Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις μέρες στο «ψάξιμο» το ΧΑ

Χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση παραμένει το Χρηματιστήριο από τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τι δείχνει η υποχώρηση του τζίρου κάτω των 100 εκατ. ευρώ επί οκτώ συνεδριάσεις. Πώς κινούνται οι επενδυτές. Πιέσεις σήμερα σε ΟΤΕ, Jumbo. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Intralot, Alpha.

Εναλλαγές προσήμων, παρατεταμένη συσσώρευση του Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, απόλυτα επιλεκτικό ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους, ενδείξεις σημαντικής κόπωσης στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές και σημαντική "λειψανδρία" μεταξύ αγοραστών και πωλητών, που έχει σαν αποτέλεσμα στους σχετικά αναιμικούς τζίρους, είναι η εικόνα όλων των τελευταίων συνεδριάσεων.

Σημειώνεται ότι επί οκτώ συνεδριάσεις, ο τζίρος παραμένει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 2,58%, παρατηρείται κίνηση των δεικτών σε ιδιαίτερα περιορισμένο εύρος διακύμανσης. 

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση και αν θα μπορούσε να σημειωθεί κάποια διαφορετικότητα, αυτή θα ήταν η μικρή επέκταση του ενδιαφέροντος και εκτός 25αρη και που είχε σαν αποτέλεσμα το +1,26% του δείκτη FTSEM, λόγω Ιντρακόμ, Ιατρικού, ΟΛΘ, Άβακα, Σαράντη, Πλ. Θράκης, Σιδενόρ και Fourli.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τις υπάρχουσες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Αγορά αναζητά "καύσιμα" για να κινηθεί ψηλότερα. Από την άλλη, το συνεχιζόμενο "κατενάτσιο" και η απώλεια χρόνου, ίσως αποδειχθούν καταλυτικοί παράγοντες, όσο θα πλησιάζει ο χρόνος των εκλογικών αναμετρήσεων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε αναζήτηση αιτίας για την διάσπαση των σχετικά πρόσφατων υψηλών, βρίσκεται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, κατά την άποψη του Θεόδωρου Κρίντα.

Παρά την γρήγορη αντίδραση από τα χαμηλά του Ιανουαρίου, είναι εμφανής η ανάγκη ανεύρεσης της είδησης - καταλύτη που θα ενισχύσει το υπάρχον ενδιαφέρον και θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1300 μονάδων.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της Ελληνικής Αγοράς, η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος σε ελάχιστους τίτλους, με "νέο" χαρακτηριστικό την ανυπαρξία κινητικότητας σε μετοχές που θεωρητικά έχουν υστερήσει και διαθέτουν τα θεμελιώδη για να "απαιτήσουν καλύτερη χρηματιστηριακή μεταχείριση".

Η συναλλακτική αφύπνιση στα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό" απαιτεί ενεργοποίηση εγχώριων "κωδικών λιανικής" που είθισται να κινούνται με "καθυστερημένα αντανακλαστικά" και αφού ο Δείκτης έχει κατακτήσει υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Για να αποφευχθεί αυτή η περίπτωση, συνιστώνται κινήσεις επιλεκτικών, αλλά έγκαιρων, τοποθετήσεων, για τους μικροεπενδυτές που παραδοσιακά κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Από την άλλη, "οι μειωμένες συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων, πιθανότατα συνδέονται με την περιστασιακή παρακολούθηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από μερίδα ξένων χαρτοφυλακίων, που συμμετέχει ή απέχει, ανάλογα με την ροή των νέων" αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Πράσινα", κατά κύριο λόγο, τα μεγάλα Ασιατικά ταμπλώ, μικτά πρόσημα στην Ευρώπη (με προτίμηση στο "κόκκινο") και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, αν και κρατά σταθερό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει από καιρό θέσει σε εφαρμογή, η BoJ αποφάσισε να ενισχύσει δύο συμπληρωματικά προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στο να φτάσει η αυξημένη ρευστότητα στην Αγορά. Το ένα αφορά την διοχέτευση κεφαλαίων σε κλάδους της οικονομίας που η BoJ θεωρεί ότι έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Αποφασίστηκε η παράταση του προγράμματος για έναν ακόμα χρόνο, ενώ διπλασιάστηκε η "οροφή" του στα 7 τρισ. γεν (68 δισ. δολάρια). Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τις Τράπεζες και συγκεκριμένα, την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων με φθηνό χρήμα από την BoJ.

Αποφασίστηκε επίσης η παράτασή του για έναν ακόμα χρόνο και δίνεται η δυνατότητα στις Εμπορικές Τράπεζες να δανείζονται διπλάσια ποσά σε σχέση με πριν.

