Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά τη «βουτιά»

Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση για το 2014 σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο. Σε χαμηλό 14 συνεδριάσεων ο Γ.Δ. Οι εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα και τα μηνύματα της τεχνικής ανάλυσης. Τα τρία blue chips που έκαναν τη θετική έκπληξη. Σε χαμηλό ημέρας έκλεισαν 10 τίτλοι του FT25. Τι περιμένει η αγορά.

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και τους πωλητές να κάνουν με εντυπωσιακή ευκολία το 6Χ6, εγείροντας σοβαρούς τεχνικούς προβληματισμούς καθώς η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε καθαρά σε πτωτική.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1219,43 μονάδες με απώλειες 2,44%.

Δεν έλειψαν οι εκπλήξεις και από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους ΕΥΔΑΠ, Μέτκα και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας 10 τίτλους του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα τους Εθνική, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τιτάνα, MIG, Eurobank Properties, Intralot και Folli Follie Group.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις μετοχές του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, EEE, Eurobank Properties, Frigoglass, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, ΟΤΕ και Τιτάν
Να σημειωθεί ότι το σημερινό -2,44% του Γενικού Δείκτη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση για το τρέχον έτος με την μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/1 (-3,21%).

Επίσης το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 4/2 (1212,35 μονάδες).

Εξαιρετικά κακή και η τελική αναλογία ανοδικών (35) - πτωτικών (109) μετοχών που ξεπέρασε το ένα προς τρία, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε και το ένα προς τέσσερα (!)

Εικόνα μίνι καταστροφής στο Χ.Α., όχι τόσο λόγω των επιθετικών κινήσεων από πλευράς πωλητών, αλλά περισσότερο λόγω παντελούς έλλειψης αγοραστών, αλλά και διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Η στήλη επανειλημμένως είχε επισημάνει το "αρρωστημένο φούσκωμα" των βασικών δεικτών του Χ.Α. από την "μόχλευση" ελάχιστων Δεικτοβαρών μετοχών που έφταναν σε υψηλά πολυετίας, ή ακόμα και ιστορικά υψηλά, την ώρα που επικρατούσε η απόλυτη συναλλακτική απαξίωση στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ. Μόλις κόπασαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, η Αγορά δείχνει να επιστρέφει σε χαμηλότερα επίπεδα, παρασέρνοντας και τίτλους που δεν είχαν ακολουθήσει την άνοδο που προηγήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, μετά και την σημερινή συνεδρίαση, η βραχυπρόθεσμη τάση έχει γυρίσει σε πτωτική και οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται για τον Γενικό Δείκτη στις 1200 μονάδες και για τον FTSE25 στις 390 μονάδες.

Παρά την σημερινή πολύ κακή εικόνα, η μεταβλητότητα προκρίνεται σαν το επικρατέστερο σενάριο, καθώς την τελευταία ημέρα του μήνα αναμένονται και οι κινήσεις προσαρμογής στις νέες σταθμίσεις των μετοχών του MSCI οι οποίες θα ισχύσουν από την Δευτέρα 3 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες σταθμίσεις για τις μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Greece είναι οι εξής: ΟΤΕ 20,5% (από 17,95%), ΟΠΑΠ 15,85% (από 18,01%), Τράπεζα Πειραιώς 13,53% (από 9,1%), Εθνική 8,52% (από 11,01%), ΔΕΗ 8,82% (από 9,4%), Jumbo 8,78% (από 7,9%), Τιτάν 7,7% (από 7,8%), Αlpha Bank 7,36% (από 8,25%), Folli Follie 5,14% (από 4,9%), ΕΛΠΕ 3,76% (από 5,8%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

"Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι σημαντική, μιας και η Αγορά λογικά θα αυξήσει το volatility και θα βγάλει κίνηση με ενδιαφέρον" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης, που επισημαίνει ότι μετά και την σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. σε ημερήσιο γράφημα και όχι μόνο, έδωσαν σήμα εξόδου.

Μέσα στην εβδομάδα περιμένουμε εξελίξεις για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, μιας και μία ιδιωτικοποίηση (σαν νέο) στο άμεσο μέλλον μπορεί να κάνει την διαφορά στην Αγορά, παράλληλα με τα μέχρι τώρα θετικά σημάδια της οικονομίας, ενώ μην ξεχνάμε πως περιμένουμε και ανακοινώσεις σε σχέση με τις τιμές του αερίου από την Ρωσία, πολύ σημαντικό ως δεδομένο για το ενεργειακό μας κόστος ειδικά στις Ελληνικές βιομηχανίες.

