Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο κλείσιμο «παίχτηκε» το πρόσημο

Άνευρη η σημερινή συνεδρίαση, με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο του 2014. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τα «μαγικά» στις δημοπρασίες, που έκλεισαν τον Γ.Δ. στις 1.280 μονάδες. Ντεμπούτο με +13% για Viohalco. Κέρδη για τράπεζες, υπεραπόδοση για Frigoglass, ΟΤΕ, Jumbo.

Χαμηλοί τζίροι, οι ίδιο εναλλασσόμενοι ημερήσιοι πρωταγωνιστές και τα γνωστά ανεξέλεγκτα "μαγικά" από τις τελικές δημοπρασίες, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την καθημερινή εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Και συνεχίζει να τίθεται αμείλικτο το ερώτημα: "Για ποια Αγορά μιλάμε;" Αυτή που στις 16.55 είχε 64 εισηγμένες μετοχές με κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλες 70 που δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμάχια;

Όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α. επί καθημερινής βάσεως, βαρέθηκαν να είναι στο "ίδιο έργο θεατές" με το μισό και πλέον κομμάτι του ταμπλό να βρίσκεται σε "κατάσταση ζόμπι" και παρατεταμένη συναλλακτική απαξίωση και 12 εισηγμένες που ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ ευρώ (εκτεταμένη αναφορά θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου) και σε αρκετές περιπτώσεις οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις κυριολεκτικά "να ζαλίζουν" (!)

Από εκεί και πέρα, η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα, η οποία δεν πρόσθεσε νέα δεδομένα και θα μπορούσε να περάσει έως και "απαρατήρητη" αν δεν εμπεριείχε την επιστροφή της Βιοχάλκο στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, τη νέα διολίσθηση του τζίρου (ο δεύτερος χαμηλότερος για το τρέχον έτος), τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών και το κλείσιμο της Jumbo σε νέα ιστορικά υψηλά (!!!)

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη θετική για τον Γενικό Δείκτη, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 2,05%. Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 0,58%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 10,13% και ο Τραπεζικός 9,43%.

Σημαντική η καθίζηση του τζίρου (-31,1%), με την μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 74,5 εκατ. ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

--Στρατής Πολυχρονέας

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη δημοπρασία των Εντόκων Γραμματίων 13 Εβδομάδων στις 11/2 (3,60% μεσοσταθμικό επιτόκιο έναντι 3,75% στη δημοπρασία του Ιανουαρίου) αλλά και η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων στην Πορτογαλία την ίδια μέρα, οδήγησαν στις 12/2 το spread των Ελληνικών Κρατικών χρεογράφων, σε σχέση με τα Γερμανικά, σε νέο χαμηλό από τον Ιούνιο του 2010 (551,9 μονάδες βάσης), επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Κάτι αντίστοιχο δε μπόρεσε να πραγματοποιηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γιατί αφενός το νέο περί παράτασης της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας με παράλληλη μείωση των τοκοχρεολυσίων άρχισε να "ξεθωριάζει" και αφετέρου γιατί οι ξένοι κυρίως επενδυτές, όπως άλλωστε πιστοποιείται και από την σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα περιμένουν τις εξελίξεις με το Ελληνικό χρέος, αλλά και την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στο διάστημα που υπολείπεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται και τα αποτελέσματα των "stress tests" των συστημικών Ελληνικών Τραπεζών, τα οποία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση προτού κατατεθεί στη Βουλή το Ν/Σ για την ιδιωτικοποίησή τους βάσει και των δηλώσεων του Διοικητή της ΤτΕ.

Όσον αφορά τα εγχώρια μακροοικονομικά στοιχεία, η αναρρίχηση της ανεργίας στο 28% το Νοέμβριο σε συνδυασμό με τον αποπληθωρισμό (-1,5%), συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της Ελληνικής οικονομίας, με την επιβράδυνση ωστόσο της υποχώρησης του ΑΕΠ (το δ΄3μηνο υποχώρησε τελικά κατά -2,6%, με τη συνολική υποχώρηση του ΑΕΠ για το 2013 να προσδιορίζεται στο -3,7% δηλαδή χαμηλότερα από το -4% που αναγράφεται στον Προϋπολογισμό του 2014) να ενισχύει τις προσδοκίες για θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2014.

