμα του.

Και επενδυτικά είναι ενθαρρυντικό πως μετά από μακρά περίοδο... ξηρασίας η αγορά αρχίζει να ξανασυζητά και για την προοπτική διανομής μερίσματος (και όχι επιστροφή κεφαλαίου) στους μετόχους, στους επενδυτές. Λίγες οι εταιρίες, μετρημένες οι εισηγμένες, αλλά από το ολότελα, που λένε...

Όμως το μέγα θέμα παραμένουν οι τράπεζες, το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και ειδικότερα η ΑΜΚ της Eurobank. Στο 0,512 ευρώ ξαναϋποχώρησε εχθές η μετοχή της Eurobank, με τον Χρ. Κίτσιο να αναφέρει πως αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης, προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αλλαγές στο καταστατικό του ΤΧΣ και στη δομή ιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών.

Ο Χρ. Κίτσιος σημειώνει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το σχέδιο νόμου όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να δρομολογηθεί εντός του Μαρτίου η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και να ολοκληρωθεί εντός των πρώτων ημερών του Απριλίου. Για να δούμε...

Επίσης για σήμερα ας συνεκτιμηθεί η έναρξη διαπραγμάτευσης (στα 3,75 ευρώ) των μετοχών της Viohalco SA/NV στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στα 2,08 ευρώ (+3,48%) η μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου, στο 1,80 ευρώ η ΣΙΔΕΝΟΡ, στο 1,91 ευρώ της ΕΛΒΑΛ και χαμηλότερα στο 1,71 ευρώ των Ελληνικών Καλωδίων.

Τεχνικά θα ήταν χρήσιμη μία επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 410 μονάδων για τον FT 25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v