Το πρόβλημα της Αγοράς παραμένει η ρευστότητα και του ότι οι συμμετέχοντες στην κίνηση παραμένουν λίγοι. Το συναίσθημα του Ελληνικού επενδυτικού κοινού συνεχίζει και είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω και της πραγματικής οικονομίας που ουσιαστικά δεν βλέπει απλά μακροοικονομικά νούμερα και πιθανές προοπτικές, αλλά την σκληρή πραγματικότητα.

Πολύ σύντομα αναμένεται το νέο μίνο φορολογικό, που ουσιαστικά εμπεριέχει περισσότερο διευκρινίσεις σε ήδη ψηφισμένα θέματα αλλά και αλλαγές που έχουν μπλοκάρει καταστάσεις και οικονομία ειδικά στο κομμάτι των ακινήτων, καθώς μέχρι σήμερα οι μεταβιβάσεις είναι ανύπαρκτες.

Στις 23 Απριλίου έχουμε την επίσημη ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που ουσιαστικά είναι το νέο που συντηρούσε την πλαγιοανοδική κίνηση της Αγοράς. Από την άλλη διέρρευσε πως η Γερμανία έχει και "PLAN B", εκτός από την επί μήκυνση και μείωση επιτοκίων για το Κρατικό χρέος, το οποίο εμπεριέχει και "κούρεμα". Η ερώτηση είναι αν η Ευρώπη βιάζεται να λύσει το θέμα χρέους μία και καλή, ή προτιμάει να κερδίζει χρόνο μέχρις ότου η Ελλάδα προχωρήσει και τις υπόλοιπες δεσμεύσεις της, ειδικά των διαρθρωτικών αλλαγών, ή αν θέλει να κάνει μία τόσο σοβαρή συζήτηση με μια νέα και πιο δυνατή Κυβέρνηση, με το πολιτικό ρίσκο να είναι το μοναδικό που μπορεί να προβληματίσει.

"Συνεχίζουμε να είμαστε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι στην αγορά με τον μεγάλο μας στόχο στην περιοχή του 1400-1500 και σημαντική στήριξη στην περιοχή των 1100 μονάδων", τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, "πράσινα" ταμπλώ σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τον δείκτη - σηματωρό S&P 500 να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά εν μέσω εκτιμήσεων σύμφωνα με τις οποίες η Fed θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας χωρίς να πληθύνουν οι εκτιμήσεις για αύξηση του ποσοστού των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων (Υπενθυμίζεται στις 27/2 η ομιλία της Janet Yellen στη Γερουσία για τη νομισματική πολιτική).

Ξεκινώντας από την Ασία, ασφαλώς και ξεχώρισε το -1,75% στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης στον απόηχο δημοσιεύματος Κρατικής εφημερίδας της Κίνας (Shanghai Securities News) που ανέφερε ότι κάποιες Τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Industrial Bank Co., έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις χορηγήσεις προς εγχώριες Επιχειρήσεις του Κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και σε συγγενείς κλάδους, π.χ. σε Επιχειρήσεις παραγωγής χάλυβα και τσιμέντου. Κινέζοι αναλυτές σχολιάζουν ότι οι τιμές των ακινήτων στην Χώρα είναι υψηλές και είναι πιθανό ο κλάδος να εισέρχεται σε μία περίοδο διόρθωσης.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, σε αναβάθμιση της Ισπανίας κατά μια κλίμακα, σε "Βaa2" από "Baa3" προχώρησε ο οίκος Moody's, θέτοντας θετικό outlook στην αξιολόγηση.

Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του Μαρτίου για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, στο περιθώριο της G20. "Μέχρι τότε θα έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να αποφασίσουμε εάν θα δράσουμε τώρα ή όχι" ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney σε συνέντευξη του σε ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αυστραλίας εκτίμησε ότι η Αγγλική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης, διακηρύττοντας παράλληλα ότι η BoE θα κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να προστατεύσει την ανάπτυξη.

