Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολική ανατροπή στο Χρηματιστήριο

Αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ που από απώλειες 2,33% καταγράφει πλέον μικρά κέρδη. Άνοδος για τις ευρωαγορές (έως 2,1%) και υπεραπόδοση για τη Μόσχα, μετά το χθεσινό ξεπούλημα. Θετικό πρόσημο για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola. Ενισχύεται το ευρώ.

Βελτιώνεται το κλίμα στα ευρώ-χρηματιστήρια, υπέραποδίδει ο ΜICEX στη Μόσχα με το ΧΑ να έχει ανακτήσει όλο το αρχικό χαμένο έδαφος.

Προσώρας η...Καθαρά Δευτέρα φαίνεται να λειτουργεί σαν... μαξιλάρι για το ελληνικό χρηματιςτήριο, καθώς η καταιγίδα» των προηγούμενων συνεδριάσεων δεν πολύ επηρέασε το ΧΑ.

Εξαιρετικά ψύχραιμη η αντίδραση των λεγόμενων ισχυρών χεριών καθώς σε κανένα σημείο της συνεδρίασης δεν κινδύνευσαν κάνει οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Σταθερά πάνω από τις 1.300- 1.305 μονάδες με τον ΟΠΑΠ από τα μέσα και μετά να βάζει πλάτη, να ακολουθεί ο ΟΤΕ ενώ την τελευταία ώρα συνδράμει η 3Ε.

Η ουκρανική κρίση αλλά και οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο επηρεάζουν (και) τη βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. για βασικούς δείκτες και μετοχές έχουν περιοριστεί από τις αρχικά μεγαλύτερες που σημειώθηκαν στα πρώτα 5΄ της συνεδρίασης.

Σταδιακά επανακάμπτουν τα ευρωχρηματιστήρια με κέρδη έως 2,13%, η Μόσχα σημειώνει άνοδο 5,19% στις 1.355 μονάδες αλλά και το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου στα επίπεδα του 1,38. Το ΧΑ καταγράφει μικρά κέρδη και η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 74 εκατ. ευρώ στις 15.20.

Από τις 13:00 και μετά οι απώλειες για τους δύο βασικούς δείκτες κυμαίνονταν στο 0,3%, ενώ ανοδικά έχει περάσει περίπου από εκείνη την ώρα και παραμένει υψηλότερα η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Στο 12,76 ευρώ ο ΟΤΕ, που έχει αντιδράσει δύο φορές μέχρι τα 12,68 ευρώ. Έχει ανακάμψει προς τα 11,55 ευρώ από τα 11,26 η ΔΕΗ, ενώ έχει μαζευτεί η πτώση για τις μετοχές των ΕΛΠΕ, Τιτάν, Frigoglass, ΜΕΤΚΑ.

Νωρίτερα είχαν ισοφαρίσει τις αρχικές απώλειές τους οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 3,76 ευρώ και της Intralot στα 2,19 ευρώ.

Ψύχραιμα κινείται και η αγορά ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να έχει επιβαρυνθεί κατά 7 μονάδες βάση στο 7,03%, ενώ μικρή είναι η πίεση και για τους πορτογαλικούς τίτλους.

Αυτό όμως που προβληματίζει αρκετούς στην Ευρώπη είναι η διαμόρφωση του δείκτη τιμών παραγωγού της ευρωζώνης σε επίπεδο χαμηλότερο των προσδοκιών. Να συνεκτιμηθεί πως την Πέμπτη και υπό τη σκιά όσων διαδραματίζονται με αφορμή την Ουκρανία συνεδριάζει η ΕΚΤ.

Η Αθήνα όμως προβληματίζεται από τις νέες πιέσεις-απαιτήσεις της τρόικας, τα ανοιχτά μέτωπα στις τράπεζες. Νέα συνάντηση Γ. Προβόπουλου - τρόικας, με πηγές της ΤτΕ να διαμηνύουν πως τα ευρήματα των stress tests θα δημοσιευθούν το αργότερο την Παρασκευή.

Η επιφυλακτικότητα που επικρατεί σε αυτό το μέτωπο, και όχι τόσο η ουκρανική κρίση, διατηρεί τις ρευστοποιήσεις που συνεχίζονται και στις πέντε μετοχές του κλάδου. Ξεκινώντας από την Πειραιώς, που υποχωρεί στο 1,99 ευρώ, την Εθνική στα 3,46, την Alpha Bank στο 0,72 ευρώ, και φτάνοντας έως τη Eurobank και την Attica Bank, που υποχωρούν στο 0,489 και στο 0,22 ευρώ αντίστοιχα.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ έχουν γίνει μέχρι τώρα οι περισσότερες συναλλαγές, φτάνοντας τα 6,3 εκατ. ευρώ. Στη μετοχή του ΟΤΕ έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 4,2 εκατ. ευρώ, κι η Morgan Stanley ανεβάζει τον πήχη στα 12,50 ευρώ από 11,50 ευρώ προηγουμένως. Σημειωτέον πως ο Οργανισμός ανακοινώνει τα αποτελέσματα 2013 την Πέμπτη.

Στα 13,98 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Jumbo, στα 6,97 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ, και τρεις ξένοι οίκοι (UBS, BofA, Nomura) αποτιμούν το τέταρτο τρίμηνο του ομίλου.

Στα 13,3 ευρώ έχει επανακάμψει η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, στα 6,96 ευρώ του Μυτιληναίου, στα 4,59 ευρώ της Frigoglass, στα 23,21 της Τιτάν.

Μεγαλύτερες συγκριτικά οι απώλειες για τον FT Mid (1.265 μονάδες), καθώς διορθώνουν Eurobank, Attica Bank αλλά και ΣΙΔΕΝΟΡ, θυγατρικές του ομίλου, ενώ υποχωρούν πάνω από 3% τα Πλαστικά Θράκης και η J&P Άβαξ. Ακάθεκτη συνεχίζει η μετοχή του Fourlis, που έφτασε νωρίτερα τα 5,63 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Στον Εκηβόλο ανεβάσαμε νωρίτερα διάγραμμα της ισοτιμίας ρουβλίου - δολαρίου, καθώς το ρωσικό νόμισμα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία μετά τη χθεσινή υποχώρηση σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

 

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v