Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι άλλαξε τα δεδομένα της αγοράς

Με εκτόξευση τζίρου στα 141 εκατ. ευρώ η αγορά έδειξε τη δυναμική της. Γιατί έγινε το ξέσπασμα και τι απαιτείται για να συνεχιστεί. Σε ποιες μετοχές επικεντρώνεται το ενδιαφέρον. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Συνεδρίαση που εξέπληξε ευχάριστα και τους πλέον αισιόδοξους, η σημερινή, καθώς άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και ταυτόχρονα δημιούργησε τις απαραίτητες τεχνικές παρακαταθήκες προκειμένου η Αγορά να "απαιτήσει" υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Στα άξια αναφοράς, εκτός από την ανοδική διαφυγή των Γενικού Δείκτη και FTSE25 και η τουλάχιστον πειστική άνοδος του ημερήσιου τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων) και ασφαλώς αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα ενεργοποίησης του retail, ή αλλιώς των επονομαζόμενων "κωδικών λιανικής".

Ασφαλώς και η σημερινή ειδησεογραφία, έδωσε τα απαιτούμενα ερείσματα στα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, προκειμένου να προχωρήσουν σε επιθετικότερες τοποθετήσεις.

Πηγές του ΔΝΤ διέψευσαν το δημοσίευμα των FT σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο εκτιμούσε τις ανάγκες στα 20 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι "το Ταμείο δεν έχει την παραμικρή σχέση με το δημοσίευμα". "Οι κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών Τραπεζών δεν θα υπερβούν τα 5,5 δισ. ευρώ", λέει το ΔΝΤ, αν και οι FT επέστρεψαν και σήμερα υποστηρίζοντας τις θέσεις τους. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ενώ η Ελλάδα πηγαίνει καλά στο δημοσιονομικό μέτωπο, δεν έχει την ίδια απόδοση στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών. Χαρακτηριστικά, δήλωσαν ότι "οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα γίνεται με ρυθμούς χελώνας".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και θα υπάρξει νέο ραντεβού του διοικητή με τους επικεφαλής της τρόικας, είτε την Τρίτη ή την Τετάρτη. Αυτό αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχαν ο Γ. Προβόπουλος με τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς. Τα αποτελέσματα των "stress tests" θα δοθούν στη δημοσιότητα προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Προβόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα των "stress tests" με βάση τη μεθοδολογία που ακολούθησε η Τράπεζα της Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ, βάση των οποίων ο τελικός λογαριασμός για τις κεφαλαιακές ανάγκες του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος κινείται μεταξύ των 5,5-6 δισ. ευρώ.

Διπλή ανάσα για τους επιχειρηματίες χαρακτηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης τη συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom για αναδρομική μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και την αναμενόμενη συρρίκνωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες εφάπαξ, από τον Ιούλιο του 2014.

Αναφορικά με την συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom, για μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο, η Beta Sec. σχολιάζει ότι έρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι μετοχές των ΔΕΗ, Ελ. Πετρελαίων, Μυτιληναίου και Βιοχάλκο. Για τον Μυτιληναίο η Beta υπολογίζει όφελος στα EBITDA ύψους 13 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση και έκτακτο όφελος επιπλέον 20 εκατ. ευρώ από την αναδρομική ισχύ της συμφωνίας. Για την ΔΕΗ το όφελος στα EBITDA υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ και το έκτακτο στα 120-140 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι μετά την συμφωνία θα μπορέσει να "τρέξει" ταχύτερα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς εξαλείφθηκε ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα για τα Ελ. Πετρέλαια. Αυτό, πέραν του οφέλους του χαμηλότερου κόστους ενέργειας.

Το νέο της συμφωνίας κρίνεται ιδιαίτερα θετικό και για τον όμιλο Βιοχάλκο και τις θυγατρικές του.

Σε €8,20 από €7,50 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο της μετοχής του ομίλου Μυτιληναίου η Euroxx, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight". H ΑΧΕ αναφέρει πως η συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Gazprom έχει θετικές επιπτώσεις για τον όμιλο Μυτιληναίου. Η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου κατά 15% θα οδηγήσει σε έκτακτο κέρδος €19 εκατ. το 2014 και μείωση του ετήσιου κόστους κατά €12 εκατ.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 23% της αξίας του Αλουμινίου, δεδομένο που οδηγεί σε ενίσχυση της τιμής-στόχου του Μυτιληναίου. Η Euroxx αυξάνει την πρόβλεψη της για τα EBITDA το 2014 και το 2015 κατά 4% και 5% αντίστοιχα. Παράλληλα αυξάνει τον στόχο για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 33% το 2014 και 9% το 2015. Ειδικότερα με βάση τις νέες εκτιμήσεις τα κέρδη του Μυτιληναίου θα ανέλθουν στα 99 εκατ. φέτος και στα 110 εκατ. το 2015. Για το 2013 η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα κέρδη του Μυτιληναίου θα διαμορφωθούν στα 40 εκατ. και οι πωλήσεις στα 1,497 δισ.

