Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τσικνοπέμπτη με... νηστίσιμο τζίρο

Συνεχίζεται η κίνηση στο... ρελαντί για την αγορά. Μέσω των δημοπρασιών αποφεύχθηκε τελικά το νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2014. Ήπιες απώλειες προς τις 1.250 μονάδες με πιέσεις σε ΟΠΑΠ, Εθνική και Jumbo. Κέρδη για ΟΛΠ, Μotor Oil, ΕΥΔΑΠ.

Κυριολεκτικά στα "χασομέρια", ή αλλιώς στις τελικές δημοπρασίες, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά απέφυγε να καταγράψει νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου, για το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, ο χαμηλότερος (μέχρι στιγμής) τζίρος έχει σημειωθεί στις 3/1 (43,24 εκατ.) και σήμερα πριν τις τελικές δημοπρασίες η μικτή αξία συναλλαγών ήταν στα 40,6 εκατ. για να τερματίσει την συνεδρίαση στα 46,9 εκατ. που είναι και ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος για το τρέχον έτος.

Μάλιστα από τα 46,9 εκατ. θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 2,3 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΗΡΑΚ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ), ενώ το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα από τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank.

Κακή και η τελική εικόνα, καθώς 61 ανοδικές μετοχές "αντικρίζουν" 80 πτωτικές, ενώ ενδοσυνεδριακά η αναλογία ήταν ελαφρώς χειρότερη.

Εξαιρετικά δύσκολη καθίσταται η πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς αύριο λήγουν τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, στην Αγορά Παραγώγων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από εκεί και πέρα, το μόνο που δείχνει σχετικά βέβαιο είναι ότι οι "μηχανές" του Χ.Α. συνεχίζουν να κινούνται στο ρελαντί, αν δεν έχουν σβήσει τελείως.

Επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, σε μία Αγορά που δεν θέλει να υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα, καθώς είναι η μοναδική αναδυόμενη Αγορά με ισχυρό νόμισμα, στοιχείο που μπορεί να αποτρέψει την άτακτη αποεπένδυση, ενώ από την άλλη δείχνει να περιμένει τον καταλύτη που μπορεί να δώσει τα απαιτούμενα "καύσιμα" για κίνηση προς νέα υψηλά.

Μέχρι τότε, κάθε είδηση θα αντιμετωπίζεται με σημαντική νευρικότητα και οι εναλλαγές προσήμων θα είναι σε ημερησία διάταξη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Διατηρείται το νωθρό - υποτονικό σκηνικό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς είναι εμφανής η έλλειψη των νέων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σκέψεις για επανατοποθετήσεις και ταυτόχρονη κίνηση του Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το εύλογο ερώτημα είναι αν οι επόμενες εξελίξεις δικαιολογούν ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, καθώς η πτωτική κίνηση μόνο από ακραίες εξελίξεις μπορεί να υπαγορευθεί, δεδομένου ότι τα funds που πρόσφατα απέκτησαν μετοχικές θέσεις θα διακρατήσουν τις θέσεις τους αποφεύγοντας την αποεπένδυση από το μοναδικό αναδυόμενο χρηματιστήριο που ανήκει στην Ευρωζώνη, αλλά και από μία Αγορά που λόγω "ρηχότητας" θα τους δυσκολέψει πολύ τις κινήσεις σημαντικής μείωσης θέσεων.

Αν και το απρόβλεπτο "λευκού" ή "μαύρου κύκνου", ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί από τις Αγορές, δύσκολη διαφαίνεται η διαφυγή του Δείκτη από το γνωστό εύρος 1115 - 1306.

Δύσκολη θεωρείται και η άμεση αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από κάποιο διεθνή οίκο αξιολόγησης, πριν οριστικοποιηθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία για το παρελθόν έτος και όχι μόνο.

O πολιτικός κίνδυνος από τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου μπορεί να εντείνει την εκλογολογία, σε σχέση με το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ενώ καμία αποκρατικοποίηση δεν μπορεί να συντελεστεί (εύκολα) τους επόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ, θα χρειαστούν πολύ περισσότερες Κυβερνητικές πρωτοβουλίες από την αναγγελία σύστασης εταιρείας σε ένα 24ωρο, ενόψει της πλειάδας των σωρευμένων αντικινήτρων για ανάληψη σοβαρών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, στο "κάδρο των ανησυχιών" ίσως πρέπει να προστεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, αν αυτές αποδειχθεί ότι μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις διεθνείς Αγορές.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση του "κόκκινου" στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές με "πράσινη" εξαίρεση το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας (+0,08%), πιέσεις και στην Ευρώπη όπου ξεχωρίζει το -1,05% του Γερμανικού DAX, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι μεγαλύτερες απώλειες για Nikkei (-2,15%) και Hang Seng (-1,19%), μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα διολίσθησε σε χαμηλό επτά μηνών. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC μειώθηκε στο 48,3 από 49,5 τον προηγούμενο μήνα.