Κίνδυνο επέκτασης της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και σε άλλες Χώρες, παρά την ηρεμία στις Αγορές, διακρίνει σε μελέτη του το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, CEP. Με βάση τον σχετικό δείκτη του κέντρου "Deufault-Index 2014", η κατάσταση της Ιταλίας και της Ελλάδας επιδεινώνεται. Οι οικονομολόγοι δεν διακρίνουν σχεδόν καμία δυνατότητα να αποπληρώσει η Ελλάδα ποτέ τα δάνεια που έχει λάβει από το εξωτερικό, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για τη Γαλλία.

Αντίθετα, θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την Ιρλανδία και την Ισπανία. Στον δείκτη του, το Γερμανικό think tank με έδρα το Φράιμπουργκ, δεν λαμβάνει υπόψη του μόνο το χρέος των Χωρών αλλά και την επενδυτική δραστηριότητα σε αυτές, καθώς όπως υπογραμμίζεται, η ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων επηρεάζει την πιστοληπτική ικανότητα μιας Χώρας.

Από την αρχή του έτους, οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους στις Ευρωπαϊκές μετοχές, λόγω της βελτίωσης των προοπτικών της Ευρωπαϊκής οικονομίας και των μειωμένων επιτοκίων. Οι επενδυτές έχουν τοποθετήσει 24,3 δισ. δολάρια σε Ευρωπαϊκά equity funds από την αρχή του έτους μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global, ενώ στα Αμερικανικά stock funds είδαν εκροές ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Σε ότι αφορά τα ETFs, τα τρία από τα τέσσερα κορυφαία funds που τοποθετούνται σε μετοχές, σε όρους εισροών το 2014, είναι τα Vanguard FTSE Europe, iShares MSCI EMU και Vanguard FTSE Developed Markets ETFs – τα οποία έχουν μεγάλη έκθεση στην Ευρώπη. Τα τρία αυτά funds είδαν συνδυαστικά νέο χρήμα ύψους 4,23 δισ. δολαρίων, ενώ οι εκροές από τα μεγαλύτερα Αμερικανικά μετοχικά ETFs ανήλθαν σε 19,1 δισ. δολάρια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και όσον αφορά το Χ.Α., επιβεβαιώθηκε η "παράδοση" που θέλει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές να δίνει τον τόνο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και η επιστροφή της τρόικας να συνοδεύεται από σημαντική νευρικότητα.
 
Σημαντικό ρόλο για την εμφανή επιφυλακτικότητα των επενδυτών, έπαιξαν και τα δημοσιεύματα, όπως και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που "είδαν το φως της δημοσιότητας".
 
"Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν επιτευχθεί πολλά στον τομέα των δημοσιονομικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", αναγνωρίζει ο επίτροπος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για την έξοδο της Χώρας στις Αγορές, πριν από τις Ευρωεκλογές. Υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις στη συνεργασία με την τρόικα χρεώνονται στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι τα επίσημα Ελληνικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο τέλος Απριλίου. Επεσήμανε ότι δεν έχει ακόμη αναπτύξει ανοσία στην απογοήτευση, αν και, όπως λέει, ζει αυτές τις καθυστερήσεις ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια.
 
Από την άλλη, δημοσίευμα των Financial Times παρουσιάζει το ΔΝΤ να προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες για τις Ελληνικές Τράπεζες κοντά στα 20 δισ. ευρώ, απειλώντας να δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις του στην περίπτωση που η Αθήνα ανακοινώσει ότι το κεφαλαιακό κενό ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ. Το δημοσίευμα μάλιστα σημειώνει ότι η Ελληνική πλευρά ήλπιζε να αξιοποιήσει μέρος από το "μαξιλάρι" του ΤΧΣ ώστε να καλύψει άλλες Κρατικές δαπάνες, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να αποφύγει τρίτο πακέτο στήριξης, κίνηση με την οποία διαφωνούν οι δανειστές
 
Την ίδια ώρα, πληροφορίες από ΕΚΤ και ΤτΕ, ως αρμόδιες για θέμα, αναφέρουν ότι έχουν συμφωνήσει για την παραμετροποίηση των σεναρίων και τις παραδοχές που θα ληφθούν υπ όψιν για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών και με βάση αυτές ο τελικός λογαριασμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος εκτός από την BlackRock αποφάσισε να καλέσει απόφαση και τις N.M. Rothschild και την Ernst & Young προκειμένου να παράσχουν δεύτερη και τρίτη γνώμη επί των ποσών.
 
