Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Τι προεξοφλεί σε αυτή τη φάση η αγορά. Πού θα κριθεί η τάση την επόμενη εβδομάδα. Τα καυτά μέτωπα και η τεχνική εικόνα. Πώς κινούνται τώρα τα μεγάλα χαρτοφυλάκια. Οι ξεχωριστές περιπτώσεις στο ταμπλό. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Θετικός ο απολογισμός για τον Φεβρουάριο, θετικός για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου με τον Μάρτιο να ξεκινά χρηματιστηριακά από την συνεδρίαση της Τρίτης 4/3. Με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.310 μονάδες, σε υψηλά 32 μηνών, τον FTSE από τις 423, τον τραπεζικό από την περιοχή των 200 και της «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης από τις 1.279 μονάδες.

Στο σχετικό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται περισσότερα όχι μόνο για την τελευταία εβδομάδα του περασμένου μήνα αλλά και για τον Φεβρουάριο και το πρώτο δίμηνο του 2014.

Το γεγονός, πως μετά από έναν μακροπρόθεσμο κύκλο διόρθωσης-συσσώρευσης και σταδιακής ανάκαμψης από τα ιστορικά ελάχιστα (στις αρχές Ιουνίου 2012) είναι η πρώτη φορά, που μήνας και δίμηνο εμφανίζουν τόσο ξεκάθαρη τάση. Άνοδος 11,34% τον Φεβρουάριο και σωρευτικά 12,71% το πρώτο 2μηνο με τους βασικούς δείκτες & μετοχές σε υψηλά 2,5-3 ετών. Μάλιστα σε ορισμένες, πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις το χρηματιστηριακό...ρολόι έχει γυρίσει στα αρχικά ή και στα προ κρίσης επίπεδα.

Πρακτικά αυτό επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση μίας ιστορικής διόρθωσης του ελληνικού χρηματιστηρίου, που αποτύπωσε, προεξόφλησε το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης, του υφεσιακού σπιράλ που έχει οδηγήσει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία σε αυτές τις πρωτοφανείς δραματικές καταστάσεις. Συνηθίζεται όμως διεθνώς να λέγεται, πως τα χρηματιστήρια σκαρφαλώνουν ανοδικά στις πλαγιές κρίσεων με ενδεικτική την περίπτωση της Αργεντινής, της Βραζιλίας.

Ομως το γεγονός ότι οι δείκτες έχουν γυρίσει ανοδικά, το πρώτο δίμηνο του 2014, είναι ισχυρός σηματωρός και ένδειξη προεξόφλησης πως σε ορίζοντα 3μήνων όλο και περισσότερες εισηγμένες θα ανακάμπτουν, θα επανέρχονται σε κερδοφορία. Ο λόγος βέβαια για λίγες και συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όμως και ο βασικός δείκτης από μία 20άδα μετοχών/εισηγμένων διαμορφώνεται.

Επιμένουμε για το δίμηνο, όπως επιμέναμε (και από τον Εκηβόλο) για τον καλύτερο Φεβρουάριο των τελευταίων ετών. Παρά το ότι ένα πολύ ουσιώδες μέτωπο, το τραπεζικό, παραμένει ανοιχτό.

Ομως η αγορά έφτασε μέχρις εδώ αποτυπώνοντας και προεξοφλώντας:

- την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (ο καθείς έχει τις ενστάσεις του, αλλά...),

- την προοπτική εξόδου της χώρας στις «αγορές» (ακόμη και εάν πρόκειται για δοκιμαστική έκδοση 2-4 δισ. ευρώ),

- τη δυνατότητα συγκεκριμένων επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν την συγκυρία και να εκδώσουν Μ.Ο.Δ σε χαμηλότερα επιτόκια απ΄ ότι πέρυσι και πρόπερσι,

- την επίτευξη στρατηγικών συνεργασιών (με Fairfax, York Capital κ.α.), αλλά και την διεθνή συγκυρία, που θέλει την ευρω-περιφέρεια να ανακάμπτει, να τζογάρεται πάλι από το «έξυπνο χρήμα»

- την κρίση στις αναδυόμενες, που στρέφει κεφάλαια προς χρηματιστήρια όπως το ελληνικό.

Σε σημείο καμπής η αγορά, οι βασικοί δείκτες/μετοχές με το ενδιαφέρον εξίσου μοιρασμένο και βραχυπρόθεσμα αλλά και βραχυ-μεσοπρόθεσμα.

Η πρώτη περίοδος αφορά από την επόμενη εβδομάδα και φθάνει μέχρι την λήξη Παραγώγων- triple witching- στις 21 Μαρτίου.

Ανακοινώσεις της ΤτΕ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, συμφωνία Τρόικας-κυβέρνησης και αποτελέσματα 2013 (κυρίως του ΟΤΕ) είναι οι βασικότεροι ρυθμιστές. Στις 200μονάδες ο κλαδικός δείκτης και ανάλογα με τις εξελίξεις ή θα διασπάσει ανοδικά τις 212/215 «βλέποντας» επαναφορά υψηλότερα ή θα οπισθοχωρήσει προς τις 190-185 μονάδες.

Στα 2 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς και το στοίχημα άμεσο καθώς αφορά σε τιμές πάνω από τα 2,02 ευρώ.