Ο Ιαπωνικός Nikkei "απάντησε" με άνοδο 3,13%

Αντίθετα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε μείωση της ρευστότητας στη διατραπεζική Αγορά κατά 48 δισ. γουάν (7,9 δισ. δολ), υποδεικνύοντας την ανησυχία της για την εκρηκτική αύξηση του δανεισμού. "Κόκκινη παραφωνία" το Χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με πτώση 0,77%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, τα επισφαλή δάνεια που κρατούνται από τις Ισπανικές Τράπεζες, διαμορφώθηκαν σε άλλο ένα ιστορικό υψηλό το Δεκέμβριο. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ισπανίας, εμφάνισαν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο 13,6% όλων των δανείων τον Δεκέμβριο, έναντι του 13,1% το Νοέμβριο. Τα "bad loans" ανέρχονται στα 197 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, έναντι των 192,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το οικονομικό συναίσθημα για τη Γερμανία βρέθηκε στο 55,7 έναντι πρόβλεψης για 61,5 τον Φεβρουάριο. Το οικονομικό συναίσθημα της Ευρωζώνης για την ίδια χρονική περίοδο σύμφωνα με την έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου ZEW βρέθηκε στο 68,5 έναντι πρόβλεψης για 73,9.

Η Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία είναι οι δυο Περιοχές με την μεγαλύτερη ζήτηση από τους επενδυτές hedge funds για το 2014, καθώς οι οικονομικές συνθήκες δείχνουν σημάδια βελτίωσης στις δυο περιοχές, σύμφωνα με την ετήσια δημοσκόπηση εναλλακτικών επενδύσεων της Deutsche Bank.

Μικτά πρόσημα και στην Wall Street, που επέστρεψε σε συναλλαγές μετά την χθεσινή αργία (Ημέρα του Προέδρου) και τους επενδυτές να δείχνουν προβληματισμένοι μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία του μεταποιητικού κλάδου και του Κατασκευαστικού δείκτη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Eλλάδα θα ξεπεράσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμά σε έκθεσή της η RBS, στην οποία βλέπει ως βασικό σενάριο την εισαγωγή σε τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με μερική ανάκτηση της πρόσβασης στις Αγορές. Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή είναι θετική, αλλά παράλληλα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για συγκρούσεις με την τρόικα. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι απαιτήσεις για περαιτέρω μέτρα θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την κυβέρνηση και σε νέες εκλογές
 
Τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν τις συζητήσεις με τις Ελληνικές Αρχές, τα μέλη της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, μαζί με εκπροσώπους της ΕΕ και τη ΕΚΤ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Άντζελα Γκαβίρια
 
"Οι Ευρωπαίοι αφήνουν το Σαμαρά μετέωρο»" σχολιάζει το Bloomberg, λέγοντας πως το πιθανότερο είναι να περιμένει η Ευρωζώνη μέχρι τον Αύγουστο για να ασχοληθεί με το Ελληνικό θέμα".
 
"Οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή περαιτέρω δανειακή βοήθειας παραπέμπεται για μετά τις εκλογές, ωστόσο το πρωτογενές πλεόνασμα θα λύσει τα χέρια του Σόιμπλε". Όπως σημειώνει το "Der Spiegel", στόχος του Σόιμπλε είναι να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και να καταστήσει σαφές πως μπορούν να υπολογίζουν σε περαιτέρω στήριξη μετά τις εκλογές. Χωρίς μια τέτοια προοπτική ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβλέπει τον κίνδυνο ενίσχυσης ριζοσπαστικών κομμάτων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην διάλυση του Κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα και σε μια αναζωπύρωση της "Ευρωκρίσης".
 
Στα 25 ευρώ από 18,9 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Folli Follie η Alpha Finance, ενώ διατηρεί τη σύσταση "neutral". Με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το 2013 θα ανέλθουν στα 919 και 299 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Για την περίοδο έως το 2015 η Alpha Finance προβλέπει ότι η μέση ετήσια μεταβολή των EBITDA θα κινηθεί με ρυθμό -2,3%.
 
Σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή του ΟΤΕ σε "neutral" από "outperform", λόγω της ισχυρής ανόδου της μετοχής στις τελευταίες συνεδριάσεις, προχωρούν οι Piraeus Sec. και Alpha Finance. 
 
Η Alpha Finance δίνει νέα τιμή-στόχο στα 13 ευρώ, από 8,2 ευρώ, ενώ σημειώνει ότι μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη του ΟΤΕ σε εγχώρια σταθερή και κινητή τηλεφωνία για εφέτος αλλά και για το 2015. Παράλληλα, βελτιώνει τις προβλέψεις της για τις ελεύθερες ταμειακές ροές του Οργανισμού μετά το 2015. Όσον αφορά στα αποτελέσματα έτους, περιμένει κέρδη 362 εκατ. ευρώ (-24%), με έσοδα ύψους 4,05 δισ., μειωμένα κατά 13,4% σε ετήσια βάση.
 
