Μικρή η χθεσινή πτώση, μικρός και ο... τζίρος, με την αγορά να διατηρείται τις τελευταίες 3-4 μέρες κοντά στα υψηλά της με μέτριες συναλλαγές. Ξεκάθαρη ένδειξη αναμονής αλλά και ελέγχου του «παιχνιδιού» από μερίδα των λεγόμενων «ισχυρών χεριών» που δείχνουν να περιμένουν κάτι, ένα έναυσμα για να κινηθούν ανάλογα.
Προσώρας η αγορά διορθώνει ενδοσυνεδριακά, μαζεύεται και «συσσωρεύει» αυτά τα μέτρια κεφάλαια και δυνάμεις, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.276,82 μονάδες, τον FT 25 στις 416 μονάδες, τις τράπεζες στην περιοχή των 196 μονάδων και τον FT Mid στις 1.233,16 μονάδες.
Ο τζίρος των 56,9 εκατ. ευρώ πράγματι μέτριος -χαμηλότερος και από αυτόν της Παρασκευής-, εάν δε αφαιρεθούν τα 8,3 εκατ. ευρώ (πακέτο 600.000 τεμαχίων στα 13,90 ευρώ) στην Jumbo τι μένει, λίγα πράγματα.
Όμως ενδοσυνεδριακά ο Γ.Δ. δοκιμάστηκε έως τις 1.265 μονάδες και ο 25άρης μέχρι τις 412 μονάδες και με τις δύο περιοχές στήριξης να αντέχουν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα και με τους δείκτες να «γυρίζουν» με λίγα κεφάλαια. Ούτως ή άλλως «ρηχή» η αγορά με 3-5 μετοχές να βαραίνουν σχεδόν 60% στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών.
Συμφωνώ κατά 99% με τον Θανάση Σταυρόπουλο, ο οποίος σημειώνει: «μπορεί αργά, αλλά σταθερά η αγορά να "στεγνώνει" από συναλλαγές, μπορεί να υπάρχει εμφανής "λειψυδρία" σημαντικών ειδήσεων, μπορεί οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να είναι οι πρωταγωνιστές στις περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις, όμως όλο και περισσότερο καθίσταται πασιφανές ότι τα ενεργά χαρτοφυλάκια, που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α., δεν έχουν αποφασίσει, ακόμα, την ώρα της σημαντικής διόρθωσης, συνεχίζοντας την πλάγια και απόλυτα ελεγχόμενη κίνηση των βασικών δεικτών».
Θα χρειαστούμε όμως εξελίξεις και ειδήσεις που θα βγάλουν την αγορά από τη συσσώρευση. Είτε θετικές -οπότε ποντάρουμε στην υπέρβαση των 1.305 μονάδων- είτε αρνητικές οπότε μαζευόμαστε χαμηλότερα.
Όμως, όπως γράφει ο Χρ. Κίτσιος, η Ελλάδα παραμένει hot story, καθώς παρότι δεν έχει κλείσει ακόμη ο Φεβρουάριος και επομένως δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση δεν κρύβει την αισιοδοξία της ότι θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα που «θα προκαλέσει σεισμό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.
Την ίδια αισιοδοξία συμμερίζονται και τα επιτελεία των μεγαλύτερων ξένων και εγχώριων brokers, με αποτέλεσμα εδώ και μερικές ημέρες να έχουν γυρίσει σχεδόν στο σύνολό τους θετικοί για την Ελλάδα, προτείνοντας αγορές ομολόγων και μετοχών στους πελάτες τους.
Σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, όπως το μετράει η τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα θα ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ. Το ύψος του θα μπορούσε να υπερβεί σύμφωνα με τις αναλύσεις τους ελαφρώς και τα 3,6 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση δείχνει ότι προτιμά να αφήσει «μαξιλάρι» μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων και για τη φετινή χρονιά.
Για να είμαστε περισσότερο σίγουροι για τα ανωτέρω θα θέλαμε να μετράμε εισροές ξένων κεφαλαίων και ενεργότερη παρουσία συγκεκριμένων ξένων funds, που μας έχουν συνηθίσει να προηγούνται με τις αγορές τους των ανοδικών κύκλων. Και μέχρι εχθές κάτι τέτοιο δεν καταγραφόταν στην έκταση που απαιτείται.
Σε αναμονή και οι τράπεζες, καθώς ανεξάρτητα από το νούμερο που τελικά θα ανακοινωθεί, είναι περίπου βέβαιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα λειτουργήσει ως απόλυτος καταλύτης για την Ελλάδα, εφόσον βέβαια οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι διαχειρίσιμες και δρομολογηθεί μέσα στο Μάρτιο η ΑΜΚ της Eurobank. Όντως εάν επιβεβαιωθεί. Πάντως, εχθές η μετοχή είχε -μετά από πολύ καιρό- ισχυρή-πειστική αντίδραση. Στο 0,534 ευρώ (+ 5,74%) με συναλλαγές 1.977.885 τεμαχίων αξίας 1.037.253 ευρώ.
Και με τη μετοχή του ΟΤΕ να διορθώνει -μετά από καιρό- υποχωρώντας μέχρι τα 12,20 ευρώ.