Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη και με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε επιμέρους τίτλους, καθώς ήταν εμφανείς οι ενδείξεις "κόπωσης" σε αρκετές από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές.
Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση του ενδιαφέροντος και χαμηλότερα του 25αρη, με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, αυτός ξεκίνησε με "ανοδική ουρά" αναρριχόμενος μέχρι τις 1336,05 μονάδες (+0,96%), όμως μετά τις 12.30 τα αρχικά κέρδη είχαν εξανεμιστεί και ο Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1306,58 μονάδες (-1,27%).
Κάπου εκεί χρειάστηκε η παρέμβαση των "ψυχραιμοτέρων" προκειμένου να μην απειληθεί το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων και άρχισε σταδιακή ανάκαμψη που επανέφερε τον Δείκτη σε θετικό πρόσημο, μετά τις 16.03.
Όμως με την νευρικότητα να είναι έκδηλη, τα τελευταία έξι λεπτά της συνεδρίασης αναλώθηκαν σε εναλλαγές προσήμων, στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1322,66 μονάδες (-0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1319,59 με απώλειες 0,28%.
Καλύτερη του Δείκτη η τελική αναλογία ανοδικών (82) - πτωτικών (65) μετοχών, σαφής ένδειξη διεύρυνσης του ενδιαφέροντος και έξω από τα στενά όρια του FTSE25, αρκεί αυτή η κίνηση να μην αποδειχθεί για πολλοστή φορά "bull trap" (!)
Ο τζίρος, οριακά χαμηλότερος από χθες, έφθασε τα 103,2 εκατ. από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΠΕΙΡΤΠ, ΛΑΜΔΑ, ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡ).
Το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις εννέα τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΤΠ, Τιτάνα, ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ, Εθνική και Alpha Bank.
Τεχνικά, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα της ζώνης 1340 - 1360, ενώ σε περίπτωση διόρθωσης και για να μην επιστρέψουν τα αρνητικά τεχνικά σενάρια, "απαγορεύεται" κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 1280 μονάδων και του FTSE25 χαμηλότερα των 415 μονάδων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές
-Δημήτρης Τζάνας
Είναι σοβαρό το θέμα της Ουκρανίας, έστω και αν οι εκεί εξελίξεις δεν "ακουμπάνε" άμεσα το Χ.Α., εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.
Αρκεί κανείς να λάβει υπ όψιν του ότι πάνω από το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης καλύπτονται από τη Ρωσία, εκ των οποίων το ήμισυ διοχετεύεται μέσω Ουκρανικών εδαφών.
Τυχόν οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας θα πλήξουν πρωτίστως την Ε.Ε. Ασφαλώς και τη
Ρωσία καθώς πετρέλαιο και φυσικό αέριο κυριαρχούν στις εξαγωγές της. Όμως, για την Ε.Ε. το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο ελέω δημοκρατίας. Και λόγω ισχυρής εμπορικής σχέσης, στη συνέχεια θα πλήξει και τις ΗΠΑ.
Οψόμεθα για τη συνέχεια, καθώς η υψηλή αλληλεξάρτηση θα φέρει όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης, που μοιάζει ότι θα περιλάβει την "de facto", ή και "de jure" διχοτόμηση της πολύπαθης Ουκρανίας.
Στα δικά μας, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά προεξοφλεί θετικές εξελίξεις όσον αφορά τις συζητήσεις Κυβέρνησης - τρόικας και "αποκλείει" τις αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων συστημικών Τραπεζών.
Επίσης η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων και των Ελληνικών spreads ενδυναμώνουν το σενάριο εξόδου της Χώρας στις Αγορές.
Καταληκτικά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο εναρμονίζει την κίνησή του με το σενάριο που προβλέπει αισιόδοξες εξελίξεις και κοντινή λήξη του πολύχρονου υφεσιακού κύκλου.
Εννοείται ότι αν κάποιοι από τους παραπάνω παράγοντες δεν επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείεται το Χ.Α. να αναζητήσει στηρίξεις σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
"Ας έχουμε κατά νου ότι οι διαταρακτικοί παράγοντες που μπορεί να μην επιβεβαιώσουν το θετικό σενάριο, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό (πέραν της Ουκρανίας) είναι πολλοί, προκαλώντας αναπόφευκτες και πολλαπλές αναταράξεις, στο πλαίσιο των οποίων όμως, πάντα δημιουργούνται ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες" αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.
