ΧΑ: Ενδείξεις για νέες πιέσεις

Η απώλεια βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για δείκτες και μετοχές-σηματωρούς ενεργοποιεί εντολές πώλησης και σε μη τραπεζικούς τίτλους. Κλειδί οι εξελίξεις από το μέτωπο τρόικας-κυβέρνησης. Ρυθμιστής (και) οι τράπεζες. Η τεχνική εικόνα.

Νέα δεδομένα μετά τη χθεσινή βουτιά, που έριξαν τον Γενικό Δείκτη χαμηλά στις 1.220 μονάδες, τον FT 25 κάτω από τις 395, τον τραπεζικό και πάλι προς τις 185 μονάδες, με μετοχές-σηματωρούς να χάνουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετρά το πτωτικό σερί 6x6, αλλά με τη χθεσινή συνεδρίαση να είναι -ουσιαστικά- η πρώτη που προβλημάτισε την αγορά, που έθεσε σε επιφυλακή κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Εστιάζουμε στην εκτίμηση του αναλυτή Ηλία Ζαχαράκη, ο οποίος σημείωνε (στο σχετικό θέμα του Θανάση ): «...Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι σημαντική, μιας και η αγορά λογικά θα αυξήσει το volatility και θα βγάλει κίνηση με ενδιαφέρον». Κοντολογίς, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. σε ημερήσιο γράφημα, και όχι μόνο, έδωσαν σήμα εξόδου.

Παρακολουθώντας τη μετοχή του ΟΤΕ, από τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2013, τα τότε χαμηλά, τη μετέπειτα θεαματική αναρρίχηση σε 5ετή (και πλέον) υψηλά (12,50 ευρώ στις 17/2), θέσαμε ως ισχυρό σημείο stop τα 11,52 ευρώ (στήριξη που μετά τις 16.20-16.25 πήγε... περίπατο), για να φτάσουμε στο κλείσιμο των 11,44 ευρώ, που ήταν και το χαμηλό συνεδρίασης. Κρίνοντας από τη μετοχή αυτή, όπου εχθές στα τελευταία 30΄-45΄ενεργοποιήθηκαν αναγκαστικές ρευστοποιήσεις, θα παραμείνουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί και για άλλες μετοχές αυτής της ομάδας.

Με πρώτες και καλύτερες του ΟΠΑΠ αλλά και της ΔΕΗ, η οποία χάνει τη στήριξη των 10,50 ευρώ και βλέπει τα 9,40-9,60 ευρώ ,τα οποία ήταν τα τοπικά χαμηλά (τέλη Δεκεμβρίου 2013), και σημείο εκκίνησης του τελευταίου ανοδικού κύκλου, που έφερε τη μετοχή της Επιχείρησης μέχρι τα 11,93 ευρώ στις 9/1.

Να υποθέσουμε πως στην αγορά εξελίσσεται καθοδικός κυματισμός, που επαναφέρει δείκτες και μετοχές στα χαμηλά της 30ής-31ης/12, δηλαδή στα σημεία εκκίνησης του τελευταίου ανοδικού κυματισμού. Θυμίζουμε πως από την αρχή του 2014 σημειώθηκαν δύο διαδρομές που έφεραν η μεν πρώτη τον 25άρη στα τοπικά υψηλά των 425,05 μονάδων (υψηλό ημέρας στις 428,64 μονάδες), η δε δεύτερη στα δεύτερα υψηλά των 414,68 (420,68 μονάδες).

Κλασικός σχηματισμός διπλής κορυφής, θα πείτε, γιατί έτσι δείχνει. Ευρύτερος σχηματισμός που έχει επίσης δύο τοπικά χαμηλά, στις 363 μονάδες (στις 23/12) και στις 365 στις 30/1/2014.

Πλήρης εικόνα με το Χ.Α. σε υποχώρηση από τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατή η περαιτέρω αντίδραση πέραν των 425 μονάδων για τον FT 25 και των 1.305 μονάδες για τον Γ.Δ.

Η συγκυρία είχε αφορμές για διόρθωση, με πρώτη και καλύτερη όσα διαδραματίζονται στα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών, που μόνο αμελητέα δεν θεωρούνται. Από το πώς θα διευθετηθούν εξαρτάται η βραχυπρόθεσμη τάση και το ενδεχόμενο συνέχισης της διόρθωσης ή της αντίδρασης.

Προσώρας όμως δεν βλέπουμε τους ξένους να μαζεύουν την προσφορά, μέχρι στιγμής δεν σημειώνονται ουσιαστικές κινήσεις από τους insiders, τα «ισχυρά χέρια» παραμένουν εκτός παιδιάς. Συνέπεια αυτών η διολίσθηση μετοχών που ήταν και είναι οι κυριότερες επιλογές τους.

Θα επιμείνω στον ΟΤΕ γιατί ήταν η πιο εμφανής και κερδοφόρα το τελευταίο 2μηνο. Το αν θα ξαναμαζέψουν λ.χ. ΟΤΕ χαμηλότερα ή θα συνεχίσουν να μειώνουν τις θέσεις τους θα κριθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο δανειστών/τρόικας - Αθηνών/οικονομικού επιτελείου.

Μέχρι και τώρα κλίνω προς την πρώτη εκτίμηση, πως τα «ισχυρά χέρια» απλώς παρακολουθούν, οι τιμές διαμορφώνονται χαμηλότερα-φθηνότερα, αλλά θα μαζευτούν παρότι η πολιτική παράμετρος είναι ήδη για τα καλά στο παιχνίδι.

Κρίσιμες η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση, θα δώσουν περισσότερα σήματα εξόδου ή τα πρώτα σήματα για επανείσοδο από στηρίξεις που θα διαμορφώνονται σε αυτήν τη φάση της διόρθωσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v