Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται... δέλεαρ για τους επενδυτές

Απουσία κινήτρων, το ΧΑ συνεχίζει την πλάγια κίνηση κοντά στα «υψηλά» των 1.300 μονάδων. Προαπαιτούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων (1.270 για Γ.Δ. και 405-410 για FT 25). Βραχυπρόθεσμο συγκριτικό πλεονέκτημα για ΟΠΑΠ έναντι ΟΤΕ. Στα επιμέρους το... όποιο ενδιαφέρον.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, οικονομία και deals διχάζουν τη Wall, για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση το χρηματιστήριο συνεχίζει το... ψάξιμο.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.274,94 μονάδες -σε εύρος διακύμανσης 1.283,17-1.273,76 μονάδων-, με τον FT 25 στις 414,83 μονάδες -σε εύρος διακύμανσης 418,40-414,75 μονάδων- σε ακόμη μία συνεδρίαση μέτριου-χαμηλού τζίρου, που συνολικά έφθασε στα 70,6 εκατ. ευρώ (από τα οποία σχεδόν 9 εκατ. ευρώ σε πακέτα 4-5 μετοχών).

Στις 197,37 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, με την Εθνική στα 3,67 ευρώ (+0,27%), την Πειραιώς στο 1,93 ευρώ (+0,52%) και την Alpha Bank κατά 1,50% υψηλότερα στο 0,705 ευρώ. Με απώλειες η Eurobank και η Attica Bank από τον FT Mid, που παραμένει πέριξ των 1.250 μονάδων, γεγονός που θεωρείται ενθαρρυντική τεχνική ένδειξη βραχυπρόθεσμα.

Οι συναλλαγές παραμένουν ένας... δείκτης και, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, για οκτώ συνεδριάσεις ο τζίρος παραμένει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 2,58%, παρατηρείται κίνηση των δεικτών σε ιδιαίτερα περιορισμένο εύρος διακύμανσης. 

Εμφανής η απουσία κατεύθυνσης ελλείψει κινήτρων και... δέλεαρ, με την πλειονότητα των ξένων σε επαγρύπνηση, τους εγχώριους παίκτες να περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις και με την αγορά να περιμένει το έναυσμα για να κινηθεί. Είτε πάνω από τις 1.305 είτε χαμηλότερα των 1.180 μονάδων, καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου του 2013 συνεχίζει την κίνησή της σε ένα εύρος που ενδιάμεσα έχει δώσει και τοπικές κορυφές και τοπικούς πυθμένες.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr «...λύσεις εδώ και τώρα στα καυτά θέματα του ενεργειακού κόστους και της προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων ζητά η αγορά από την κυβέρνηση, φοβούμενη ότι ο προεκλογικός κύκλος και η μεταρρυθμιστική κόπωση των βουλευτών θα φρενάρουν την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Τρεις μήνες πριν από τις δίδυμες εκλογές του Μαΐου και με την προεκλογική περίοδο να έχει ήδη ανοίξει καθώς η κυβέρνηση ξηλώνει με παροχές το -μακρύ- πουλόβερ του πρωτογενούς πλεονάσματος, η αγορά έχει κάθε λόγο να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα».

Αυτό αποτυπώνεται σε άλλες περιπτώσεις περισσότερο, σε άλλες λιγότερο, στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά μετοχών/εισηγμένων, δραστηριοτήτων, κλάδων.

Ενδεικτική, σύμφωνα με παίκτες της αγοράς, η εικόνα του ευρύτερου βιομηχανικού κλάδου ενέργειας, από τη ΔΕΗ μέχρι τις θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Στα 6,47 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στo 1,76 ευρώ της ΣΙΔΕΝΟΡ, αντιπροσωπευτικές του ευρύτερου κλάδου, που όπως αναφέρει τελευταία συχνά ο Μιχάλης Καϊταντζίδης ασφυκτιά από το υψηλό κόστος ενέργειας/παραγωγής. Και όπως εύγλωττα τιτλοφορείται το σχετικό θέμα: «Τρία μέτωπα ΔΕΝ μπορούν να περιμένουν τις κάλπες».

Πλάγια κίνηση των βασικών δεικτών και μετοχών, κυρίως για τον FT 25 και δευτερευόντως για τον FT Mid, καθώς από τις τράπεζες μέχρι τη βιομηχανία και το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων επικρατεί η απόλυτη επιφυλακτικότητα - ρευστότητα.

Όπως σημείωνε εχθές έμπειρος παράγων της αγοράς, το... μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων πολύ δύσκολα θα δώσει πόντους στην αγορά εν μέσω εντεινόμενης προεκλογικής αντιπαράθεσης. Υπάρχει αλήθεια έστω 1% πιθανότητα να ανοίξει μέχρι τα μέσα Μαΐου το θέμα της ΕΥΑΘ ή της ΕΥΔΑΠ, ή μήπως της ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ);

Θεωρητικά, σε αυτό το διάστημα θα μπορούσαν να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις που ενέχουν περιορισμένο πολιτικό κόστος, λ.χ. η διάθεση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ, τώρα που η αποτίμηση του Οργανισμού έχει φτάσει περίπου τα 6 δισ. ευρώ. Άντε και κανένα ακίνητο από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, συμπλήρωνε ο ίδιος παράγων, ο οποίος κρατά πολύ-πολύ χαμηλά τον πήχη από αυτό το... μέτωπο.

Για αυτό και έχει τη σημασία της η προσέγγιση του Στέφ. Κοτζαμάνη για το αν αξίζει τα... λεφτά του το τελευταίο ανοδικό ράλι, που για τον Γενικό Δείκτη φτάνει το 37,53% σε διάστημα εξαμήνου. Δεδομένου ότι το Χ.Α. έχει εισέλθει ήδη σε περίοδο ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων έχει σημασία το τι θα καταγράψουν τα μεγέθη Q4 2013.

Ο Στέφ. Κοτζαμάνης σημειώνει πως, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η κερδοφορία των περισσότερων εισηγμένων θα σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση μέσα στο 2014.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της BETA Χρηματιστηριακής, σύμφωνα με τα οποία, στις 26 εταιρείες που παρακολουθεί: α) οι 22 προβλέπεται να εμφανίσουν ελκυστικότερους δείκτες P/E σε σύγκριση με αυτούς του 2013, β) άλλες δύο θα εμφανίσουν υψηλότερα P/E, ωστόσο στα αποτελέσματα του 2013 είχαν σημειώσει έκτακτα κέρδη (ΟΤΕ, ΕΧΑΕ), γ) δύο αναμένεται να εμφανίσουν ζημία και στις δύο οικονομικές χρήσεις (Fourlis, ΣΙΔΕΝΟΡ).

Οικονομικά μεγέθη που διαδραματίζουν τον ρόλο τους και ενίοτε μπορεί να κάνουν τη διαφορά, βραχυπρόθεσμα.

Τεχνικά θα επιμείνουμε πως προαπαιτούμενη είναι η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες, γεγονός που επιτεύχθηκε άλλωστε και στη χθεσινή συνεδρίαση. Οι 1.270 μονάδες ως ευρύτερη περιοχή, όπως και οι 410-405 μονάδες είναι ζώνες τιμών που θα πρέπει να επιβεβαιώνονται καθημερινά και για όσο η αγορά συνεχίζει σε αυτήν την πλάγια κίνηση.

Όπως σημειώναμε και εχθές στον Εκηβόλο με επιβεβαίωση της στήριξης των 405 μονάδων ο 25άρης θα εξακολουθεί να βλέπει υψηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v