-Απόστολος Μάνθος
Ο Γενικός Δείκτης "έχοντας κλείσει απροσδόκητα τα αυτιά του" στις "πτωτικές σειρήνες" της Κριμαίας διέπραξε διαγραμματικά την ανοδική διάσπαση των 1305 μονάδων προσπαθώντας στη συνέχεια να κάνει την υπέρβαση έχοντας ως "leader" τους Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Τα βραχυχρόνια ανοδικά, όμως, "καύσιμα" φαίνεται -μέχρι τώρα- ότι καταναλώθηκαν με την επαφή της άνω πλευράς του μεσοπρόθεσμου καναλιού, στις 1336 μονάδες, προκαλώντας πιθανότατα ένα καθοδικό "pullback" αμφιβολίας προς το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων.
Ζητούμενο είναι η ανοδική καταστρατήγηση των 1340 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών για να μπορέσουμε να πούμε ότι πλέον διαγραμματικά βλέπουμε τις 1360 με 1400 μονάδες. Επίπεδα όμως, όπου δύσκολα μπορούν να προσεταιριστούν με ασφάλεια δίχως τη βοήθεια του Τραπεζικού Δείκτη με την ανοδική διάσπαση των 202 μονάδων.
Περαιτέρω αδυναμία του Δείκτη να κατοχυρώσει την ανοδική διάσπαση των 1305 μονάδων θα δημιουργήσει βραχυχρόνια ανασφάλεια και διάθεση για μία καθοδική επαναξιολόγηση της γραμμής στήριξης, που ένωνε τις προηγούμενες τοπικές κορυφές, στις 1280 με 1275 μονάδες.
Επίσης η τελευταία ανοδική κίνηση, που είχε ως εφαλτήριο τις 1220 μονάδες έχει γίνει με τους ίδιους Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές γεγονός, όπου έχει επιφέρει ένα "overbought" "λαχάνιασμα" στους συγκεκριμένους τίτλους και σε αυτά τα επίπεδα τιμών.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δοκιμάζει στο ημερήσιο chart τιμών τη διαπερατότητα των προηγούμενων υψηλών στις 428 μονάδες κτυπώντας και εδώ όπως και στο Γενικό Δείκτη την άνω πλευρά του μεσοπρόθεσμου καναλιού.
Το θετικό σενάριο συνέχειας επιζητά ημερήσια κλεισίματα πάνω από τη στενή ζώνη των 428 με 432 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και όχι πέριξ αυτής.
Ειδικότερα εάν στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις ο FTSE25 δεν "δηλώσει με διαγραμματικά εχέγγυα" "πάτημα" πάνω από την προηγούμενη κορυφή του Ιανουαρίου (428,64 μονάδες) θα επιστρέψει με μεγαλύτερη επενδυτική κατοχύρωση κερδών προς την περιοχή στήριξης των 415 με 410 μονάδων.
"Στην αντίθετη περίπτωση, που ο δείκτης καταγράψει ανοδικά κλεισίματα επιβεβαιωμένης διαφυγής θα βάλει ως στόχο την ισχυρή αντίσταση των 455 μονάδων" τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές φαίνεται να επικρατούν στο σύνολο, σχεδόν, των μεγάλων διεθνών Αγορών, με εξαίρεση το +1,20% του Nikkei.
Ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από την Ευρώπη, με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών αναπτύχθηκαν οι δραστηριότητες στον ιδιωτικό κλάδο της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στο 53,3 που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2011.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2013 με ρυθμό 0,3%. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης άγγιξε το 0,5%. Η θετική έκπληξη ωστόσο προήλθε από τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη που αυξήθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,8%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο αύξηση 0,4%.
Σε νέα πολυετή χαμηλά υποχώρησαν σήμερα οι αποδόσεις των δεκαετών Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων. Σύμφωνα με το Bloomberg, την επενδυτική διάθεση για τοποθετήσεις στην Ευρωζώνη ενίσχυσε η σύσταση της HSBC για αγορά Ισπανικού χρέους στην αυριανή δημοπρασία.
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό παρακολούθηση την Ιταλία για το υψηλό Δημόσιο χρέος και την χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Χώρας και προειδοποιεί τη Γαλλία ότι δεν θα πετύχει το συμφωνημένο στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού εάν δεν λάβει νέα μέτρα.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 139.000 νέες θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 160.000 νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή η ADP αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του Ιανουαρίου στις 127.000 θέσεις εργασίας από 175.000 αρχικά.