Στα 3,56 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με απώλειες στις 28/2 ενώ σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρονται περισσότερα για τη συνάντηση Γ. Προβόπουλου και του Αλεξ. Τουρκολιά.

Στα 0,733 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank.

Η μη τραπεζική 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ έδωσε «νέα υψηλά» με τον ΟΤΕ στα 12,70 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 11,40 και τη ΔΕΗ στα 11,57 (με διόρθωση στις 28/2). Τριάδα, που παραμένει στο χαρτοφυλάκιο των ξένων «ισχυρών χεριών» με ό τι προοιωνίζεται για τη συνέχεια, για το υπόλοιπο του 2014.

Μετοχές σηματωροί, όπως θεωρούνται οι Μυτιληναίος, ΜΟΗ, ΤΙΤΑΝ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛ.ΠΕ, ΕΧΑΕ κ.α είτε σημείωσαν «νέα υψηλά» είτε προσεγγίζουν. Στα 7,02 ευρώ ο Μυτιληναίος σε επίπεδα υψηλότερα απ΄ ότι προ 6-12μήνου. Και κατά πάσα πιθανότητα χαμηλότερα απ΄ ότι το αντίστοιχο δίμηνο του 2015.

Στα 3,88 ευρώ η μετοχή της Ελλάκτωρ και στα 3,73 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα. Αμφότερες σηματωροί όχι μόνο του κλάδου των κατασκευών αλλά ευρύτερων δραστηριοτήτων σε συμπληρωματικούς τομείς.

Ξεχωριστές περιπτώσεις η Jumbo, τα Folli Follie Group ή τα ΕΧΑΕ ακολουθούν ημί- αυτόνομη ανοδική πορεία. Οπως από τη «μεσαία» κατηγορία ο Fourlis, η J&P Αβαξ, η MLS, η ΣΙΔΕΝΟΡ- θυγατρικές του ομίλου, ΕΥΑΘ.

Ειδικότερα στην περίπτωση της ΣΙΔΕΝΟΡ φάνηκε, πως αρκεί μία σχετικά καλή είδηση (ΔΕΗ/GAZPROM, μείωση ενεργειακού κόστους) για να μοχλευθούν εισηγμένες και τομείς ολόκληροι (ενεργοβόροι στην συγκεκριμένη περίπτωση).

Η δεύτερη περίοδος αφορά από τα τέλη Μαρτίου προς τον Απρίλιο-Μάιο με ορίζοντα τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Σύνθετη περίοδος, που μπορεί να κρύβει ευκαιρίες αλλά και παγίδες, καθώς στο υψηλό πολιτικό ρίσκο (στην εσωτερική αγορά) έχει προστεθεί και ο διεθνής (τελευταία η Ουκρανία κ.α. ).

Τεχνικά για την επόμενη εβδομάδα ζητούμενη είναι η αντοχή της αγοράς στις συνεδριάσεις της Τρίτης-Τετάρτης όπου εύλογα θα κυριαρχήσει η διάθεση για προεξόφληση- μόχλευση. Θυμίζοντας, πως ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του την Τετάρτη 6/3 και πως δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημέρα, που η ΤτΕ θα ανακοινώσει τα τελικά μεγέθη.

Πολύ πιθανά να επιχειρηθεί να «τρέξουν» οι τράπεζες ή ο ΟΤΕ και μετοχές, που είναι σε «νέα υψηλά». Αλλωστε οι συναλλαγές των τελευταίων 2-3 συνεδριάσεων είναι «μαγιά» για περαιτέρω άνοδο εάν βέβαια δοθεί η δέουσα αφορμή.

Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζουμε τη αμυντική προσήλωση μας θεωρώντας εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων που έχουν σχηματισθεί για τον ΓΔ (από 1.300 μέχρι τις 1.285) και τον 25άρη διαδοχικά μέχρι τις 412-404 μονάδες.

Αυτά και καλή Καθαρή Δευτέρα...

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.310,41 μονάδες με άνοδο 4,84%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε κατά 4,08% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε ανοδικά 1,39%.

Εβδομαδιαία άνοδο μεταξύ άλλων σημείωσαν οι κλάδοι: Ταξίδια- Αναψυχή (10,85%), Πρώτες Ύλες (10,51%), Υγεία (9,31%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (7,83%) και Τηλεπικοινωνίες (7,17%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τρόφιμα- Πότα (-4,43%) Ακίνητης Περιουσίας (-2,35%) και Μέσα Ενημέρωσης (-0,31%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βαρβαρέσος (32,09%), Καραμολέγκος (30,58%), Ιλύδα (24,68%), Ακρίτας (20%), Ελβιεμέκ (19,94%), Σφακιανάκης (19,05%), PC Systems (17,36%), Αθηνα (17,06%), Pasal (15,63%) και Q&R (15,60%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Πήγασος Εκδοτική (-58,46%), Νάκας Μουσική (-27,68%), Σίδμα (-22,22%), Ναυτεμπορική (-21,51%), Περσεύς (-19,75%), Spider (-19,05%), Κρέκα (-17,67%) Βιοκαρπέτ (-10,61%), Βιοτέρ (-9,38%) και Τηλέτυπος (-8,76%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v