Την αύξηση των κερδών των Ελληνικών εταιρειών κατά 28% ετησίως έως το 2017 προβλέπει η Alpha Finance σε έκθεσή της για την Αγορά, στην οποία αναμένει περιθώριο ανόδου 9-19%, εκτός Τραπεζών και σημειώνει ότι υπάρχουν μετοχές με "λανθασμένη αποτίμηση". Οι κορυφαίες της επιλογές είναι οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.
 
Όπως αναφέρει, η ΔΕΗ θα επωφεληθεί από τις αλλαγές στην Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την προσπάθεια αποκρατικοποίησης (προβλέπει περιθώριο ανόδου 50% για τη μετοχή), η ΕΥΔΑΠ πρέπει να είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες υδάτων στην Ε.Ε. με καθαρό ταμείο (προβλέπει άνοδο 32% για τον τίτλο), ο Μυτιληναίος κατάφερε να διαχειριστεί την κρίση και τώρα αναμένεται να εμφανίσει κέρδη-ρεκόρ (περιθώριο ανόδου 16%), ενώ η Ελλάκτωρ (περιθώριο 14%) θα είναι από τους βασικούς "παίκτες" που θα ωφεληθούν από την επανέναρξη των εργασιών στους οδικούς άξονες. Εκτός από τις κορυφαίες της επιλογές, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι μετοχές των Aegean, ΕΛΠΕ και ΜΕΤΚΑ ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές με τις καλύτερες αποδόσεις έως τα τέλη του 2014.
 
Επίσης επισημαίνει ότι το πραγματικό ΑΕΠ και η ανεργία δεν αναμένεται να επιστρέψουν σε προ κρίσης επίπεδα πριν περάσει μια δεκαετία, τη στιγμή που το 40% του πληθυσμού ζει ήδη κάτω από τα επίπεδα της φτώχειας. Ως εκ τούτου, το πολιτικό ρίσκο είναι τόσο πραγματικό όσο και η ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Τα αδύναμα περιθώρια διύλισης και τα υψηλά κόστη του αργού πετρελαίου στην Περιοχή της Μεσογείου θα έχουν ασκήσει σημαντικές πιέσεις στον τομέα διύλισης των Ελληνικών Πετρελαίων το δ' τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IBG. Η χρηματιστηριακή προβλέπει πως τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν διεύρυνση των ζημιών ("clean" net income) το δ' τρίμηνο στα 38 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο της χρήσης προβλέπονται ζημιές 120 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ θα ανακοινωθούν στις 27 Φεβρουαρίου, μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, με την IBG να σημειώνει πως η προσοχή θα είναι στραμμένη στις δηλώσεις της διοίκησης της εταιρείας σε ότι αφορά τις προοπτικές για το 2014.
 
Στα 6,50 ευρώ ανά μετοχή από 7,00 ευρώ προηγουμένως μειώνει την τιμή-στόχο για την Frigoglass η Alpha Finance, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "outperform" (οι πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους της εταιρείας και σε βελτίωση των μεσοπρόθεσμων περιθωρίων). Όπως επισημαίνει, η μείωση της τιμής στόχου οφείλεται στην περιορισμένη ορατότητα για τις προοπτικές της εταιρείας, καθώς οι συνθήκες στην πλειονότητα των Αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται παραμένουν δύσκολες, ενώ δεν αναμένεται αντιστροφή της τάσης στις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας πριν το τέλος του 2014.
 
Στα 9,8 ευρώ ανά μετοχή από 7,20 ευρώ προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο για τον ΟΠΑΠ η Alpha Finance, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "neutral".
 