Πέρα των όποιων προσδοκιών όμως και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., βασικό ζητούμενο είναι η προσέλκυση νέων ισχυρών κεφαλαίων από το εξωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί όχι τόσο μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, όσο η πραγματική ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

--Μάνος Χατζηδάκης

"Τα καλά μακροοικονομικά νέα συντήρησαν το ανοδικό κλίμα στην Αγορά την εβδομάδα που πέρασε, παρά την προοδευτική μείωση των τζίρων" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αναμενόμενα ίσως οι αγοραστές περιόρισαν την δραστηριότητα τους στο μέσον της εβδομάδας, όταν οι συσσωρευμένες αποδόσεις στους βασικούς Δεικτοβαρείς τίτλους έγιναν διψήφιες και η κατοχύρωση κερδών ήρθε σαν φυσική εξέλιξη μετά από το πολυήμερο ανοδικό σερί.

Γεγονός είναι ότι η Αγορά αρχίζει και διαφοροποιείται σε επίπεδο επιμέρους τίτλων, αποδίδεται δηλαδή "δικαιοσύνη" ανάλογα με τις προοπτικές και τα θεμελιώδη που εμφανίζουν οι εταιρείες, με αποτέλεσμα η στόχευση να γίνεται με βάση και το ειδικό ρίσκο που έχουν τα "χαρτιά" της υψηλής κεφαλαιοποίησης ανοίγοντας την ψαλίδα των αποδόσεων μεταξύ +27 και -9% και περιορίζοντας σε κάποιο βαθμό την ορμή της Αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον παραμένει σταθερά στραμμένο σε τρόικα, ΒlackRock και χρηματοδοτικό κενό.
Έχοντας μια καλή αρχική ένδειξη από το ΑΕΠ του 2013 (-3,7% έναντι αρχικής εκτίμησης 4,2%), μια θετικότερη αναθεώρηση των προβλέψεων είναι σχεδόν βέβαιη και στα τρία μέτωπα, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα αναμέναμε περισσότερη θετική οπτική σε επίπεδο αναλύσεων από διεθνείς οίκους που παρακολουθούν την πορεία των οικονομικών της Χώρας και άρα καλύτερους όρους αποτίμησης για μετοχές, ομόλογα ή άλλες αξίες που έχουν την βάση τους στην Ελλάδα.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε με μεγάλη όρεξη για νεότερα υψηλά, τελικά έκανε συντήρηση δυνάμεων προς το τέλος της εβδομάδας.

Το τοπικό υψηλό στις 1.285 μονάδες δεν υποδηλώνει κάποια αδυναμία ούτε αλλάζει το μεσοπρόθεσμο σενάριο νέων υψηλών. Απεναντίας ο Γενικός Δείκτης διατηρεί με άνεση τα σήματα αγορών από τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους αφού το κομβικό σημείο αναφοράς για την τάση βρίσκεται στις 1.210 μονάδες, ενώ οι ταλαντωτές έχουν ακόμα αρκετό περιθώριο πριν εισέλθουν στην βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένη ζώνη.

Η διόρθωση της ταχύτητας ανόδου του Γενικού Δείκτη είναι θετική εξέλιξη και από την άποψη του "δεσίματος" των επιπέδων, μιας και ο Δείκτης βρισκόταν σε αυτή την περιοχή διαπραγμάτευσης ένα μήνα νωρίτερα.

Η Αγορά δείχνει να "γεμίζει τις τιμές" με ειδήσεις, ενώ η "αλλαγή χεριών" στις μετοχές γίνεται με σχετικά ήπιο τρόπο όπως και η δραστηριοποίηση νέων δυνάμεων (ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς) που καλύπτουν την υστέρηση άλλων Δεικτοβαρών μετοχών (Coca Cola, Ελ. Πετρέλαια).

