Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πτωτικό τέμπο κινείται το Χρηματιστήριο

Με μικρό, για άλλη μία συνεδρίαση, τζίρο το Χρηματιστήριο κινείται πτωτικά. Frigoglass, Jumbo, ΜΕΤΚΑ καταγράφουν απώλειες της τάξης του 2%. Καλύτερη εικόνα για Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΕΥΠΡΟ. Στα επίπεδα των 416 μονάδων ο FTSE 25.

Συναλλακτική άπνοια, μέχρι τώρα, στο Χ.Α. με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πτωτικά προς τις 1.260 μονάδες και τον FT 25 προς τις 412 και εν συνεχεία να επιστρέφουν στις 1.270 μονάδες και τις 415 μονάδες.

Ο τζίρος, που δεν ξεπερνούσε στις 14:45 τα 37 εκατ. ευρώ, είναι συγκριτικά ο χαμηλότερος των τελευταίων ημερών. Επ' αυτού οι εκτιμήσεις διίστανται, καθώς άλλοι παίκτες κάνουν λόγο για περαιτέρω «στέγνωμα» της αγοράς, που παραπέμπει σε αποσαφήνιση της τάσης άμεσα, ενώ άλλοι εκτιμούν πως με τον μετριότατο τζίρο καταδεικνύεται η αδιάφορη στάση ειδικά των ξένων, που εδώ και μέρες κινούνται ελάχιστα.

Μετρημένες οι κινήσεις τους, περιορίζονται στις μετοχές του ΟΤΕ (όπου ρευστοποιούν μικρό μέρος των θέσεών τους), του ΟΠΑΠ (όπου ενισχύουν ελαφρώς τις θέσεις τους), της Πειραιώς, της Jumbo και επιλεκτικά σε Τιτάν, Motor Oil, Folli Follie Group.

Κατά συνέπεια το όποιο παιχνίδι γίνεται κυρίως από «ελληνικά χέρια», που σε αυτήν τη φάση τηρούν στάση αναμονής. Άλλωστε, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, τα περισσότερα μέτωπα -από την τρόικα, τις τράπεζες, μέχρι τον κλάδο της ενέργειας, το φόρο υπεραξίας- παραμένουν ανοικτά.

Ωστόσο, το γεγονός πως η αγορά με αυτές τις συναλλαγές διατηρείται κοντά στις 1.300 και στις 425 μονάδες δείχνει τη διάθεση των «ισχυρών χεριών» να στηρίξουν το χρηματιστήριο. Έτσι κι αλλιώς η προσπάθειά τους δεν κοστίζει και πολύ.

Η διάθεση των βραχυπρόθεσμων αποτυπώνεται εύγλωττα στην οριακή διακύμανση, που για τη μετοχή του ΟΤΕ είναι αρνητική και για τον τίτλο του ΟΠΑΠ είναι θετική. Η στάση αναμονής κι επιφυλακτικότητας αποτυπώνεται στην ήπια διακύμανση μετοχών-σηματωρών όπως είναι ο Μυτιληναίος, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη να υποχωρεί κατά 0,72% στις 1.239 μονάδες, λιγοστές είναι οι μετοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Διατηρείται σε Intracom, με μέτριο τζίρο σε ΣΙΔΕΝΟΡ, Fourlis, Υγεία και μικτές τάσεις σε Eurobank και Attica Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v