Η Piraeus Sec., ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 12,7 ευρώ από 9,8 ευρώ πριν καιτονίζει ότι περιμένει ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 180 εκατ. ευρώ στο Q4. Προβλέπει έσοδα ύψους 1,02 δισ. στο τρίμηνο, μειωμένα κατά 1,5% σε ετήσια βάση, με ζημιές στο Q4 ύψους 158,5 εκατ. λόγω του κόστους της εθελουσίας εξόδου, ύψους 240 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 6 Μαρτίου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς.
 
Από την άλλη και νέα αποκλιμάκωση σημειώθηκε σήμερα στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, καθώς η απόδοση των δεκαετών υποχωρεί κάτω από το 7,6%. Πρόκειται για επίπεδα που είχαν σημειωθεί το Μάρτιο του 2012, οπότε και σημειώθηκε η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.
 
Ερχόμενοι στα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις συνεδριάσεις παρουσιάζοντας ημερήσια μεταβολή μικρότερη του 1% και ο τζίρος συμπλήρωσε οκτώ συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.
 
Ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από τον Γενικός Δείκτη, αυτό κινήθηκε σε ένα εύρος μικρότερο των 10 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1283,17 (+0,50%) και υψηλό τις 1273,76 (-0,24%), άλλαξε 25 φορές πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1277,24 μονάδες (+0,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1274,94 μονάδες με απώλειες 0,15%.
 
Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων αυξήθηκε στα 70,6 εκατ. από τα οποία τα 10,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ). Σχετική μείωση του "συγκεντρωτισμού", καθώς σε οκτώ τίτλους διακινήθηκε το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου και Intralot. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οιJumbo, Folli Follie Group.
 
Δεν υπήρξε Δεικτοβαρής τίτλος που μέσω των δημοπρασιών να έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάν, MIG,Jumbo. 
 
"Η Αγορά βλέπει το ποτήρι της οικονομίας μισογεμάτο, κάτι που προς το παρόν δεν συνάδει με την σκληρή πραγματικότητα της πραγματικής οικονομίας" αναφέρουν οι συγκρατημένοι επαγγελματίες του χώρου.
 
Από εκεί και πέρα και για όσους συνεχίζουν να κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις, οι 418 μονάδες τείνουν να αποδειχθούν κύριο επίπεδο αντίστασης, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει το 422 ή 426.
 
Οι 414 και 412 μονάδες, κοντινή και κύρια στήριξη ενώ το "stop" για τους "long" παραμένει στο 410 που διάσπαση μπορεί να φέρει το 404.
 
Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη και σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, οι 1283 μονάδες παραμένουν η πρώτη αντίσταση, με την επόμενη στις 1305 - 1307, ενώ καθοδική διάσπαση των 1269 μονάδων μπορεί να ξαναφέρει τον Δείκτη προς τις 1258 μονάδες.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, νέο ιστορικό χαμηλό για την Medicon, ενώ επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά και η ΓΕΔ.
 
Επίσης, σε τρεις συνεδριάσεις και με συνολικό όγκο συναλλαγών 100 τεμ. ο τίτλος της Ελβιεμέκ σημειώνει κέρδη 72,5%.
 
Από την άλλη, νέα υψηλά 33 μηνών για τον Fourli, με επόμενη τεχνική αντίσταση στην ζώνη 5,18 - 5,20 ευρώ και νέα υψηλά 64 μηνών για τον Σαράντη, με τις επόμενες τεχνικές αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 7,04 και 7,25 - 7,35 ευρώ.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση εξαιρετικά στενού εύρους διακύμανσης, με κυριότερο χαρακτηριστικό τις μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει Παρασκευής, που ενίσχυσαν εντυπωσιακά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.
 
Ελαφρώς αυξημένες οι συναλλαγές και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (6.765 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 37.360 - 20.143 Φεβρουαρίου, 17.216 για τον Μάρτιο, 1 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 416) κινήθηκε μεταξύ 414 και 419,25 μονάδων, ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης και έκλεισε με υπερτίμηση 0,25%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.000 Μέτκα), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (980), ΔΕΗ (912), Alpha Bank (628), Εθνική (620), Πειραιώς (693), Μυτιληναίο (588), ΟΠΑΠ (413), MIG (683), Ελ. Πετρέλαια (165), Intralot (327), ΓΕΚ (115).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 37% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 650 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (164 δικαιώματα αγοράς και 486 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.192.501 τεμ.), Εθνική (1.828.290 τεμ.).
Τέλος, 32.680 συμβόλαια του δείκτη λήξεως Φεβρουαρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

 

 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v