Αντίθετα, στα 6,5 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων η Bank Of America σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "underperform". O διεθνής οίκος εκτιμά ότι το δ΄ τρίμηνο του 2013 τα ΕΛΠΕ θα καταγράψουν ζημιές (προσαρμοσμένες) ύψους 31,6 εκατ. ευρώ, ενώ στέκεται επίσης στην αδυναμία στα περιθώρια διύλισης, το ρίσκο μερίσματος αλλά και στην υψηλή έκθεση της εταιρείας στην εγχώρια αγορά. Για το 2013 τα ΕΛΠΕ αναμένεται να διανείμουν μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

Για ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Βιοχάλκο θα γίνει εκτεταμένη τεχνική ανάλυση στην συνέχεια του σχολίου, όπως και για τον εντυπωσιακό ΟΤΕ.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1306,15 μονάδες (+3,5%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1304,79 (+3%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1303,35 μονάδες με κέρδη 3,28%. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι το σημερινό κλείσιμο δεν είναι απλά το υψηλότερο κλείσιμο για το 2014, αλλά και το υψηλότερο των τελευταίων 31 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 5/7/2011 (1309,02 μονάδες).

Με τα νέα τεχνικά δεδομένα ζητείται το άμεσο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1306 μονάδων προκειμένου να βάλει σαν minimum στόχο τις 1360 μονάδες, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επόμενη αποφασιστική "μάχη" θα δοθεί στην περιοχή των 428 μονάδων, καθώς ανοδική διαφυγή ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 450 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σαν σημαντική εξέλιξη τιμολόγησε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά τη συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom για την μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου, έστω και αν ήθελε κάτι καλύτερο, καθώς φαίνεται να επωφελούνται άμεσα αρκετές ενεργοβόρες εισηγμένες Βιομηχανίες, όπως ΔΕΗ, Όμιλος Μυτιληναίου, Όμιλος Βιοχάλκο, ενώ οι εξελίξεις δείχνουν να ευνοούν και τα Ελ. Πετρέλαια, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς.

Η Αγορά, σε επίπεδο Δείκτη, δείχνει έτοιμη να καταγράψει νέα υψηλά, με πιθανό επόμενο στόχο την περιοχή των 1350 μονάδων, όμως οι πιθανότητες ο Γενικός Δείκτης να διακρατήσει τα νέα κεκτημένα και να συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1300 μονάδων, δείχνουν περιορισμένες.

Ο βασικότερος λόγος είναι το αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ η Αγορά θα περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις για τα Τραπεζικά "τεστ αντοχής" (εκτιμάτα ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις) και την διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, παραμένει τεχνικά ζητούμενο η παραμονή του Δείκτη υψηλότερα της ζώνης 1250 - 1220, σε περίπτωση ελεγχόμενης διόρθωσης και αν οι τρέχουσες αποτιμήσεις (σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους) κριθούν "απαιτητικές".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Χρηματιστηριακές Αγορές της Ασίας και της Ευρώπης, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο NYSE.

Ξεκινώντας από την Ασία και το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο, ασφαλώς και ξεχώρισαν τα σημερινά κέρδη της μετοχής της Panasonic, μετά από δημοσιεύματα που την φέρουν να συνεργάζεται με την Tesla για την κατασκευή μιας γιγαντιαίας μονάδας παραγωγής μπαταριών στις ΗΠΑ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πωλήσεις νέων κατοικιών ξεκίνησαν το νέο έτος με αναπάντεχο δυναμισμό στην Αμερικανική οικονομία και εκτινάχθηκαν 9,6% τον Ιανουάριο κι έφτασαν στις 468.000. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό σε πέντε χρόνια και πλέον. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 3,4% στις πωλήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης - σηματωρός S&P 500 δείχνει να διεκδικεί ακόμα ένα κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να οριοθετείται από την ζώνη 1860 - 1870 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των Ελληνικών Τραπεζών σημείωσαν αύξηση και διαμορφώθηκαν στο 31% του συνόλου στα τέλη του γ' τριμήνου, από 29,3% στο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με δήλωση τραπεζίτη στο Reuters. 
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το Χ.Α., μετά και τα δεδομένα της σημερινής συνεδρίασης, "υποχρεωτικά" ο λόγος δίνεται στους συγκρατημένα αισιόδοξους, που υποστηρίζουν ότι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις και νέα αρχίζουν να συμβαδίζουν.  Το θέμα είναι να επιστρέψει και πάλι η αισιοδοξία (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο) μιας και το sentiment είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμα και παράλληλα να γίνει μία διάχυση της ρευστότητας και σε άλλους τίτλους εκτός από τους γνωστούς αγνώστους. Μένει να υπάρξει και μία αποκρατικοποίηση στο άμεσο μέλλον, γεγονός που θα αυξήσει την αισιοδοξία στην Αγορά.
 
