Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο οικονομία και αποτελέσματα

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τρόικα αλλά και τα αποτελέσματα των εισηγμένων δίνουν τάση στο χρηματιστήριο. Κλειδί οι 195 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη. Στο προσκήνιο ο ΟΤΕ αλλά και οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Η εικόνα από τα παράγωγα.

Ελεγχόμενη η διόρθωση που έφερε εχθές τον μεν Γενικό Δείκτη χαμηλότερα στις 1.293,97 μονάδες, τον δε FT 25 στις 418,76 μονάδες με ποσοστά περίπου στο 0,72%.

Όπως εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος (στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου) «...μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση από τις 1.115 μονάδες έως τις 1.285, έπρεπε τεχνικά να πραγματοποιήσει μια καθοδική εκτόνωση τόσο για τους υπεραγορασμένους ταλαντωτές όσο και για τη διαγραμματική ανάλυση καθώς χτυπούσε στα ημερήσια chart σημαντικά σημεία αντίστασης, στις 1.280 και στις 1.285 μονάδες. Έτσι ως όφειλε πραγματοποίησε ένα "υγιές", κατ' ελάχιστον Fibonacci, καθοδικό "etracement έως το 0,382% (1.220 μονάδες) της προαναφερθείσας ανοδικής κίνησης με ασθενή τζίρο συναλλαγών, γεγονός, που επανέφερε πολύ γρήγορα τους αγοραστές στο προσκήνιο εκτοξεύοντας τον Γενικό Δείκτη πάνω και από τις δύο γραμμικές αντιστάσεις, στις 1.279 και στις 1.289 μονάδες».

Απόλυτα ευδιάκριτη και η χθεσινή κίνηση της αγοράς, αναμενόμενη από την πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι έχουν στρέψει πλέον την προσοχή τους στην επόμενη εβδομάδα. Στην πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, στα οικονομικά αποτελέσματα ομίλων-επιχειρήσεων ειδικού βάρους, λ.χ. ενός ΟΤΕ, και βεβαίως στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας (όλο και... πυκνώνουν από Τουρκία, Ουκρανία, μέχρι Γερμανία).

Στη χθεσινή συνεδρίαση, εκτός από τους δύο βασικούς δείκτες, ο τραπεζικός υποχώρησε στις 196,39 μονάδες, έχοντας για υψηλό ημέρας τις 199,86, στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σοβαρά. Σε αντίθεση, ο FT Mid έβγαλε και σε κλείσιμο μικρή αντίδραση προς τις 1.276,35 μονάδες, παραμένοντας δηλαδή σταθερά πάνω από τις σημαντικές 1.250 μονάδες.

Σύμφωνα με την Έλενα Λάσκαρη, τρία είναι τα αγκάθια με τους δανειστές, κρατώντας την αναφορά της πως «...σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πορτογάλο ομόλογό του για το θέμα, προκειμένου να ενισχύσει τη φαρέτρα των ελληνικών επιχειρημάτων».

Εάν ο υπουργός Οικονομικών έχει καταφέρει να πείσει τους δανειστές για τα αυτονόητα, εάν υποθέσουμε πως έχει βρεθεί ήδη κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών, τότε οι βραχυπρόθεσμες short θέσεις θα πρέπει να μετακυλιστούν σε long από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας.

Η εικόνα που έχουμε από 2-3 παίκτες των παραγώγων παραπέμπει σε ισχυρή στήριξη από τις 404 και άνω μονάδες για τα ΣΜΕ του δείκτη, με απαραίτητη επιβεβαίωση όλων των βραχυστηρίξεων (που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του χρόνου) και αναμονή για τις ανακοινώσεις που θα αφορούν τις τράπεζες. Το πολύ μέχρι την Παρασκευή, 7/3, όπως σημείωνε εχθές η Αναστασία Παπαϊωάννου θα είναι γνωστά τα τελικά αποτελέσματα, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Διατηρώ, όμως, μία ισχυρή επιφύλαξη καθώς για συνεχόμενες συνεδριάσεις ο κλαδικός δείκτης δείχνει πως δεν θέλει ή δεν μπορεί να υπερβεί πειστικά τις 205 προς τις 212 μονάδες. Για αυτό, παρότι η σημερινή συνεδρίαση δεν θεωρείται και τόσο ενδεικτική, καλό θα είναι ο δείκτης κι οι μετοχές του κλάδου να μην διορθώσουν χαμηλότερα των 195 μονάδων. Και βλέπουμε...

Συνεκτιμώντας τη διάθεση κατοχύρωσης μέρους των διψήφιων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών που γράφουν πολλοί παίκτες από την αρχή του έτους και τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Σηματωρός παραμένει η μετοχή του ΟΤΕ, λόγω... αντιστάθμισης του ΟΠΑΠ, ενδεχομένως και της ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v