Μεταξύ άλλων, η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για έναν "ολοκαίνουριο" ΟΠΑΠ στη χρήση του 2015 και για νέες ευκαιρίες που έχουν ήδη προεξοφληθεί, ενώ θεωρεί πως η αποτίμηση του Οργανισμού είναι δίκαιη στα τρέχοντα επίπεδα. Παράλληλα, θεωρεί πως η Ελληνική Δικαιοσύνη μπορεί να ζητήσει σημαντική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού μονοπωλίου, ενώ οι Ευρωπαϊκές Αρχές συνεχίζουν να εξετάζουν όλες τις σχετικές αποφάσεις και τους κανονισμούς που έχουν εκδοθεί από την Ελληνική πλευρά. Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα, που θα ανακοινωθούν την 31 Μαρτίου, η Alpha Finance, αναμένει μείωση 3% στα έσοδα δ' τριμήνου στα 994 εκατ. ευρώ, πτώση 70% στα καθαρά κέρδη στα 40 εκατ. ευρώ και πτώση 64% πτώση στα EBITDA στα 62 εκατ. ευρώ.
 
Μεταφερόμενοι σε αυτά που διαδραματίστηκαν στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και ξεκινώντας από τον τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων 3 συνεδριάσεων), αυτός έφθασε τα 63,2 εκατ. από τα οποία τα 6,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ). Μόλις τέσσερις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώς, ΟΤΕ, Εθνική και ΕΧΑΕ "απασχόλησαν" το 50% της συνολικής μικρής αξίας συναλλαγών.
 
Ξεκινώντας από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, η πλέον "προβληματική", τεχνικά, εικόνα, είναι αυτή του ΟΤΕ που συμπλήρωσε έξι (!) συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος γύρισε σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, δίνοντας σήμα εξόδου, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 11,20, 11,00 και 10,70 ευρώ.
 
Πέντε αρνητικές και την σημερινή αμετάβλητη, συμπλήρωσε ο τίτλος του Ελλάκτωρα, ενώ τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις "μετράνε" οι Intralotκαι Μέτκα.
 
Οι μεγαλύτερες τεχνικές ανησυχίες για Ελλάκτωρα (επόμενη στήριξη στα 3,43 ευρώ), Εθνική (επόμενη στήριξη στα 3,00 ευρώ), Frigoglass (4,00), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (3,46), Μέτκα (12,32), ΔΕΗ (9,00) και Τιτάνα (19,40).
 
Χαμηλότερα του 25αρη, η Eurobank ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά "έπεσε στην περίπτωση" και έτσι οι πωλητές έκαναν το 5Χ5, ενώ "ανάποδα κινήθηκαν τα τιμόνια" για Ιντρακόμ και HOL, με την δεύτερη μετά το +19,68% της Παρασκευής, σήμερα έκλεισε (μεσοσταθμικά) με απώλειες 14,35% και ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, ενώ έκανε πράξεις μέχρι τα 0,5360 ευρώ (-19,88%).
 
Αντίθετα, μικρά κέρδη με ισχνές συναλλαγές για τις Μινωικές Γρ., καθώς από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων (προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης στα 1,50 ευρώ), με έκδοση 13.594.150 νέων μετοχών, σε αναλογία 23 νέες μετοχές για κάθε 158 παλαιές μετοχές, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 2,25. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 28/2/2014 έως και 14/3/2014 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 28/2/2014 έως και 10/3/2014.
 
Πολύ κοντά στα υψηλά έτους και υψηλά 33 μηνών ο Fourlis, ενώ η Autohellasσυμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλό 68 μηνών (!)

---ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων και το συμβόλαιο του δείκτη να αιφνιδιάζεται ελαφρώς από τις τελικές δημοπρασίες και να γυρίζει σε υπερτίμηση 0,37%, με σημαντικά μειωμένες συναλλαγές.
 
Αντίθετα, αξιοπρόσεκτη αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.272 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.041 - 7.854 για τον Μάρτιο, 187 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 396,25) κινήθηκε μεταξύ 393,25 και 407 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (7.100 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.536), ΔΕΗ (642), Alpha Bank (367), Εθνική (1.898), Πειραιώς (1.422), Μυτιληναίο (511), ΟΠΑΠ (300), MIG (1.845), Ελ. Πετρέλαια (306), Intralot (273), Τιτάνα (246), Ελλάκτωρα (152), ΓΕΚ (228), ΕΕΕ (105), Eurobank (104).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένη ήταν η συμμετοχή των επενδυτών στα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου άλλαξαν χέρια μόνο 528 τεμάχια (261 calls και 267 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα σκαρφάλωσε στο 38%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.218.301 τεμ.), Εθνική (1.773.599 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v