Η πλειοψηφία συνεχίζει να "βλέπει" διόρθωση και αυτό είναι το πλέον θετικό για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς οι Αγορές ποτέ δεν επιβεβαιώνουν τους πολλούς ...
 
Από την άλλη, συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με τα spreads στο 10ετές να υποχωρούν χαμηλότερα των 545 μονάδων βάσης και στο 30ετές χαμηλότερα των 450 μονάδων βάσης.  
 
Ξεκινώντας από τους τίτλους του FTSE25, ο οποίος σε όλο το εύρος του έκλεισε στο "πράσινο", σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο δεν ήλθαν οι Alpha Bank, MIG,Eurobank Properties, Intralot, Jumbo, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.
 
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΕΧΑΕ και στο υψηλό ημέρας οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Eurobank Properties, Jumbo.
 
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση και όσον αφορά τις μετοχές από τις ενεργοβόρες Βιομηχανίες που φαίνεται να ευνοούνται από τις εξελίξεις στην μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, έστω και αν η Αγορά περίμενε κάτι περισσότερο, ο τίτλος της ΔΕΗ έχει σαν επόμενη τεχνική αντίσταση τα 11,93 ευρώ.
 
Σε υψηλά 67 μηνών έκλεισε ο τίτλος του Μυτιληναίου, άφησε πίσω του και την τεχνική αντίσταση των 6,60 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" η επόμενη σημαντική αντίσταση οριοθετείται στα 7,22 ευρώ.
 
Κινητικότητα και στον όμιλο Βιοχάλκο, μητρική και λίγες από τις θυγατρικές. Όσον αφορά την μητρική, είναι εμφανέστατο ότι ό τίτλο έχει μείνει εντυπωσιακά πίσω και του δίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κινηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Αν η περιοχή των 4,20 ευρώ μετατραπεί σε σημαντική στήριξη, δημιουργούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνησης προς τα 4,57 και 5,20 ευρώ.
 
Από την άλλη, μπορεί ο ΟΤΕ να μην είναι ενεργοβόρος Βιομηχανία, αλλά ο τίτλος έκλεισε σήμερα σε νέα υψηλά 52 μηνών και η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 13,40 ευρώ.
 
Σημαντική, όπως προαναφέρθηκε και η αύξηση του τζίρου, που έφθασε τα 141,8 εκατ. από τα οποία τα 10,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΜΕΤΚ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΦΤΖΙ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ). Υποχώρησε ελαφρώς ο συγκεντρωτισμός, με οκτώ τίτλους (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΕΧΑΕ) να "απασχολούν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Προχωρώντας στα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ" που και σήμερα παρακολούθησαν τα δρώμενα στο ταμπλώ "εξ΄ αποστάσεως" και πλην κάποιων από τις θυγατρικές Βιοχάλκο, σε νέο υψηλό 68 μηνών και επάνω στο ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Autohellas (υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 9,24 ευρώ), ενώ τα αποτελέσματα χρήσης 2013 δεν "πτόησαν" τον Fourli που έκλεισε σε νέα υψηλά 33 μηνών, έχοντας σαν επόμενη τεχνική αντίσταση τα 5,80 ευρώ.
 
Σημαντική πίεση με αυξημένες συναλλαγές στην Προοδευτική, ενώ με λίγες συναλλαγές δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 52 εβδομάδων που είναι και υψηλά 64 μηνών η Q&R. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,47 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο split των μετοχών της, στα πλαίσια του οποίου εκδίδονται και διανέμονται 20.508.840 νέων μετοχές, σε αναλογία 4 νέες μετοχές σε αντικατάσταση 1 παλαιάς. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χ.Α. ορίστηκε η 5/3/2014.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, που συνδυάστηκε με σημαντική αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.431 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.306 - 10.358 για τον Μάρτιο, 904 για τον Απρίλιο, 44 για τον Μάιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 422,25) κινήθηκε μεταξύ 410,5 και 424,5 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (56.300 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.561), ΔΕΗ (1.456), Alpha Bank(3.811), Εθνική (2.506), Πειραιώς (2.772), Μυτιληναίο (1.631), ΟΠΑΠ (745), MIG(2.034), Ελ. Πετρέλαια (488), Intralot (163), Τιτάνα (214), Ελλάκτωρα (270), ΓΕΚ (692), ΕΧΑΕ (635), Μέτκα (133), Jumbo (137), ΕΥΔΑΠ (116), Eurobank (301),Motor Oil (284), Frigoglass (106), Τέρνα Ενεργειακή (151).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε στο 35%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 794 δικαιώματα (752 calls και μόλις 42 puts). 
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.298.301 τεμ.), Εθνική (1.770.886 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v