Η "μεγάλη εικόνα" παραμένει θετική και η προσέγγιση και διάσπαση των υψηλών της 10ης Ιανουαρίου σε επίπεδο Γενικού Δείκτη είναι μάλλον θέμα χρόνου.

"Την προσεχή Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup με Ελληνικό ενδιαφέρον" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η τελευταίες συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σε θετικό βηματισμό κινούνται τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, δειλά ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street (μετά την απροσδόκητη άνοδο των τιμών εισαγωγών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ), που την Δευτέρα έχει αργία.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη σημειώνουν τα πολύτιμα μέταλλα και ο χαλκός.

Ξεκινώντας από την Ασία, ασφαλώς και ξεχώρισε το -1,53% του δείκτη Nikkei, καθώς το γεν συνεχίζει να ενισχύεται έναντι του Αμερικανικού δολαρίου.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχωρίζει το +1,67% για το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ σε χαμηλό οκταετίας παραμένουν οι αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές βλέπουν θατικά την προοπτική ανάληψης της Πρωθυπουργίας της Χώρας από τον ηγέτη της κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat το Ευρωπαϊκό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, με κινητήριο δύναμη τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το προηγούμενο τρίμηνο, η Ευρωζώνη είχε αναπτυχθεί κατά 0,1%. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν βραδύτερη ανάπτυξη στο 0,2%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μικτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα μάκρο που "είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας".

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,3% στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο 0,2%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν παρέμεινε τον Φεβρουάριο, σταθερός, στις 81,2 μονάδες. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στις 80,6 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Υποχώρησε η ύφεση στην Ελλάδα για να διαμορφωθεί σε 2,6% του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο στο οποίο περιορίζεται ο ρυθμός πτώση του ΑΕΠ (α΄ τρίμηνο: -5,5%, β΄ τρίμηνο 3,7%, γ΄ τρίμηνο 3% και δ' τρίμηνο 2013 στο 2,6% του ΑΕΠ.

Κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι "είμαστε πολύ κοντά στην επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και θα συμβεί πολύ σύντομα μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση καθώς υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει". Και συνέχισε: "Είναι εκπληκτικά νωρίς, μέσα στη χρονιά, για να έχουμε σίγουρη γνώμη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα. Δηλώνω έκπληκτος από την αυτοπεποίθηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα".

Ζημιές ύψους 214 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης 2013 και 44 εκατ. ευρώ για το δ' τρίμηνο, εκτιμά η Alpha Finance πως θα εμφανίσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ερχόμενοι στα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στο ταμπλώ του Χ.Α., αξίζει να αναφερθεί ότι ο σημερινός τζίρος δεν είναι ενδεικτικός για την εξαγωγή "ασφαλών" συμπερασμάτων, έστω και αν η Αγορά δείχνει ότι δεν έχει "καύσιμα" για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, όσο ο Δείκτης παραμένει στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και με την συναλλακτική δραστηριότητα να διολισθαίνει, τόσο θα κερδίζει πόντους το σενάριο "διανομής" πριν πιθανό "pullback".

Από εκεί και πέρα, από σήμερα εισήχθησαν προς επαναδιαπραγμάτευση στο Χ.Α., στην κατηγορία "Κύρια Αγορά" και στον κλάδο "Διαφοροποιημένες Βιομηχανίες", οι 219.611.308 μετοχές της εταιρείας "VIOHALCO SA/NV", με κωδικό ΟΑΣΗΣ "ΒΙΟ" και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής € 3,75. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο.

Ο τίτλος άνοιξε στα 4,12 ευρώ (+9,87%), αναρριχήθηκε μέχρι τα 4,45 ευρώ (+18,67%) και τερμάτισε την συνεδρίαση στα 4,24 ευρώ (+13,07%). Για όσους προχωρούν σε επιθετικές τοποθετήσεις χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος "arbitrage". Στις 17.30 η μετοχή στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών, βρισκόταν στα 4,05 ευρώ (+8%) έχοντας διακινήσει 355000 τεμ.

