XA: Γιατί «στέγνωσε» η αγορά

Πονηρή «νηνεμία» στο χρηματιστήριο, με τη βουτιά στο τζίρο να μην συνοδεύεται ωστόσο από σημαντική πτώση των δεικτών. Πώς αποτιμούν οι επενδυτές τα νέα δεδομένα. Στις τράπεζες στραμμένα τα βλέμματα εν όψει των stress tests. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Πτωτικό σερί 5x5 είχε πολύ καιρό να «γευτεί» το ΧΑ. Μετά μάλιστα το δύο ανοδικά (αρχές Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου) η αγορά θα έλεγε κάποιος, πως είχε...καλομάθει τους παίκτες.

Άλλωστε παρά την «κόκκινη εβδομάδα» στην οποία αναφέρεται ο Θανάσης Σταυρόπουλος και την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 1.249,96 μονάδες (στις 406,51 ο FTSE) ακόμη μετρά απόδοση 7,51% από την αρχή του έτους.

Ο μέτριος, πολύ μέτριος τζίρος ενδεικτικός της πραγματικής διάθεσης πωλητών- αγοραστών, καθώς μειώθηκε στα 61,8 εκατ. ευρώ (-17,8%) παραπέμπει στην στάση αναμονής, την επιφυλακτικότητα και την έλλειψη κατεύθυνσης επενδυτών & δεικτών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την εικόνα της αγοράς στα 3-4 ανοιχτά μέτωπα, που επηρεάζουν (και) το χρηματιστήριο. Η ρευστότητα λόγω των πολιτικών εξελίξεων (δεδομένη ωστόσο μέχρι τις αρχές Μαΐου), η μη συμφωνία εισέτι Τρόικας- Αθήνας (Κυριακή έρχονται οι επικεφαλής, από Δευτέρα ξεκινούν οι συναντήσεις), το μείζον πρόβλημα με τις τράπεζες (κατατοπιστικό το τελευταίο θέμα του Χρ. Κίτσιου) και τα οικονομικά αποτελέσματα διαμορφώνουν τάση.

Το διαφοροποιό στοιχείο όμως των τελευταίων ημερών είναι η...αποχή κυρίως των ξένων παικτών καθώς σε εβδομαδιαία βάση θα πρέπει να πραγματοποιήθηκαν ίσως οι χαμηλότερες συναλλαγές τους από τις αρχές Οκτωβρίου.

Προσωπικά μου έκανε εντύπωση η παντελής διάθεση προεξόφλησης από την πλευρά συγκεκριμένων ξένων σπιτιών, που συνηθίζουν να ποντάρουν είτε αγοράζοντας/ανοδικά είτε ρευστοποιώντας/πτωτικά.

Και όμως ακόμη και στο θέμα των τραπεζών σημειώθηκαν κινήσεις παρασκηνιακά. Έγινε ο κύκλος επαφών της Goldman Sachs, το Reuters...διέρρευσε το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, ο αναπληρωτής CEO της Εθνικής προχώρησε σε δηλώσεις (επίσης στο Reuters) που σχολιάστηκαν.

Στα warrants αίφνης νηνεμία παρ΄ ότι το κλειδί είτε της μίας είτε της άλλης λύσης «κρύβεται» στα δικαιώματα. Στις μετοχές λίγα πράγματα με σταθεροποίηση της Πειραιώς στα 1,94 ευρώ (στο + 0,52% εβδομαδιαία ), με διόρθωση 5,41% για την Εθνική και οριακά την Alpha Bank στα 0,702 ευρώ.

Πλάγια κίνηση για τον κλαδικό δείκτη, χωρίς σήμα οι τρεις μετοχές (του Ftse) με πολλούς να περιμένουν τις όποιες εξελίξεις προκύψουν από Δευτέρα. Προφανώς από την έκβαση των συζητήσεων δανειστών- κυβέρνησης ο τραπεζικός κλάδος θα αποβεί είτε μοχλός είτε...βαρίδι οδηγώντας την αγορά ή πάνω από τις 1.305 είτε προς τις 1.180 μονάδες.

Η διάθεση αναμονής, η επιφυλακτικότητα ήταν εμφανείς και στις πέντε συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις της εβδομάδας. Γεγονός, πως ο ΓΔ υποχώρησε από το υψηλό της Δευτέρας (1.282,65) μέχρι το χαμηλό της Παρασκευής (1.238,29 μονάδες) με μετριότατο τζίρο. Ουσιαστικά ο δείκτης από τη στιγμή, που δεν είχε λόγο να αντιδράσει προς τις 1.300 μονάδες αυτή την εβδομάδα, απλά «κρέμασε» λίγο, σημείωνε έμπειρος παίκτης που δεν θεωρεί σημαντική την πτώση των περίπου 50 μονάδων και μάλιστα με τόσο «στεγνές» συναλλαγές. Και πράγματι εάν ανατρέξουμε σε...βάθος 12μηνου έχουν σημειωθεί πολύ βιαιότερες διορθώσεις σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Θυμίζουμε τους πτωτικούς κύκλους του Μαΐου & Ιουνίου 2013 που ήταν σκέτη καταστροφή.