Ο δείκτης Υπηρεσιών ISM διολίσθησε αναπάντεχα τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στο 51,6. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα κλείσει στο 53,5. Τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στο 54.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. λίγα ήταν τα ενδιαφέροντα στο ταμπλώ του FTSE25 και αρκετά περισσότερα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Ξεκινώντας από τις μετοχές που απαρτίζουν τον 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, Ελ. Πετρέλαια (τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με την επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 7,60 ευρώ), ΕΧΑΕ, Intralot, Frigoglass.
Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank Properties.
Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG (τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Ελ. Πετρέλαια, Σωλ. Κορίνθου και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας ο τίτλος του ΟΤΕ.
Στην περίπτωση του τελευταίου σημαντικό ρόλο έπαιξε η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2013 θα προτείνει το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία έχει οριστεί για την Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014".
Διακοπή του ανοδικού σερί για την μετοχή της Jumbo που επέστρεψε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 22 παλαιές μετοχές. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 5.915.642 μετοχών ορίστηκε η 11/3/2014.
Χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς και έκανε εντύπωση η επιστροφή της κινητικότητας στις θυγατρικές του ομίλου Viohalco, με την Σιδενόρ να ηγείται της κίνησης.
Η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι προχωράει σε νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. € στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ περί μείωσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τη Βιομηχανία, που κινείται σε θετική κατεύθυνση για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της "Ωστόσο, μόνη η μείωση αυτή δεν επαρκεί ώστε να γίνει η τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς ανταγωνιστική, εάν δεν συνοδευτεί από την άμεση εφαρμογή των ήδη εξαγγελθέντων μέτρων, όπως της αντιστάθμισης του κόστους ρύπων και των συμβάσεων διακοψιμότητας" αναφέρει η εισηγμένη.
Τεχνικά, η διάσπαση του 1,94 μπορεί να μας δώσει τα 2,04 ευρώ, για τον τίτλο.
Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Μαϊλλη, Kleeman και Ελινόιλ (προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά) και τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την CPI, με ελάχιστες και υψηλή προσφορά να βγαίνει προς το τέλος.
Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Τρ. Αττικής, που αργά αλλά σταθερά δείχνει να επιστρέφει προς τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά (!)
Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετρά" η Lamda Development και πέντε το Πλαίσιο, με τους αγοραστές, προς το παρών, να κινούνται με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις.
Συνεχίζονται οι αυξομειώσεις στις συναλλαγές για την Δομική Κρήτης, αλλά και η αναρρίχηση σε υψηλότερα επίπεδα, με κρίσιμο επίπεδο τα 0,50 ευρώ.
Κινητικότητα στην Αεροπορία Αιγαίου, στον απόηχο των αποτελεσμάτων χρήσης 2013, με τον τίτλο να κλείνει σε υψηλά 52 εβδομάδων και να απειλεί τα υψηλά 79 μηνών, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 8,50 ευρώ (!)
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο της Τρ. Ελλάδος, που σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 1,84%. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Τράπεζας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2013, € 0,6720 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει του Ν. 4110/2013 (καθαρό ποσό: € 0,447552 ανά μετοχή).
-ΧΠΑ
Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας και μικρής τελικής υποχώρησης, που αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ μικρή μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.193 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.564 - 7.615 για τον Μάρτιο, 946 για τον Απρίλιο, 3 για τον Μάιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 427,25) κινήθηκε μεταξύ 421,25 και 432 μονάδων και αύξησε οριακά το premium στο 0,30%.
Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (10.000 ΟΠΑΠ, 11.600 ΔΕΗ, 35.000 ΑΔΑΚ20, 58.400 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.009), ΔΕΗ (866), Alpha Bank (1.821), Εθνική (683), Πειραιώς (4.459), Μυτιληναίο (900), ΟΠΑΠ (576), MIG (3.369), Ελ. Πετρέλαια (568), Intralot(588), ΓΕΚ (271), ΕΧΑΕ (218), Motor Oil (119), Eurobank (492), Ελλάκτωρα (122), Σωλ. Κορίνθου (143), Σιδενόρ (411), Folli Follie Group (110), Jumbo (104).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, έντονο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς σημειώθηκαν 2.635 τεμάχια (1.387calls και 1.248 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στο 35%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (16.398.701 τεμ.), Εθνική (1.770.866 τεμ.).