Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Η εκκρεμότητα στο τραπεζικό... μέτωπο σκιάζει το χρηματιστήριο λειτουργώντας ανασταλτικά για την πλειονότητα των μετοχών μεγάλης & μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 404 μονάδων για τον FTSE 25. Στο επίκεντρο και τα παράγωγα.

Έχουν παρέλθει δύο και πλέον μήνες, έχουν συνταχθεί αρκετά διαφορετικά προσχέδια, αλλά η κυβέρνηση και η τρόικα βρίσκονται ακόμη στο σημείο μηδέν σε σχέση με το φλέγον θέμα των αλλαγών στα warrants.

Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Χρ. Κίτσιος στο σχετικό θέμα με τον εύγλωττο τίτλο "Κόντρα κυβέρνησης- Τρόικας..." αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί (και) στη χρηματιστηριακή αγορά.

Με ένα τόσο ουσιώδες ζήτημα ανοιχτό, το ότι η αγορά διατηρείται αρκετά κοντά των "τελευταίων υψηλών" της είναι ενθαρρυντικό. Και ενδεικτικό της διάθεσης αρκετών "ισχυρών χεριών" από τις ξένες αγορές και την εγχώρια να κρατήσουν το χρηματιστήριο σε αυτά τα επίπεδα, να μην εξανεμιστούν αποτιμήσεις εκατομμυρίων ευρώ, που κερδήθηκαν επίπονα, επίμονα από τα ελάχιστα του Ιουνίου - Ιουλίου 2012 σταδιακά μέχρι σήμερα.

Στις 1.250 μονάδες πάλι ο Γενικός Δείκτης με χαμηλό συνεδρίασης τις 1.242, στις 406 με χαμηλό τις 405 μονάδες FTSE, σε μία ημέρα όπου οι συναλλαγές παρέμειναν μέτριες, πολύ μέτριες, καθώς δεν ξεπέρασαν καν τα 50 εκατ. ευρώ.

Τζίρος χαμηλός, αλλά τζίρος... αναμονής μέχρις ότου αποσαφηνισθούν οι προθέσεις των δανειστών, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι έμπειροι παίκτες διερωτώνται εάν και τι παιχνίδι παίζουν οι τρεις της τρόικας, κατά πόσν το ΔΝΤ ή το Βερολίνο ή οι Βρυξέλλες έχουν μύχιους σχεδιασμούς και για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ευρύτερα για την εναπομείνασα ελληνική επιχειρηματικότητα.

Αλήθεια, μπορεί κάποιος, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να γνωρίζει με βεβαιότητα εάν και τι μεθοδεύεται ερήμην της Αθήνας, στην οικονομία, στο επιχειρείν; Προσωπικά εκτιμώ πως όχι. Και ο εντεινόμενος εκνευρισμός των ίδιων των τραπεζιτών φαίνεται να ενισχύει αυτήν την προσέγγιση.

Οπότε υφίσταται μία πολύ σημαντική εκκρεμότητα, από τη διευθέτηση της οποίας θα εξαρτηθούν αρκετά. Το γεγονός,πως η Goldman Sachs έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωί επαφές με ανθρώπους της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Εθνικής μετριάζει, εν μέρει, την ανησυχία παραγόντων της αγοράς. Υποθέτουμε πως είμαστε κοντά σε μία λύση, εκτιμούσε εχθές το βράδυ τραπεζικός παράγων, ο οποίος είναι καλά ενημερωμένος.

Εάν αρθεί αυτό το... αδιέξοδο, η αγορά θα έχει έναν πολύ βασικό λόγο για να κινηθεί (είτε υψηλότερα των 1.305 μονάδων είτε χαμηλότερα των 1.180 και πάλι). Αυτό που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι το βραχυπρόθεσμο γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών (οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετρούν πολύ στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη) με τα χρηματιστήρια στο πράσινο και τους αγοραστές να επιστρέφουν στη Wall. Τουλάχιστον επανέρχεται η βραχυπρόθεσμη τάση στις διεθνείς αγορές.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί η απλή λήξη συμβολαίων σήμερα (για τις μετοχές του FTSE) με τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις να θεωρούνται ιδιαίτερα πονηρές από γνώστες της αγοράς. Στα υπόψη πως ισχυρός ξένος παίκτης, με σημαντική θέση στα παράγωγα (γύρω στο 15% των συνολικών θέσεων), φέρεται να έχει γυρίσει τα ΣΜΕ του (roll over) από τη συνεδρίαση της Τρίτης σε long.

Θα δούμε, όπως και εχθές, από την αρχή τη συνεδρίαση και από νωρίς θα έχουμε εικόνα για τη σημερινή κρίσιμη ημέρα. Με ζητούμενο κατ΄αρχάς την επιβεβαίωση των πολύ σημαντικών 404-400 μονάδων για τον 25άρη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v