Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Γλίτωσε» (;) τα χειρότερα λόγω… αργίας

Με το... μαξιλάρι της χθεσινής αργίας το Χ.Α. μπορεί να αντεπεξέλθει ψυχραιμότερα στις εξελίξεις. Κλειδί η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, πλεονέκτημα η αποτίμηση του MSCI Greece. Πονοκέφαλος η διαπραγμάτευση με τρόικα. Ανοιγμα με πτώση 2,3%, αμβλύνονται οι πιέσεις.

...H ουκρανική κρίση βάφει κόκκινες τις αγορές, με την Αθήνα να παραλαμβάνει τη... σκυτάλη από τα επίπεδα
των 1.310 μονάδων. Στο κύριο θέμα του euro2day αναφέρεται: «...Επιφυλακτικά βήματα ανάκαμψης πραγματοποιούν σήμερα οι αγορές μετά το χθεσινό sell off, καθώς τα ξένα πρακτορεία αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε τους στρατιώτες που συμμετείχαν στις ασκήσεις να επιστρέψουν στη βάση τους. Στη Ρωσία, ο χρηματιστηριακός δείκτης Micex καταγράφει άνοδο 2,4%, ενώ μόλις χθες η ρωσική αγορά έχασε περισσότερο από το ένα δέκατο της κεφαλαιοποίησής της με βουτιά 10,8% και εκροές σχεδόν 60 δισ. δολ.».

Έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων, ο οποίος έχει... φάει κρίσεις και κρίσεις με το... κουτάλι, σημείωνε νωρίτερα πως η μεν Μόσχα έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα, η Ουάσιγκτον όμως το χρηματοπιστωτικό, κι οι εξελίξεις αναμένονται ενδιαφέρουσες από όλες τις απόψεις.

Με μειονέκτημα-πλεονέκτημα το Χρηματιστήριο Αθηνών, που λόγω της χθεσινής αργίας έχει «μαξιλάρι» διόρθωσης, έχοντας αποφύγει τα χειρότερα της χθεσινής διεθνούς διόρθωσης. Όμως το Χ.Α. είναι στα «υψηλά» του, οι διεθνείς αγορές παίζονται short, τα εμπορεύματα long και η διελκυστίνδα Μόσχας-Ουάσιγκτον δεν έχει βγάλει ακόμη νικητή. Ούτε μία... ισοπαλία, που θα βόλευε τις αγορές.

Πρακτικά, τα ευρωχρηματιστήρια είχαν φτάσει στα υψηλά 5-6ετίας, η Wall Street σε νέες κορυφές, το πετρέλαιο σε σταθερή διόρθωση. Ο... ουκρανικός ιός, όπως τον χαρακτηρίζουν ορισμένα ξένα ΜΜΕ, έρχεται την κατάλληλη στιγμή ως θρυαλλίδα ευρύτερων ανακατατάξεων και στα χρηματοοικονομικά για να διορθώσουν τα χρηματιστήρια. Παγκόσμιο sell off χαρακτήρισαν ορισμένοι εχθές τη βουτιά των χρηματιστηρίων, καθώς τα hedge funds και το «κερδοσκοπικό αμερικανικό κεφάλαιο» εκβίαζε τη Μόσχα μέσω εκροών δισ., με «κατάρρευση» των δεικτών, αλλά με ταυτόχρονη άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Από τη δεύτερη εξέλιξη η Μόσχα αντισταθμίζει ένα μέρος της σημαντικότατης χρηματοοικονομικής ζημίας που υφίσταται.

Σε αυτόν τον κυκεώνα η Αθήνα προφανώς και δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, με τους δείκτες στα υψηλά τους και τον FT 25 στα επίπεδα των 423 μονάδων και με πλειάδα μετοχών του 25άρη στα «υψηλά» 52 εβδομάδων. Όσο η τάση διεθνώς θα είναι short, στο Χ.Α. πιθανότατα να δοκιμαστούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν ευκαιρίες επανατοποθέτησης από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Όπως σημειώνεται σχετικά, πιέσεις αναμένονται δεδομένου ότι προηγήθηκε η ταχύτατη άνοδος του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 1.300 μονάδων. Σε αυτό πιθανότατα θα συμβάλει και το γεγονός ότι η συγκριτική αποτίμηση του MSCI Greece δεν ευνοεί στην παρούσα συγκυρία.

Πιο συγκεκριμένα, οι δείκτες τιμή προς κέρδη (P/E) του MSCI Ελλάδας για το 2014 και το 2015 εκτιμώνται σε 30,8 και 14,1 φορές τα καθαρά κέρδη, έναντι 10,1 και 9,2 για τον δείκτη MSCI Emerging Markets Europe, premium δηλαδή της τάξεως του 50% για το 2015.

Ταυτόχρονα, όμως το δυνατό χαρτί που εμφανίζει η εγχώρια αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη είναι η εκτιμώμενη μεταβολή των κερδών ανά μετοχή: τα ποσοστά ανόδου για τις ελληνικές μετοχές προβλέπονται σε 60% φέτος και 25% περίπου το 2015, έναντι 9% και 6,4% για τις αναδυόμενες αγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v