Από την άλλη, "bull trap" αποδείχθηκε η απολύτως βραχύβια ανοδική αντίδραση των εισηγμένων θυγατρικών του ομίλου.

Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, οι 22 από τους 25 τίτλους του FTSE25 "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Εξαίρεση οι Jumbo (κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος), Eurobank Properties και Folli Follie Group (δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο).

Μέσω των συνηθισμένων "μαγικών" από τις τελικές δημοπρασίες, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Σωλ. Κορίνθου και στο υψηλό ημέρας οι Ελλάκτωρ, Μέτκα, ΟΤΕ, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo, Frigoglass.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1285,63 μονάδες (+1,08%), όμως μετά τις 15.07 μηδενίστηκαν τα αρχικά κέρδη και άρχισαν οι αλλαγές προσήμων. Μετά τις 16.12 πήραν ελαφρώς περισσότερες πρωτοβουλίες οι πωλητές και ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1260,02 μονάδες (-0,93%) για να επιστρέψουν οι αγοραστές σε Δεικτοβαρείς τίτλους (προεξάρχοντος του ΟΤΕ) και μετά τις 16.47 ο Δείκτης επέστρεψε σε θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1273,18 μονάδες (+0,10%) και με τις "ευεργεσίες" των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1280,46 μονάδες με κέρδη 0,68% (!)

Σαφώς βελτιωμένη η τελική εικόνα ανοδικών (70) - πτωτικών μετοχών (72), αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι ενδοσυνεδριακά οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν υπερδιπλάσιοι αυτών με θετικό.

Στα επιμέρους και εκτός της Jumbo, ίσως αξίζει διαγραμματικής αναφοράς η κίνηση σε Μυτιληναίο και ΕΕΕ.
Ο πρώτος δείχνει να αφήνει πίσω την "περιβόητη" τεχνική αντίσταση των 6,30 ευρώ, με τις αμέσως επόμενες τεχνικές αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 6,49 - 6,60 και 7,20 ευρώ.

Σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι παραμένει ο τίτλος της ΕΕΕ και αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 18,40 ευρώ.

Το σχόλιο τελειώνει με την αναφορά στις 12 εταιρείες που σε κεφαλαιοποίηση ξεπερνούν το 1 δισ ευρώ και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του:
ΔΕΗ (2,596 δισ ευρώ), Εθνική (8,868 δισ), Ελ. Πετρέλαια (2,185 δισ), ΟΠΑΠ (3,346 δισ), ΟΤΕ (6,121 δισ), Πειραιώς (9,79 δισ), Τιτάν (1,873 δισ), ΕΕΕ (6,982 δισ), Alpha Bank (7,635 δισ), Eurobank (2,761 δισ), Folli Follie Group (1,673 δισ), Jumbo (1,8 δισ).

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, που δεν είχε θετικό αντίκτυπο στον όγκο συναλλαγών.

Σημαντικά μειωμένες οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ οριακά αυξημένες ήταν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.942 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης, όμως αιφνιδιάστηκε από τις τελικές δημοπρασίες και έκλεισε με υποτίμηση 0,7%.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.195 - 3.873 Φεβρουαρίου, 1.316 για τον Μάρτιο, 6 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 414) κινήθηκε μεταξύ 410,25 και 419,75 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (500.000 Alpha Bank, 23.700 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.411), ΔΕΗ (1.421), Alpha Bank (1.694), Εθνική (665), Πειραιώς (1.803), Μυτιληναίο (753), ΟΠΑΠ (493), MIG (1.055), ΕΧΑΕ (175), Ελ. Πετρέλαια (266), Τιτάνα (164), Μέτκα (129), Frigoglass (105), ΕΕΕ (173).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε στο 35%, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών έμεινε χαμηλά καθώς μόλις 373 δικαιώματα άλλαξαν χέρια σήμερα (345 calls και 28 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.692.501 τεμ.), Εθνική (1.779.173 τεμ.).

Τέλος, 42.858 συμβόλαια του δείκτη λήξεως Φεβρουαρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v