Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τι θα καθορίσει την τάση

Η "βουτιά" προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης θέτει σε εγρήγορση τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Ζητούμενη παραμένει η επιβεβαίωση (ή όχι) των στηρίξεων για Γενικό Δείκτη και FT 25 αλλά και η κίνηση μετοχών όπως Εθνική, ΟΤΕ, Μυτιληναίος.

Στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης έγινε η ζημιά, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει σε κλείσιμο στις 1.256,52 μονάδες και τον FT 25 στις 409,43. Με συναλλαγές 73,1 εκατ. ευρώ, αλλά με περισσότερα πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις απ' ό,τι στις προηγούμενες 3-4 συνεδριάσεις.

Ωστόσο, όπως σημείωνε στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, «...σε βραχυχρόνιο διάγραμμα, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρούνται σε ανοδικό κανάλι, με τα όρια αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης να εντοπίζονται στις 1.240 και στις 403 μονάδες, αντίστοιχα».

Και σε αυτήν τη μέτρηση θα επιμείνουμε, καθώς καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για εκβιασμό διαμόρφωσης χαμηλότερων τιμών μετά από ένα διάστημα πλάγιας κίνησης. Με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία και την πληροφόρηση που έχουμε, η χθεσινή πίεση της αγοράς προς το κλείσιμο δεν δικαιολογείται παρά μόνο στην περίπτωση όπου «ισχυρά χέρια», προεξοφλώντας άνοδο, επιδίωξαν να τοποθετηθούν χαμηλότερα/φθηνότερα.

Από αυτήν την άποψη θα σταθούμε περισσότερο στα πακέτα που άλλαξαν εχθές χέρια στις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Folli Follie, ΕΧΑΕ, στα «μαζέματα» από χαμηλότερα επίπεδα στους τίτλους των Intralot, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Τιτάν, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικών Πετρελαίων και Fourlis, J&P Άβαξ, Intracom, ΣΙΔΕΝΟΡ, Υγεία και στην περιρρέουσα εικοτολογία πως κάτι ετοιμάζεται.

Το πιθανότερο είναι πως είτε θετικό είτε αρνητικό η αγορά σήμερα-αύριο θα δώσει σήμα ή περισσότερων πωλήσεων ή επανατοποθετήσεων. Όπως σημειώναμε και στις προηγούμενες ημέρες (και μέσω του Εκηβόλου) η συσσώρευση ολοκληρώνεται (ή με υπέρβαση των 1.305 μονάδων ή με υποχώρηση χαμηλότερα των 1.240 σε πρώτη φάση).

Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν τη χθεσινή... βουτιά στην κυκλοφορία της είδησης πως το γερμανικό ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωνε για πρώτη φορά την ύπαρξη εσωτερικού εγγράφου όπου εξετάζονταν διάφορα ενδεχόμενα... κ.λπ. κ.λπ.

Το ότι το Βερολίνο έχει εκπονήσει τόσα εναλλακτικά σχέδια για την Ελλάδα (και τους υπόλοιπους της περιφέρειας), όσα δένουν τα συμφέροντά του, είναι γνωστό σε όλους, εδώ και καιρό. Σιγά τώρα... που το δημοσίευμα της Handelsblatt έκανε τη ζημιά. Άλλωστε, η... βουτιά έγινε τρεις ολόκληρες ώρες αφότου είχε φτάσει και στο τελευταίο χρηματιστηριακό γραφείο το «νέο».

Όσα αναφέρει ο Χρ. Κίτσιος για τις εξελίξεις στις τράπεζες, η αδυναμία της Αθήνας να εξασφαλίσει έστω μία δήλωση των δανειστών πριν από τις εκλογές, οι θέσεις 2-3 «ισχυρών χεριών» στα παράγωγα, σε συνδυασμό με την πρόθεση αμερικανικού ξένου οίκου να τοποθετηθεί, αλλά από χαμηλότερες/φθηνότερες τιμές, αποτελούν επαρκέστερους λόγους για να πιεστεί η αγορά, όπως πιέστηκε εχθές προς το τέλος.

Για αυτό θα επιμείνουμε πως η αγορά χρειάζεται προσοχή σήμερα-αύριο. Να δούμε:
- εάν θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι στηρίξεις του Γ.Δ. και του FT 25,
- εάν σε μετοχές σηματωρούς θα ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς ή περαιτέρω πωλήσεων στις πρώτες σημαντικές τεχνικές περιοχές,
- εάν η μετοχή της Εθνικής θα κρατήσει τα 3,55 ευρώ,
- κατά πόσον θα βγουν αγοραστές λ.χ. στον ΟΤΕ από τα 12,02 ευρώ,
- ή στον Μυτιληναίο από τα 6,20 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση για να έχουμε πληρέστερη εικόνα θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις 13.00-14.00 όπου συνήθως ενεργοποιούνται οι όποιες εντολές για λογαριασμό ξένων παικτών και συγκεκριμένων εγχώριων «ισχυρών χεριών».

Θα παρακολουθήσουμε επισταμένα τη συνεδρίαση από την αρχή της, ενώ θα ανεβάσουμε το πιο ενδεικτικό από τα διαγράμματα στον Εκηβόλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v