Επιφυλακτική η εικόνα και στην Ευρώπη, καθώς ο συνολικός ΡΜΙ της Ευρωζώνης υποχώρησε το Φεβρουάριο στο 52,7 από 52,9 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές είχαν ανεβάσει ακόμη υψηλότερα τον πήχη για το Φεβρουάριο προβλέποντας ανάκαμψη στο 53,1.

Προσπάθεια ισχνής ανοδικής αντίδρασης στο NYSE, μετά τις χθεσινές σημαντικές ρευστοποιήσεις, καθώς η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed τάχθηκε υπέρ της σταδιακής περιστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στη σύσκεψη του Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα τα πρακτικά δείχνουν πως επιστρέφει στην ατζέντα της Κεντρικής Τράπεζας το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων, με ορισμένα μέλη της FOMC να υποστηρίζουν πως η Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο κοντινό μέλλον.

Η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street, ξεκίνησε στον απόηχο των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας (σχετικά χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών), τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την μεταποίηση και τα χειρότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Wal-Mart Stores.

Επιστροφή στο ΧΑ

Συναντήσεις μεταξύ επενδυτικών κεφαλαίων και Ελληνικών Τραπεζών διοργανώνει αύριο στην Αθήνα η Goldman Sachs. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα θα βρεθούν τα τμήματα ανάλυσης των επενδυτικών οίκων και θα συναντηθούν με όλες τις διοικήσεις. Θα ζητήσουν ενημέρωση για τα πλάνα αναδιάρθρωσης των Τραπεζών και θα συζητήσουν για τις εκτιμήσεις αναφορικά με τα "stress tests". Στις συναντήσεις αυτές το "παρών" θα δώσουν εκπρόσωπος του ΤΧΣ, αλλά και ο Wes Mc Grey από το ΙΜF.

Σε αναβάθμιση της σύστασης για τα Ελληνικά Πετρέλαια σε "hold" από "sell" προχώρησε η Societe Generale.

Τιμή- στόχο 9 ευρώ και σύσταση "buy" για τη Motor Oil, δίνει η UBS, επισημαίνοντας τις αξιόπιστες επιδόσεις της, αλλά και την ισχυρή επιρροή της Ελληνικής Αγοράς στην πορεία της μετοχής, σε αντίθεση με άλλους τίτλους του κλάδου που επηρεάζονται περισσότερο από τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Τιμή-στόχο τα 7,75 ευρώ και σύσταση "neutral" για τα Ελληνικά Πετρέλαια, δίνει η UBS, επισημαίνοντας ότι τα περιθώρια κέρδους στη διύλιση έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στη μετοχή, με την εταιρεία να επηρεάζεται περισσότερο από την εγχώρια Αγορά.

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας ανάποδα την σημερινή αναφορά στα όσα συνέβησαν στο ταμπλώ του Χ.Α., μικρή η κινητικότητα (ως συνήθως) χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισαν οι Ιντρακόμ, Αεροπορία Αιγαίου και Autohellas (η επιστροφή κεφαλαίου, ένα ευρώ ανά μετοχή για τν πρώτη, θα επηρεάσει θετικά και την δεύτερη, λόγω μετοχικής συμμετοχής της στην Aegean), κινητικότητα στην ΑΝΕΚ και ακόμα μεγαλύτερη στην Δομική Κρήτης, που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ το σημερινό "bid" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον "ενδιαφέρον".

Μεταφερόμενοι στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ.
Αντίθετα δεν "φόρεσαν καθόλου τα πράσινα" οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μέτκα, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, MIG, Intralot.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της Motor Oil και στο χαμηλό οι Εθνική (επόμενη τεχνική στήριξη στα 3,49 ευρώ) και Ελ. Πετρέλαια (επόμενη στήριξη στα 6,88 ευρώ).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 16 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1242,67 (-1,10%) και υψηλό τις 1258,88 μονάδες (+0,19%), μετά τις 16.17 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1253,33 (-0,25%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1250,25 μονάδες με απώλειες 0,5%.

--ΧΠΑ

Ελαφρώς πτωτική συνεδρίαση, που συνδυάστηκε με σημαντική μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.507 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 37.159 - 18.595 Φεβρουαρίου, 18.328 για τον Μάρτιο, 236 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 408,5) κινήθηκε μεταξύ 404,25 και 410,75 μονάδων, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,39%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (25.800 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.490), ΔΕΗ (773),Alpha Bank (1.013), Εθνική (1.298), Πειραιώς (1.238), Μυτιληναίο (620), ΟΠΑΠ (257), MIG (572), Ελ. Πετρέλαια (294), Intralot (304), Jumbo (154).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, μικρή ενίσχυση του όγκου συναλλαγών σημειώθηκε στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου σημειώθηκαν συνολικά 694 τεμάχια (330 δικ. αγοράς και 364 δικ. πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 36%. 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.192.501 τεμ.), Εθνική (1.816.621 τεμ.).
 
Τέλος, 14.461 συμβόλαια του δείκτη λήξεως Φεβρουαρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v