Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Από θέση... κορυφής τα επόμενα βήματα

Εντυπωσιακό εχθές το Χ.Α. αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά 33 μηνών με αιχμή ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και Πειραιώς. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των νέων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για Γ.Δ. και FT25. Παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα στις τράπεζες.

Υψηλό 33 μηνών εν μέσω κρίσης στο Χ.Α., νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500 αργά εχθές το βράδυ.

Σε μία συνεδρίαση έκπληξη, όπου τα «ισχυρά χέρια» ανέλαβαν δράση σταδιακά μετά τις 13.30-13.45 και επέβαλαν τον ανοδικό ρυθμό τους μετά τις 14.50, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.323,36 μονάδες, ο FT 25 στις 427,99, με την αξία των συναλλαγών στα 113,2 εκατ. ευρώ (διόλου ευκαταφρόνητη) κι αρκετά πακέτα και αρκετές μετοχές (κυρίως) του 25άρη και δευτερευόντως του FT Mid να καταγράφουν νέα υψηλά.

Είναι αλήθεια πως όταν στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας εκτιμούσαμε πως «το Χ.Α. γλίτωσε(;) τα χειρότερα λόγω... αργίας» δεν περιμέναμε τόσο εντυπωσιακή παράσταση από τις 15.00 και μετά, τόσο επίμονη προσπάθεια των «ισχυρών χεριών» να τραβήξουν ανώτερα την αγορά. Κι αυτό γιατί τα μηνύματα που λαμβάναμε από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την κυβέρνηση, κυρίως όμως από το τραπεζικό, δεν διευκόλυναν την όποια προσπάθεια μόχλευσης και υπεραπόδοσης συγκεκριμένων μετοχών.

Οι τράπεζες είχαν πρόβλημα μέχρι τέλους, ειδικότερα δε η Eurobank και λιγότερο η Εθνική, ενώ αντιθέτως η Πειραιώς δικαίωνε την τελευταία διαφημιστική της καμπάνια (...πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα). Εν τέλει ούτε το -2,81% της Εθνικής βάρυνε τόσο, ούτε βεβαίως το -10% της Eurobank, καθώς η Πειραιώς έγραψε νέο τοπικό υψηλό στα 2,09 ευρώ με αυξημένες -ως συνήθως τελευταία- συναλλαγές.

Στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου σημειώνεται πως χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος και της τρόικας αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει σε εύρος αναγκών 5,8 δισ. - 6,2 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα (κατά βάση το ΔΝΤ) ανεβάζει τον λογαριασμό, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 8,5-9 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να τόνισε ότι αρμόδια για τα stress tests είναι η εποπτική αρχή της χώρας, ενώ ουδέτερη στάση κράτησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει στην παρουσίαση της έκθεσης της BlackRock την Παρασκευή το πρωί.

Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση της Nomura, που εξακολουθεί να πιστεύει πως οι τράπεζες με χαμηλότερη ικανότητα απορρόφησης των απωλειών, όπως η Eurobank και η Εθνική, θα είναι αυτές με τις ισχυρότερες κεφαλαιακές ανάγκες (αν και στην περίπτωση της Eurobank το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μέσω της αύξησης κεφαλαίου, που θα κινηθεί στα 2 δισ. ευρώ). Σημειωτέον πως η Nomura είναι ένα από τα ισχυρά ξένα σπίτια που ενεργεί αγορές για λογαριασμό τελικών πελατών της από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, το Χ.Α. είναι πλέον και ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και αρκετές άλλες δυνάμεις πέραν των τραπεζών. Από τον FT 25 αλλά και από τον FT Mid, και εσχάτως από τη χαμηλότερη κατηγορία.

Νέα υψηλά για τον ΟΠΑΠ (με αφορμή την ανακοίνωση της στρατηγικής συμφωνίας με την GTech), με την αποτίμηση του ομίλου στα 3,77 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε πως στις 24/2 η Alpha Finance αναβάθμιζε στα 9,80 από τα 7,20 ευρώ την τιμή-στόχο για τη μετοχή.

Στα 12,80 ευρώ με υψηλό ημέρας τα 12,82 η μετοχή του ΟΤΕ, που μπορεί να μην έγραψε εχθές νέο υψηλό (πάνω από τα 12,87 της 27ης/2), αλλά με συναλλαγές 8,8 εκατ. ευρώ δείχνει πως μπορεί στη συνέχεια. Θυμίζουμε ότι στα 12,50 από 11,50 ευρώ προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο της μετοχής του ΟΤΕ η Μorgan Stanley, σε έκθεσή της με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου, στην οποία διατηρεί σύσταση «equalweight». Η Morgan Stanley επισημαίνει πως η μετοχή του ΟΤΕ είναι διαπραγματεύσιμη με έκπτωση 10%-20% σε σχέση με τις άλλες μετοχές του κλάδου.

Αναφερόμαστε σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ γιατί επιβεβαιώθηκε πως αρκούν 2-3 δεικτοβαρείς μετοχές για να τραβηχτεί η αγορά κατά το δοκούν. Εάν συνυπολογίσουμε τη ΔΕΗ, που παραμένει στην περιοχή των 11,50-11,75 ευρώ, βλέπουμε πως η συγκεκριμένη τριάδα μπορεί και κάνει τη διαφορά.

Αφορμής δοθείσης οι αγοραστές οδήγησαν σε νέα υψηλά μετοχές από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (στα 3,89 ευρώ) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (4 ευρώ) μέχρι τον Fourlis στα νέα υψηλά των 5,93 ευρώ.

Τεχνικά η χθεσινή ανοδική διάσπαση των 428,64 μονάδων (ενδοσυνεδριακά υψηλά της 10ης/1/2014) δίνει πόντους στο ανοδικό σενάριο με κίνηση του δείκτη προς τα επίπεδα του Αυγούστου 2011. Σε εκείνα τα... ύψη έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό πλέγμα τιμών αντίστασης, που ξεκινούν από τις 428 και εκτείνονται έως τις 450 μονάδες. Ενδεχόμενη πειστική κίνηση πάνω από αυτό το σημείο επαναφέρει τον 25άρη σε τροχιά επαναπροσέγγισης πραγματικά υψηλών «κορυφών» εκείνης της περιόδου, που φτάνουν τις 500-520 μονάδες.

Όμως, με βάση τα τρέχοντα και όσα αναμένονται για τη συνέχεια, το τελευταίο... σενάριο φαίνεται πως θα απασχολήσει την αγορά σε εύθετο χρόνο και όχι σε αυτήν τη φάση. Γι' αυτό θα περιοριστούμε στην επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, που μετά τη χθεσινή αντίδραση έχουν αναθεωρηθεί προς τις 1.305-1.310 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 415-418 μονάδες για τον FT 25.

Τέλος, να σημειώσουμε πως λίγο μετά τις 09.25 (ώρα Ελλάδος) ο MICEX στο χρηματιστήριο της Μόσχας υποχωρούσε κατά 1,14% στις 1.341 μονάδες (σ.σ. δύο ώρες διαφορά με την Αθήνα - περισσότερα στο www.moex.com.en).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v