Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Άμεση ανοδική συνέχεια και υπέρβαση των 428 μονάδων για τον FT 25 βλέπουν οι αισιόδοξοι. Πέρασμα από το... ταμείο σήμερα-αύριο για μερική κατοχύρωση υπεραξιών σχεδιάζουν οι πιο συντηρητικοί. Στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα αποτελέσματα.

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένονται κατά πάσα πιθανότητα οι τελικές ανακοινώσεις για τον... λογαριασμό των stress tests, την ίδια μέρα που ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα χρήσης 2013 του ΟΤΕ.

Πρακτικά μένουν τρεις και η σημερινή συνεδρίαση, κι η τελευταία βραχυπρόθεσμη αντίδραση έχει ξεκινήσει από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Τρίτης επαναπροσεγγίζοντας με ορμή τις δύο κορυφές του 2014.

Στις 1.303 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με υψηλό ημέρας τις 1.306,15, στις 421 ο FT 25 με υψηλό ημέρας τις 422,90. Στα όρια των δύο κορυφών έτους και οι δύο βασικοί δείκτες, με τον τραπεζικό να υστερεί κατά τι και τον FT Mid να μη δίνει ξεκάθαρο σήμα για συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

Η επαναπροσέγγιση των κορυφών, σε συνδυασμό με τις αυξημένες χθεσινές συναλλαγές αλλά και τις διψήφιες αποδόσεις του διημέρου 25-26/2, δικαιολογεί επιλεκτικές ρευστοποιήσεις και ένα πέρασμα από το ...ταμείο για τα χρειώδη του 3ημέρου.

Στην αγορά είναι κοινό μυστικό πως 2-3 συγκεκριμένα «ισχυρά χέρια» που έχουν μαζέψει από τα χαμηλότερα επίπεδα των 1.210 μονάδων (για τον Γ.Δ.) και των 395 μονάδων (για τον 25άρη) σήμερα-αύριο σχεδιάζουν να μειώσουν τις βραχυπρόθεσμες θέσεις τους.

Όπως μας έλεγε έμπειρος παίκτης, η αγορά σήμερα-αύριο ή φεύγει πάνω από τις δύο κορυφές με αυξημένες συναλλαγές, εντείνοντας την προεξόφληση για συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης και αίσια έκβαση στο θέμα σχετικά με τις τράπεζες, με κίνηση αρκετά πάνω από τις 1.340 μονάδες, ή διολισθαίνει δοκιμάζοντας τις πρώτες στηρίξεις.

Θυμίζουμε πως στις 10/1 και στις 13/2 σημειώθηκαν κορυφές για τον FT 25 στις 425,05 μονάδες (αλλά με υψηλό ημέρας τις 428,64) και στις 414,68 μονάδες (420,68) που μέχρι και εχθές θεωρούνται αντιστάσεις, φυσικά άνω όρια και σημαντικά σημεία αναφοράς. Η αγορά σήμερα-αύριο ή διασπά ανοδικά αυτές τις περιοχές ή κάθεται λίγο χαμηλότερα.

Σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου, «παράταση μερικών ημερών στην ανακοίνωση του τελικού λογαριασμού των κεφαλαιακών αναγκών, οι οποίες σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος διαμορφώνονται μεταξύ 5,5 δισ. και 6 δισ. ευρώ, δόθηκε χθες προκειμένου να ελέγξει η τρόικα τα στοιχεία. Συμφωνία φαίνεται να υπάρχει ήδη στις βασικές παραμέτρους, παρότι εμφανίζονται διαφορές ως προς το συνολικό ύψος του ποσού που θα απαιτηθεί, και ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για υπολογισμούς της τρόικας που θα μπορούσαν να το ανεβάσουν έως και τα 8 δισ. ευρώ».

Σημειωτέον πως η Πειραιώς έκλεισε στο 1,98 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 2 ευρώ (στις 11/2 είχε γράψει και 2,01 ευρώ ενδοσυνεδριακά), η Εθνική στα 3,58 ευρώ και η Alpha Bank στο 0,719. Πολλά θα κριθούν από τη στάση των δανειστών και τον... τελικό λογαριασμό.

Πάντως, ο κλαδικός δείκτης στις 198,39 μονάδες υπολείπεται της κορυφής του γι' αυτό απαιτείται αυξημένη προσοχή κυρίως από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται ξεχωριστή αναφορά στην ΕΤΕ, τη Finansbank, στον λογαριασμό των 2,3 δισ. ευρώ και στις ενστάσεις για τη μεθοδολογία της BlackRock και της Rothschild. Μπαράζ διευκρινίσεων και παράθεσης στοιχείων με στόχο να αναθεωρηθούν επιμέρους παραδοχές και να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, με γνώμονα κυρίως τις αυξημένες χθεσινές συναλλαγές και την υπεραπόδοση μετοχών-σηματωρών, εκτιμούν πως η αγορά έχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου σύντομα. Τουλάχιστον μέχρι να δοκιμαστούν ενδοσυνεδριακά οι κορυφές της 10ης/1 και της 13ης/2.

Όμως διορατικοί παίκτες είχαν λάβει αντιίθετη θέση στη διάρκεια της διόρθωσης, μετρώντας ήδη απόδοση μεγαλύτερη του 15% σε μετοχές και ΣΜΕ.

Θέλω να θυμίσω πως στο προσυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής (οι τράπεζες στο επίκεντρο 21/2) σημειώναμε πως «...πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί η απλή λήξη συμβολαίων σήμερα (για τις μετοχές του FT 25) με τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις να θεωρούνται ιδιαίτερα πονηρές από γνώστες της αγοράς.

Στα υπόψη πως ισχυρός ξένος παίκτης, με σημαντική θέση στα παράγωγα (γύρω στο 15% των συνολικών θέσεων) φέρεται να έχει γυρίσει τα ΣΜΕ του (roll over) από τη συνεδρίαση της Τρίτης σε long. Ο συγκεκριμένος ισχυρός ξένος παίκτης μετρά περισσότερα από 20 ποντάκια σε ένα μόνο ΣΜΕ του FT 25, ενώ κερδισμένα είναι και τα συμβόλαια σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.ά.

Μέρος των long θέσεων παραμένει ως έχει μέχρι τις 428-430 μονάδες, αλλά σημαντικό μέρος έχει γυρίσει προς τις 415-404 μονάδες. Ας το έχουμε υπόψη μας αυτό, γιατί όποτε περνούν από το... ταμείο συγκεκριμένοι παίκτες η αγορά κορυφώνει και διολισθαίνει λίγο χαμηλότερα.

Να συνεκτιμηθούν επίσης από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία (που επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη ευρύτερη περιοχή) μέχρι το 3ήμερο που ακολουθεί, μετά το πέρας της αυριανής συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v