Ανάλογη εικόνα έδειξε και η αγορά Παραγώγων (αφορούσε στις μετοχές του FTSE) χωρίς «βάθος», χωρίς συναλλαγές και με τα Συμβόλαια του Μαρτίου σε πολύ κοντινές τιμές (με αυτές της εβδομάδας). Ομως η σειρά Μαρτίου εκτιμάται, πως θα «γεμίσει» στη συνέχεια, καθώς την Παρασκευή 21/3 είναι το πρώτο «τριπλό κλείσιμο» του 2014, μέχρι τότε εκτιμάται πως θα έχουμε εικόνα για τις τράπεζες αλλά και για τα οικονομικά αποτελέσματα Q4/2013. Αλλά μέχρι τότε έχουμε καιρό...

Ζητούμενη είναι για τη συνέχεια η αποσαφήνιση της κατάστασης σε τουλάχιστον 1-2 μέτωπα προκειμένου να αποκτήσει και πάλι νεύρο η αγορά και να υπάρξει στοιχειώδης μόχλευση έστω στη μεγάλη- μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ο δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος παραμένει ρυθμιστής, καθώς η Πειραιώς με αποτίμηση 9,84 δισ. ευρώ, η Εθνική με 8,39 και η Alpha Bank με 7,67 δισ. ευρώ φτάνουν τα περίπου 25 δισ. ευρώ όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κυμαίνεται στο (περίπου) 33% του ΑΕΠ.

Ομως επί μέρους ρυθμιστές αποδεικνύονται και οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ ενώ η Coca Cola έχει μεν βαρύτητα (6,99 δισ. ευρώ) δεν έχει όμως την επενδυτική ελκυστικότητα, που είχε άλλοτε. Και υστερεί μακράν λ.χ. του ΟΤΕ (5,81 δισ. ευρώ) αλλά και του ΟΠΑΠ (3,25 δισ. ευρώ) αλλά ακόμη και της ΔΕΗ (2,51 δισ. ευρώ).

Μετοχές όπως του ΟΤΕ μοχλεύονται πολύ πιο εύκολα άλλοτε με αφορμή μία επιχειρηματική προσδοκία άλλοτε με αφορμή την ανάλυση ενός ξένου οίκου. Τελευταία περίπτωση η ανάλυση της Goldman Sachs για τον ΟΤΕ, όπου ο ξένος οίκος υποβάθμισε την σύσταση σε «ουδέτερη» από «αγορά» αλλά έθεσε τον πήχη στα 13,5 ευρώ.

ΟΠΑΠ και ΔΕΗ λειτούργησαν εξισορροπητικά μόνο την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας καθώς σε εβδομαδιαία βάση είχαν απώλειες 2,76% και 3,13% αντίστοιχα.

Έκπληξη για ορισμένους ήταν η απόφαση της Αεροπορίας Αιγαίου να προκρίνει επιστροφή κεφαλαίου ενός ευρώ/μετοχή. Κερδισμένοι, εκτός από τους μεγαλομετόχους, και όσοι θεσμικοί και μικρότεροι επενδυτές έχουν θέση στο χαρτί αλλά και έμμεσα η Autohellas. Αυτό γιατί μέσω της συμμετοχής της στο μ.κ της Αεροπορίας έχει λαμβάνειν περί τα 8 εκατ. ευρώ.

Επίσης έκπληξη στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και η κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών στη μετοχή του ΟΛΠ με τίναγμα της τιμής κατά 5,26% στα 18 ευρώ (ενδιαφέρουσα η αναφορά του Χαμαιλέοντα).

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτε το ουσιαστικό από τις τελευταίες προσεγγίσεις / μετρήσεις μας με κρίσιμες τις 404 μονάδες για τον 25άρη (Εκηβόλος 20/2) ενώ για τον Τραπεζικό Δείκτη τα δύο όρια (175 και 212 μονάδες- Εκηβόλος 5/2).

Άντε και καλό Σαββατοκύριακο...

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.249,96 μονάδες με πτώση 2,38%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε κατά 2,49% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 0,61%.

Εβδομαδιαία άνοδο μεταξύ άλλων σημείωσαν οι κλάδοι: Τεχνολογία (7,15%), Ακίνητης Περιουσίας (2,17%) και Χημικά (1,01%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τηλεπικοινωνίες (-5,12%), Προσωπικά – Οικιακά Προϊόντα (-4,83%), Μέσα Ενημέρωσης (-3,6%) και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-3,58%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελβιεμέκ (72,40%), Φιερατέξ (56,18%), Spider (55,56%), Νάκας (39,04%), Hellas OnLine (20,54%), Ναυτεμπορική (19,91%), Intracom (4,97%), Mermeren (12,53%), Δομική Κρήτης (10,62%) και CPI (10%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Δούρος (-25,81%), AXON Συμμετοχές (-23,86%), Πήγασος Εκδοτική (-22,62%), ΑΝΕΚ (ΠΟ '96) (-20%), Δίας Ιχθ. (-20%), ΓΕ Δημητρίου (-19,44%), Medicon (-16,38%) Κλ. Ναυπάκτου (-16,06%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ(-16%) και Αθηνα (-15%).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v